Ajax met één been in finale na 0-1 tegen Tottenham

Ajax met één been in finale na 0-1 tegen Tottenham
Foto: Orange Pictures

Ajax met één been in finale na 0-1 tegen Tottenham

Ajax staat na dinsdagavond met één been in de finale van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag stapte dinsdagavond door een goal van Donny van de Beek, met een 0-1 zege van het speelveld in Tottenham. Op woensdag 8 mei volgt de beslissende return in de Johan Cruijff ArenA.

Sfeervolle ambiance

Ajax en Tottenham, de twee ploegen die de wedstrijd startten in een sfeervolle ambiance van het Tottenham Hotspur Stadium, tastten elkaar in de eerste vijf minuten van de wedstrijd vooral nog even af. Vooral Lasse Schöne leverde de bal een aantal keer knullig in. Een foute bal van Schöne werd door een Tottenham speler verkeerd geinterpeteerd, Van de Beek was er als de kippen bij, maar zag zijn schot via een Tottenham speler tot een Ajax-corner leiden.

Het vervolg na de eerste vijf minuten bleef vrij slordig. Ajax kon de bal niet in de ploeg houden. Tottenham ontbeerde het daarentegen aan stootkracht. Wanneer zij er enkele keren uit kwamen, verdedigde Frenkie de Jong en Hakim Ziyech knap mee, zodat de Londenaren niet gevaarlijk werden, laat staan de zestien meter van Ajax konden halen.

Ajax in balbezit

Na ongeveer tien minuten spelen leek Ajax dan eindelijk bij de les. En, gingen ze doen wat ze tot nu toe deden gedurende de imponerende reeks wedstrijden die ze tot dusverre hebben gespeeld. Ze hielden de bal in de ploeg, durfde weer te voetballen en combineerde er bij vlagen weer lustig op los.

Na enkele mooie driehoekjes leek ook Lasse Schöne in de wedstrijd te komen. Een schot van de Deense voetballer werd geblokt. Ajax bleef het betere van het spel houden en was vooral weer heersend in balbezit.

Ajax goal uit het boekje

Neres werd op de Ajax manier weggestuurd door Tadic en zag zijn voorzet vanaf de linkerhoek van het veld helaas tegenvallen. Ondertussen was vooral Ajax-speler Donny van de Beek zeer aanwezig op het veld. Laatst genoemde Ajax-speler zag zijn goede spel beloond nadat een balletje van Ziyech, naar Neres, via Schone en uiteindelijk via een mooie steekbal van Ziyech, na een mooie aanname door Van de Beek door hem zorgvuldig werd binnen geschoten. Een echte Ajax goal uit het boekje.

Even daarna was Neres weer gevaarlijk in de zestien maar zijn voorzet bereikte geen Ajax-voetballer. Ajax bleef in de daaropvolgende fase tikken en was de enige ploeg die voetbalde. Van de Beek was dichtbij een tweede treffer na een sublieme aanval. Hij zag zijn schot in de zestien echter door de Spurs doelman gepareerd worden. Achteraf was het makkelijk zeggen dat hij de bal misschien beter op Neres had kunnen geven.

Teleurstelling bij Jan Vertonghen

Bij de Spurs moest oud Ajax-verdediger Jan Vertonghen na 38 minuten voetballen het veld met een blessure verlaten. Sissoko kwam voor hem in de plaats en vanaf dat moment leken de withemden uit Londen beter in de wedstrijd te komen.

De laatste tien minuten van het eerste bedrijf en de eerste vijftien minuten voetballen na rust liet Tottenham zien dat het niet voor niets in de halve finale van de Champions League staat. In die fase had de ploeg van trainer Erik ten Hag het lastig, kwamen ze niet in hun spel en leken de Spurs de betere partij. Toch kwam de Amsterdamse ploeg niet echt in gevaar.

Ajax bijna nog op 0-2 door Neres

In de slotfase van de wedstrijd was het zelfs Ajax dat het dichtste bij een treffer was. De Braziliaanse Ajax-aanvaller Neres zag zijn schot met links echter op de paal belanden. Drie minuten voor tijd kwam Klaas Jan Huntelaar in de ploeg voor de moegestreden Ziyech. ‘The Hunter’ kon in die laatste fase echter niet meer voor gevaar zorgen.

Al met al mag Ajax hartstikke blij zijn dat het de uitwedstrijd tegen Tottenham met 0-1 wist te winnen. De zege betekende voor de Amsterdammers alweer de vierde zege op rij in de Champions League.

VTA Sport

Gerelateerde artikelen:

Veltman start in Ajax-basis tegen Tottenham

Opperbeste stemming Ajax-supporters in Londen 

Tottenham Ajax kijken op groot scherm in Amsterdam

Blog Ajax in de CL the Road to the final