Wielrenspektakel Westerstraat keert terug in Amsterdam
Photocredits: Nils Laengner

Wielrenspektakel Westerstraat keert terug in Amsterdam 

Zondag 16 juni keert de Ronde van de Westerstraat na 64 jaar terug in het hart van de Jordaan. Het racefiets event wordt georganiseerd door RIH SPORT Amsterdam met steun van BKB Het Campagnebureau, 72 & Sunny, Café de Blaffende Vis, Jumbo Westerstraat, Het Zwarte Fietsen Plan, Maats Cycling Culture en de Gemeente Amsterdam.

Deze terugkeer betekent dat één van de meest legendarische wielerrondes van de stad terug komt in nieuwe vorm met onder meer het Straatrace Kampioenschap van Amsterdam, een fixed gear-wedstrijd om het NL Crit Series kampioenschap, een dikke banden race, een mannen- en een vrouwencriterium én een race voor paracyclisten.

Tussen 1920 en 1955 organiseerde elke zichzelf respecterende buurt in Amsterdam een wielerevenement. De Ronde van de Westerstraat behoorde tot één van de populairste wedstrijden, met name omdat start en finish bij de historische racefietsenfabriek RIH SPORT voor de deur lag. Alle grote Nederlandse wielrenners uit die tijd stonden er aan de start. Grote Amsterdamse wielerhelden als Henk Faanhof, Patsi Willekes en Jan Hijzelendoorn passeerden als winnaar de eindstreep.

Uiteindelijk werden deze buurtrondes zo populair – soms goed voor wel dertig- tot veertigduizend toeschouwers – dat de veiligheid in het gedrang kwam. In 1956 werden de races allemaal verboden. Maar in de afgelopen jaren keerden er een paar grote rondes met veel succes terug, zoals de Ronde van de Orteliusstraat in Amsterdam-West en de Ronde van het Purmerplein in Noord.

Voor de redactie van Vrije Tijd Amsterdam reden om het gesprek aan te gaan met Ab Winsemius, die als één van de organisatoren nauw betrokken is bij het sportieve en stadse wielerspektakel in en rondom de Westerstraat.

De ronde keert na 64 (!) jaar terug. Dat is nogal wat, zeg! Wat is de reden van terugkeer?

Het wielrennen leeft steeds meer in de stad. In en om de stad zie je steeds meer mensen in allerlei fantastische outfits fietsen. We zijn niet de eerste ronde die terug is gekomen. De Ronde van het Purmerplein en de Ronde van de Orteliusstraat gingen ons voor. Dat zijn ook heel erg mooie evenementen. Je ziet ook dat het mensen weer een beetje een buurtgevoel geeft. Wij merken in onze voorbereidingen al hoeveel dat gewaardeerd wordt.

Het verschil tussen wat toeschouwers/deelnemers toen konden verwachten en wat ze nu kunnen verwachten?

Traditionele criteriums zijn eigenlijk best saai voor het publiek. De oude Ronde van de Westerstraat had een langer parcours en bestond uit een race over 100 kilometer. Dan zie je drie uur lang om de drie minuten het peloton langs zoeven, wordt er af gesprint en dat was het dan.

Wij beperken het parcours echt tot de Westerstraat. Iedereen kan de race constant zien. Daarnaast zijn de koersen veel korter, maximaal 45 minuten. Verder introduceren we met het RIH SPORT Straatrace kampioenschap van Amsterdam een nieuw soort wielerconcept dat gemaakt is om het publiek zo veel mogelijk te betrekken. Zeven ploegen van ieder vier wielrenners strijden over vier onderdelen om wie de beste renner van de stad is en wie het snelste stadsdeel. Als toeschouwer ben je dus automatisch voor het stadsdeel waarin je woonachtig bent.

Daarnaast zijn de onderdelen spannend voor het publiek; een 300 meter sprint vanuit stilstand, een ploegenachtervolging, een afvalkoers (elke ronde valt de laatste renner af) en een criterium met om de drie ronden een bonificatiesprint – dus er zijn dubbele punten te verdienen in het laatste onderdeel. Je kunt het vergelijken met baanonderdelen op de weg.

Het RIH SPORT Straatrace Kampioenschap van Amsterdam is het hoofdgerecht als we ons niet vergissen? Welke disciplines kan men nog meer verwachten?

Naast het RIH SPORT straatracekampioenschap is er het Café De Blaffende Vis vrouwen criterium en een mannen criterium. De prijzen voor deze koersen worden verdeeld over twee rondes, die van ons én de Ronde van de Orteliusstraat. De mannen strijden dus over twee wedstrijden om de Henk Faanhof bokaal – wereldkampioen in 1949 en in dat jaar ook winnaar van de Ronde van de Westerstraat. De vrouwen strijden om de De Keet bokaal – zoals Gerrie Knetemann Keetie Hage noemde, de meervoudige wereldkampioen uit de jaren ’70 en ’80.

Verder zijn we zeer vereerd dat we het Jumbo NL Crit Championship Series te mogen organiseren. Dat is één van de vijf wedstrijden om het onofficiële Nederlands kampioenschap voor de Fixed Gear renners – de jongens die zonder remmen en zonder versnellingen op de weg racen. Tenslotte is er ook nog een paracyclisten criterium. Daar zijn er maar een paar van in Nederland. Veel te weinig als je het ons vraagt. Wat die mannen en vrouwen kunnen is ongelooflijk knap en spectaculair om te zien.

