Buurten in Amsterdam – Amsterdam-Zuid
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Buurten in Amsterdam – Amsterdam-Zuid

Het derde deel in onze serie Buurten in Amsterdam: Amsterdam-Zuid. Wat is nu precies het gedeelte in de stad wat gerekend mag worden tot Amsterdam-Zuid? De redactie van Vrije Tijd Amsterdam stelde zichzelf die vraag ook en kwam tot de volgende inzichten. De stad beschikt globaal gezien in ieder geval over een hoop buurten die onder de diverse stadsdelen vallen. Deze stadsdelen zijn het Centrum, Nieuw-West, Noord, Oost, West, Zuid en Zuidoost.

Amsterdam-Zuid is het deel van Amsterdam dat gelegen is ten zuiden en zuidwesten van de Singelgracht (Stadhouderskade). De noordelijke begrenzing wordt gevormd door (de noordgrens van) het Vondelpark en de westelijke begrenzing door de Westlandgracht. De oostelijke begrenzing is de Amstel. De zuidelijke grens is de Kalfjeslaan, die de grens met de gemeente Amstelveen vormt.

Wijken en buurten die onder andere behoren tot Amsterdam-Zuid zijn De Amsterdamse Rivierenbuurt, Apollobuurt, Buitenveldert, Hoofddorppleinbuurt, Museumkwartier (met het Duivelseiland), De Pijp, Oude Pijp, Nieuwe Pijp (met de Diamantbuurt), Prinses Irenebuurt, Rivierenbuurt, Schinkelbuurt, Stadionbuurt (met de Marathonbuurt en het Olympisch Kwartier) en het Willemspark.

Bekende Amsterdamse parken in Amsterdam-Zuid

Bekende parken in Amsterdam-Zuid zijn onder meer het Vondelpark, Amstelpark, Beatrixpark, Martin Luther Kingpark en het Sarphatipark. Historie bevindt zich in het Amsterdamse Olympisch Stadion gelegen aan het stadionplein. De oude en bekende voetbalclub A.F.C. Amsterdam ligt ook in Amsterdam Zuid. Het zijn enkele tipjes van de sluier met betrekking tot Amsterdam Zuid.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Centrum 

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Nieuw-West

Buurten in Amsterdam – Amsterdam-Noord