LEDEN EXTINCTION REBELLION IN HONGERSTAKING VOOR BETER KLIMAAT
Foto credits: Extinction Rebellion

Vanaf maandag 18 november zullen drie Wageningse rebellen van Extinction Rebellion NL een week lang in hongerstaking gaan voor een beter klimaatbeleid. Over de hele wereld, in meer dan 25 landen, gaan tegelijkertijd meer dan 100 mensen in hongerstaking om de urgentie en noodzaak van de verstoring en verwoesting van de wereld om ons heen als prioriteit op de agenda van overheden te plaatsen.

Tijd voor radicale verandering

‘Het is tijd voor een radicale verandering. De hongerstakers in Nederland richten zich met hun 3 eisen zowel op de regering, de gemeente Wageningen als op het bestuur van de Universiteit van Wageningen. Maandag om 12.30 uur zullen ze zichtbaar aanwezig zijn met hun support team bij het Atlas gebouw aan de Universiteit’, aldus een woordvoerder namens Extinction Rebellion.

Gezondheidsrisico’s

Extinction Rebellion stelt dat er gedurende dertig jaar talloze traditionele campagnes en marsen hebben plaatsgevonden en er vele brieven naar overheden zijn geschreven. Desalniettemin is de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met tientallen procenten gestegen.

“Onwetendheid en passiviteit kunnen niet langer worden getolereerd. Wij zijn er getuige van dat de broeikasgasemissies maar blijven stijgen en de zesde massa extinctie sneller gaat dan ooit”, zegt Malik Dassoo, initiatiefnemer van de hongerstaking in Wageningen. “We willen benadrukken dat we deze beslissing uit eigen vrije wil hebben gemaakt. We doen mee in de wetenschap dat er gezondheidsrisico’s zijn in het ontzeggen van voedsel voor onze lichamen voor zeven dagen.”

Motivatie voor hongerstaking

“Mijn belangrijkste motivatie is dat instituties niets hebben gedaan, ik heb het gevoel dat ik elke kans die ik heb om hen bewust te maken moet aangrijpen”, zegt mede-hongerstaker Anni Schluter. “Als ze zien dat het voor mij zo serieus is om er voor in hongerstaking te gaan, dat ze er dan wat aan gaan doen.”

LEDEN EXTINCTION REBELLION IN HONGERSTAKING VOOR BETER KLIMAAT
Anni en Malik temidden van andere actievoerders tijdens de eerdere protestactie in Amsterdam.

Effecten van ecologische en klimaatcrisis

“Westerse landen zoals Nederland hebben decennia lang economische voordelen behaald met voor de planeet verwoestende praktijken en hebben daarmee de meest kwetsbaren laten lijden onder de ernstigste effecten van deze ecologische en klimaatcrisis. Wij richten deze actie naar onze vertegenwoordigende instellingen, de Nederlandse nationale regering, de gemeente en de universiteit. Zij hebben de macht en capaciteit om de noodzakelijke veranderingen te bewerkstelligen.”

Extinction Rebellion NL eist het volgende van vertegenwoordigers:

1.WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Voedseltekorten realiteit voor miljoenen mensen

Voedseltekorten zijn de realiteit voor miljoenen mensen overal ter wereld. De derde hongerstaker, Joep Gevaert vindt: “boven de 1,5 graden, treden ecologische mechanismen in werking die klimaatverandering en verwoestijning verergeren, waardoor honderden miljoenen mensen geen voedselveiligheid zullen hebben. Wij zijn onderdeel van dit systeem. Wij zijn de natuur. Zonder drastische, grootschalige verduurzaming, zal wereldwijde een wereldwijd voedseltekort toenemen.”

Geweldloze, sociaal politieke beweging

“Extinction Rebellion NL is een geweldloze, sociaal politieke beweging en voert een rebellie waarbij mensen bereid zijn hun eerste levensbehoeften op te offeren om de overheid te dwingen een beter klimaatbeleid te gaan voeren. Wij handelen in solidariteit met hen die lijden en tegelijkertijd zijn wij er ons van bewust dat de pijn die wij zullen ervaren, nietig is in vergelijking met de realiteit van hen die leven op de frontlinie van klimaatverandering.”

Wereldwijde hongerstaking

“Vanaf maandag 18 november zullen wereldwijd meer dan 100 rebellen een week of langer in hongerstaking gaan in de landen Australië, Oostenrijk, België, Canada, Congo, Denemarken, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, Nederland, India, Ierland, Italië, Mexico, Nieuw Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Pakistan, Polen, Zuid Afrika, Spanje, Zweden, Turkije, het Verenigd Koninkrijk (UK) en Amerika(USA).”

Voorzorgsmaatregelen hongerstakers

Elke rebel die deel wil nemen aan de hongerstaking van Extinction Rebellion, is verplicht zich van tevoren aan te melden via een uitgebreid formulier. Onderdeel van het formulier is een doktersverklaring waarbij de dokter verklaart dat de rebel gezond genoeg is om deel te nemen. Ook tijdens de week staan de hongerstakers onder toezicht van een arts. Rebellen onder de achttien jaar mogen slechts 24 uur deelnemen aan de hongerstaking en hebben naast een doktersverklaring, ook een verklaring van de ouders nodig.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd blog: klimaatontwikkelingen 2019

Gerelateerd artikel: Extinction Rebellion: we staan er en blijven staan 

Gerelateerd artikel: Hongerstakers Extinction Rebellion donderdag naar Den Haag

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam