Buurten in Amsterdam – Amsterdam Nieuw-West
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Nieuw-West

Het tweede deel in onze serie Buurten in Amsterdam: Amsterdam Nieuw-West.Wat is nu precies het gedeelte in de stad wat gerekend mag worden tot Amsterdam Nieuw-West? De redactie van Vrije Tijd Amsterdam stelde zichzelf die vraag ook en kwam tot de volgende inzichten. De stad beschikt globaal gezien in ieder geval over een hoop buurten die onder de diverse stadsdelen vallen. Deze stadsdelen zijn het Centrum, Nieuw-West, Noord, Oost, West, Zuid en Zuidoost.

Nieuw-West heet niet voor niets Nieuw-West

Nieuw-West heet niet voor niets Nieuw-West. De buurt gelegen in het Westen van Amsterdam werd namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In het midden van het gebied ligt de Sloterplas. Deze plas werd gegraven voor de zandwinning ten behoeve van de ophoging van de omliggende tuinsteden. Ook de Nieuwe Meer werd tot een diepte van circa 30 meter uitgegraven voor deze zandwinning. De Sloterplas met het omliggende Sloterpark vormen het hart van de Westelijke Tuinsteden.

De Westelijke Tuinsteden zijn onder meer Slotermeer, Geuzenveld en Slotervaart

Tot de Westelijke Tuinsteden behoren: Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld en Osdorp. In de jaren negentig kwamen nog enkele nieuwe uitbreidingen tot stand in Nieuw-West: de wijken Oostoever, Nieuw Sloten en De Aker.

Een aantal buurten en wijken in Amsterdam Nieuw-West

Enkele buurten en wijken in Amsterdam Nieuw-West zijn de Delflandpleinbuurt / Koningin Wilhelminaplein, Geuzenveld, Eendracht, Lutkemeer en Ookmeer, Middelveldsche Akerpolder en dorp Sloten, Nieuw Sloten, Noorderhof, Osdorp-Oost, Osdorp-Midden, Overtoomse Veld, Spieringhorn, Slotermeer-Noordoost, Slotermeer-Zuidwest, Sloterparkwijk, Sloterpoort en Staalmanpleinbuurt.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Centrum 

Buurten in Amsterdam – Amsterdam-Zuid 

Buurten in Amsterdam – Amsterdam-Noord