Hongerstakers Extinction Rebellion donderdag naar Den Haag
Extinction Rebellion in actie in Amsterdam. Foto: Gunnar Meier

Donderdagmiddag om 12:30 uur zullen vier hongerstakers zich begeven op het Plein in Den Haag om politici te wijzen op de eisen van Extinction Rebellion voor een beter klimaatbeleid.

“Radicale plannen om de verstoring en verwoesting van de wereld om ons heen tegen te gaan moet als prioriteit op de agenda van de Nederlandse regering. Sinds maandag hebben honderden mensen zich aangesloten en zijn er meer dan 360 mensen uit 27 landen in hongerstaking uit solidariteit voor de planeet, voedseltekorten in de wereld en om drastische, maar noodzakelijke maatregelen te eisen van overheden”, aldus een woordvoerder namens Extinction Rebellion.

Hongerstaker Joep Gevaert wil benadrukken hoezeer deze oproep gedeeld wordt. “De wetenschap zegt het, en het is logisch: mensen gaan massaal de straat op voor het klimaat. Waarom voert onze verzorgingsstaat geen beleid om haar burgers te beschermen? Om een verslechtering van de klimaatcrisis te voorkomen, moet er nu actie komen!”

Hongerstaker, de Duitse studente uit Wageningen Anni Schluter hoopt dat deze radicale actie de urgentie van de klimatologische en ecologische crisis duidelijk maakt aan de politici. “Hopelijk nemen zij het eindelijk net zo serieus als wij, die zichzelf een eerste levensbehoefte onthouden. We zien geen andere optie meer dan dit zware instrument van hongerstaking na 30 jaar van protesteren, lobbyen en petities. Onze eisen zijn duidelijk, nu actie!”

Woordvoerder Extinction Rebellion: “De hongerstakers van Extinction Rebellion eisen van de Nederlandse overheid dat zij eerlijk zijn over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.”

Het is dag vier van de wereldwijde hongerstaking en de Nederlandse stakers melden dat het met allen nog goed gaat. De gedachten zijn niet zozeer bij het eten als wel bij het doel van de staking, zoals Cor Mastwijk die zich aangesloten heeft bij de hongerstaking verwoordt: “Ik voel me sterk en vooral gesteund. Ik weet ook dat ik volgende week gewoon weer kan eten, terwijl 820 miljoen mensen dagelijks honger hebben. Door klimaatverandering zal dit aantal alleen maar toenemen.”

De stakers hopen uitgenodigd te worden door de Haagse politici om in gesprek te gaan over de eisen. Uiteindelijk is de hoop dat de eisen op nationaal niveau worden geaccepteerd. Op gemeentelijk niveau zijn de hongerstakers in gesprek geweest in Wageningen.

Malik Dasoo, een student die ook meedoet aan de hongerstaking vertelt: “De gemeente stond ons direct te woord. Bij de Wageningen Universiteit zullen we op gesprek gaan, maar de verwachtingen zijn niet hoog, gebaseerd op voorgaande gesprekken.”

Extinction Rebellion NL

Extinction Rebellion NL is een geweldloze, sociaal politieke beweging en voert een rebellie waarbij mensen bereid zijn hun eerste levensbehoeften op te offeren om de overheid te dwingen een beter klimaatbeleid te gaan voeren. “Wij handelen in solidariteit met hen die lijden en tegelijkertijd zijn wij er ons van bewust dat de pijn die wij zullen ervaren, nietig is in vergelijking met de realiteit van hen die leven op de frontlinie van klimaatverandering. Donderdag 20 november om 12:30 uur roepen we onze vertegenwoordigers in Den Haag op om te reageren op onze eisen”, laat de woordvoerder namens Extinction Rebellion weten.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd blog: klimaatontwikkelingen 2019

Gerelateerd artikel: Extinction Rebellion: we staan er en blijven staan 

Lees ook: Leden Extinction Rebellion in hongerstaking voor beter klimaat