Extinction Rebellion in actie in Amsterdam

Extinction Rebellion in actie in Amsterdam
Foto: Extinction Rebellion

AMSTERDAM – De klimaat rebellen van Extinction Rebellion plannen op donderdag 12 december een actie tijdens de ochtendspits in de buurt van Amsterdam Centraal Station, en later ook bij het stadhuis. Met hun actie willen ze de aandacht vestigen op het feit dat de gemeente via de GVB zaken doet met de fossiele industrie, ondanks het uitroepen van de klimaatcrisis.

Extinction Rebellion wil dat de overheid eerlijk communiceert over klimaatverandering. “Dat de gemeente Amsterdam de klimaat-noodtoestand uitroept, maar tegelijkertijd greenwashing campagnes van fossiele bedrijven zoals Shell in de publieke ruimte toestaat, vinden wij hypocriet en misleidend voor de Amsterdamse burgers. De gemeente is enig aandeelhouder van de GVB”, aldus de rebellen.

Shell investeert 25 miljard dollar per jaar in olie en gas en is van plan om dat bedrag de komende vijf jaar te verhogen tot minstens 30 miljard. Hiermee worden de afgesproken doelen van het Klimaatakkoord van Parijs niet gehaald. Extinction Rebellion vindt daarom dat reclame voor Shell niet thuishoort in Amsterdam: “Met #MakeTheFuture claimt Shell onze toekomst, terwijl het juist met haar daden onze toekomst vernietigt. Wij roepen daarom de gemeente Amsterdam op om alle banden met fossiele partijen zoals Shell te verbreken. Dat geldt ook voor bedrijven waar de gemeente aandelen in heeft”.

Verscheidene Extinction Rebellion-rebellen zijn aanwezig om de toeschouwers aan de hand van toespraken en flyers de waarheid over Shell te vertellen. De rebellen bieden later op de dag ook een brief aan wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, Groenlinks) aan.

vrijetijdamsterdam.nl