Ik las dat er een goed doel aan de fiets races verbonden zit?

Zeker – RIH SPORT heeft een partnership met het Fonds Gehandicaptensport. Dat past ook perfect bij dit evenement. Nogmaals, het is enorm bijzonder wat deze mannen en vrouwen kunnen. Zij zijn alleen afhankelijk van extra materiaal. Als dat er niet is wordt het voor een groot aantal moeilijk om te wielrennen. Daarnaast zijn er veel te weinig wedstrijden voor ze. We willen we met het Fonds Gehandicaptensport zo veel mogelijk paracyclisten op de fiets zetten en een paar mooie evenementen voor ze organiseren.

Is het niet ontzettend gevaarlijk dat de fietsers over de stadse weg moeten fietsen? Of is het niet zo slecht gesteld met de Westerstraat?

Dat vonden wij in het begin ook heel spannend. We hebben een aantal jongens uit het Fixed Gear peloton gevraagd om vooral die ogenschijnlijk krappe bochten uit te proberen. Dat ging eigenlijk heel goed – zeker als de parkeerplaatsen allemaal vrijgemaakt kunnen worden. We hebben enorm veel steun van de Gemeente Amsterdam ontvangen om dat onder andere voor elkaar te kunnen krijgen. En we doen er natuurlijk alles aan om het parcours zo goed mogelijk te beveiligen met hekken en strobalen.

Kun je iets meer vertellen over RIH SPORT?

RIH SPORT is een echte Amsterdamse racefietsenfabriek. Opgezet in 1921 op de Westerstraat en bijna 100 jaar oud. Er zijn in het verleden 63 wielrenners op een RIH SPORT fiets Wereld- en Olympisch kampioen geworden. En er zijn maar liefst ruim 300 Nederlands kampioenen. Peter Post, Arie van Vliet, Gerrie Knetemann en Henk Faanhof niet te vergeten wonnen op een RIH SPORT.

We zijn gespecialiseerd in het op maat maken van stalen racefietsen. We zijn nu met een flink aantal mensen bezig om er weer een super mooie succesvolle fabriek van te maken. Met zijn allen op weg naar kampioen nummer 64. De Ronde van de Westerstraat hoort daarbij. Start en finish lagen vroeger bij ons voor de deur.

Er strijden zeven ploegen met 4 wielrenners in het team namens zeven stadsdelen om de prijzen? Zijn de Amsterdammers een beetje ‘wielren minded’?

Absoluut – maar dat zijn ze ook altijd geweest. Elke zichzelf respecterende buurt had vroeger tussen 1920 en 1955 een eigen ronde. Dat was buiten Amsterdam niet het geval. Amsterdammers zijn van aard ook wielrenners: eigenwijs, eigenzinnig, vrijbuiters, pragmatisch, doordouwers – eigenlijk hebben we veel meer kruizen nodig in dat wapen.

Als je niet meedoet aan de fiets race kun je beter achter de geraniums blijven zitten?

Zeker niet. Zoals gezegd de koersen zijn gemaakt voor het publiek en het gehele middenterrein waar normaal auto’s geparkeerd staan en op maandag de markt staat, wordt ingericht als een Frans dorpsplein met heel veel dank aan de lokale horeca die ook hard meedoen. Andere bedrijfjes op de Westerstraat organiseren daar ook allerlei ander kleine evenementjes. Het doel is om er vooral een super gezellig buurtfeest van te maken.

In September is er nog meer racefiets-spektakel te verwachten?

Klopt – de Ronde van de Orteliusstraat op zaterdag 7 September. Daar werken we mee samen, met onder meer met de Henk Faanhof bokaal en de De Keet bokaal. Wij zijn samen  aan het kijken of we volgend jaar nog meer evenementen kunnen organiseren in andere stadsdelen. Het smaakt namelijk allemaal naar meer!

En dan hieronder nog het programma:

10:00 uur: Zwarte Fietsen Plan Dikke Banden Races
10:00 uur: Kidsrace (< 8 jaar) – 1 ronde
10:00 uur: Jeugdrace (8 – 13 jaar) – 2 ronden
10:30 uur: Café De Blaffende Vis VrouwenCriterium
11:30 uur: Paracycling criterium
12:30 uur: Mannen Criterium
13:30 uur: RIH SPORT Straatrace Kampioenschap van Amsterdam – 300 meter sprint
14:15 uur: Jumbo NL Crit Series Kwalificatie Heat 1
14:45 uur: Jumbo NL Crit Series Kwalificatie Heat 2
15:15 uur: Jumbo NL Crit Series Kwalificatie Heat 3
15:45 uur: RIH SPORT Straatrace Kampioenschap van Amsterdam – Ploegenachtervolging
16:30 uur: RIH SPORT Straatrace Kampioenschap van Amsterdam – Afvalkoers
17:30 uur: Jumbo NL Crit Series Finale
18:30 uur: RIH SPORT Straatrace Kampioenschap van Amsterdam – Criterium met sprints

Meer info -> Facebook-pagina Ronde van de Westerstraat 

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Waarom je Hemeltjelief! festival niet mag missen. 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam