Hoe kunnen we bewegende organen in de borstkas veilig en doelgericht bestralen? Wat vertelt hersenactiviteit over een hersentumor? KWF investeert ruim 10 miljoen euro in onderzoek aan het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC en Sanquin om deze en andere vragen te beantwoorden. De onderzoeken gaan begin 2021 van start.

KWF-directeur Fred Falkenburg is blij met het nieuwe onderzoek: “De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen. Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker. Dankzij onze donateurs kan KWF het verschil blijven maken.”

In deze video worden de volgende twee onderzoeksters verrast met het nieuws dat KWF hun onderzoeken gaat financieren:

Betere behandeling voor long- en hersentumoren

In het Amsterdam UMC – locatie AMC leidt dr. Irma van Dijk een onderzoek naar gerichter bestralen van tumoren in de borstkas en bovenbuik. Vanwege de ademhaling liggen organen – en de tumor – in dit gebied eigenlijk nooit helemaal stil. In deze patiëntenstudie zetten de onderzoekers beademing en ademhalingsregulatie in om deze beweging tegen te gaan en de tumor effectiever te bestralen.

Enkele kilometers verderop onderzoekt dr. Linda Douw (Amsterdam UMC – locatie VUmc) een nieuwe methode om terugkeer van gliobastoom beter te bepalen. Deze agressieve hersentumor groeit helaas na de behandeling op enig moment weer terug. Op MRI-scans is niet altijd goed duidelijk of men een teruggekeerde tumor, of effecten van de eerdere behandeling ziet. Dat bemoeilijkt de keuze voor de vervolgbehandeling. Douw en haar team onderzoeken of hersenactiviteit (eenvoudig meetbaar met EEG en MEG) een betere graadmeter is om in kaart te brengen of de tumor weer terug is gegroeid.

Aan het Antoni van Leeuwenhoek onderzoekt chirurg dr. Koen Hartemink de beste behandeling bij vroeg stadium longkanker: bestraling of een operatie. Er lopen momenteel drie grote internationale patiëntenstudies om deze vraag te onderzoeken, maar de resultaten daarvan worden pas over vele jaren verwacht. In dit project, dat 1,5 jaar duurt, vergelijkt Hartemink de gegevens van 1880 patiënten die in Nederlands reeds zijn geopereerd of bestraald. Dat levert snel de benodigde kennis op om te bepalen welke behandeling voor welke patiënt het beste zal zijn.

Alpe d’HuZes: terugkeer naar de arbeidsmarkt

Voor mensen die na kanker ongewild werkloos en of arbeidsongeschikt raken is de terugkeer naar een betaalde baan vaak moeilijk. Dr. Angela de Boer werkt aan het Amsterdam UMC – locatie AMC aan een programma dat mensen zonder werk ondersteunt: niet alleen richting een betaalde baan, maar vervolgens ook op het werk zelf. Dit onderzoek is 1 van de 19 projecten die worden gefinancierd uit de opbrengsten van de Alpe d’HuZes-editie van 2019.

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin ruim 27 miljoen euro wordt toegekend aan 51 onderzoeksprojecten verspreid over 14 Nederlandse instituten. De Amsterdamse inbreng biedt een gevarieerd palet aan onderwerpen: van bestraling tot immunotherapie en van prostaatkanker tot alvleesklierkanker. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: een beter leven met en zonder kanker.

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl