Het verhaal achter 'The Maker Martket'
Fotografe: Birgit Loit

Het verhaal achter ‘The Maker Market’

Iedere maand vindt in De Hallen op initiatief van The Maker Store een nieuwe editie van The Maker Market plaats. De eerstvolgende editie is op zaterdag 30 en zondag 31 maart 2019. Vrije Tijd Amsterdam interviewde de organisatie op zoek naar het verhaal achter deze bijzondere markt.

Het verhaal achter 'The Maker Martket'
Fotografe: Birgit Loit

Welke ‘kraampjes’ / producten treft men bij een bezoekje aan de Maker Market?

We hebben elke maand 42 kraampjes met uiteenlopende merken en makers. Elke maand zijn er bekende gezichten (makers die er vaker staan) en nieuwe, beginnende merken. Nieuw deze maand is bijvoorbeeld Malgosia, een textiel- en kledingontwerper uit Amsterdam. Een, nu voor de tweede keer, terugkerend merk is Good Beans/Fucking Strong Coffee – een fantastisch Fair Trade koffiemerk met een kleinschalige Amsterdamse branderij.

Het verhaal achter 'The Maker Martket'
Fotografe: Birgit Loit

Kun je een voorbeeld(en) noemen van duurzame productieprocessen waar The Maker Market zich op richt?

Bij het maken van de selectie kijken we waar gebruikte materialen vandaan komen. Zijn deze biologisch geproduceerd, hergebruikt, of makkelijk afbreekbaar? Ook kijken we of makers gebruikmaken van een duurzaam of circulair productieproces. Wat is de carbon footprint van een product, hoe wordt er omgegaan met verpakkingen? Onze voorkeur gaat uit naar producten die op een duurzame, liefst circulaire manier geproduceerd zijn; sierraden van gerecycled zilver en goud, kleding van biologische of hergebruikte stoffen, leren tassen van restleer, producten die verpakt worden in biologisch afbreekbaar materiaal, etc.

Fotografe: Birgit Loit

Wat wordt er zo ongeveer bedoeld met Fair Trade werkrelaties?

Daarmee bedoelen we dat de productielijnen schoon zijn. We willen dat makers die onderdelen inkopen of bepaalde processen uitbesteden, kunnen aantonen dat er goede, eerlijke werkrelaties bestaan met de leveranciers en/of producenten.

Fotografe: Birgit Loit
Photo credits: The Maker Store

Welke bekende gezichten komen er dit weekend?

Onder andere Cevelann, een merk dat prachtige omslagdoeken en wollen dekens verkoopt van nomadische makers uit Turkije; Iek en Jet, een kindermerk van een maker die enkel gebruikmaakt van biologische stoffen en n’Atelier, een Franse keramist met een Amsterdams atelier. Ook verwelkomen we een merk dat even is weggeweest: Au Corset Chic, maker van op kleine schaal geproduceerde lingerie, van zeer hoogwaardige stoffen.

Fotografe: Birgit Loit

Kunnen mensen zich nog opgeven om met een eigen ‘kraam’ te staan?

The Maker Market op 30 + 31 maart zit helemaal vol, met een lange wachtlijst. Voor komende edities kunnen makers zich zeker opgeven op www.themakermarket.nl. Met inschrijvingen werken we drie maanden vooruit. De markt in april, op Paaszondag -en maandag zit bijna vol, dus wees er snel bij 😉

Fotografe: Birgit Loit

Moedigen jullie mensen aan om een poging te wagen te leven van de verkoop van eigen kwalitatieve producten? En bieden jullie een soort van support?

Het ligt erg aan het merk / de maker en wat de wensen zijn. Sommige mensen zijn hobbyist en willen dat blijven. Sommige makers zijn erg ambitieus en groeien binnen een korte periode uit tot een goedlopend bedrijf. Wij moedigen niets aan dat niet bij de maker past. Qua support: The Maker Market wordt georganiseerd door The Maker Store, die bevindt zich ook in de Hallen. Sommige makers komen via de market binnen bij de Store. We hebben daar een team van mensen met veel ervaring in retail en maakcultuur. Als er specifieke vragen zijn van makers, beantwoorden we die graag.

Het verhaal achter 'The Maker Market'
Fotografe: Birgit Loit
Het verhaal achter 'The Maker Market'
Fotografe: Birgit Loit

Reageren op het artikel? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Tweede dag van The Maker Market van start gegaan