Buurten in Amsterdam – Amsterdam Centrum
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Centrum

Vandaag in onze eerste serie Buurten in Amsterdam: Amsterdam Centrum. Wat is nu precies het gedeelte in de stad wat gerekend mag worden tot Amsterdam Centrum? De redactie van Vrije Tijd Amsterdam stelde zichzelf die vraag ook en kwam tot de volgende inzichten. De stad beschikt globaal gezien in ieder geval over een hoop buurten die onder de diverse stadsdelen vallen. Deze stadsdelen zijn het Centrum, Nieuw-West, Noord, Oost, West, Zuid en Zuidoost.

Tussen de stadhouderskade en de Oostenburgergracht

Amsterdam Centrum ligt grof gezegd tussen de Nassaukade, Stadhouderskade, Mauritskade, Zeeburgerstraat enerzijds en anderzijds de Prins Hendrikkade, De Ruyterkade, Piet Heinkade, Kattenburgergracht, Wittenburgergracht en Oostenburgergracht.

Enkele befaamde straten in Amsterdam Centrum

Enkele beroemde straten in Amsterdam centrum zijn onder andere de Kerkstraat, Prinsengracht, Utrechtsestraat, Keizersgracht, Herengracht, Plantage Middenlaan en de Reguliersdwarsstraat. Dit is overigens een klein tipje van de sluier want zo goed als iedere straat in de hoofdstad heeft wel een eigen verhaal.

Pleinen in het centrum van Amsterdam

Bekende pleinen in het centrum van Amsterdam zijn het Leidseplein, Frederiksplein, Rembrandtplein, Thorbeckeplein, Waterlooplein en De Dam.

Bekende gebouwen in het centrum

Enkele bekende gebouwen zijn het Koninklijk Paleis, Stadhuis en muziektheater, Beurs van Berlage, Amsterdam Museum, Stadsarchief, het Koninklijk Theater Carré, maar ook indrukwekkende hotels zoals bijvoorbeeld hotel Krasnapolsky aan de Dam.

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Centrum
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Artis mag in het lijstje over Amsterdam Centrum ook niet ontbreken natuurlijk. Artis is de dierentuin van Amsterdam en de oudste dierentuin van Nederland. Artis ligt in de Plantagebuurt.

De meest bekende straten om eens te gaan shoppen in het centrum zijn de Nieuwedijk, Kalverstraat en de Leidsestraat. Daarnaast zijn er natuurlijk legio aan mogelijkheden op het gebied van winkelen in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Buurten in Amsterdam – Amsterdam Nieuw-West