Eerste BijenTotem van Nederland feestelijk geopend in de Jordaan

De eerste bijentotem van het project BeeTotems For RefuBees is eind augustus feestelijk geopend op de Palmgracht. BijenTotems zijn circulaire, levende kunstobjecten, gevuld met bloemen en planten voor wilde bijen.

Wilde bijen hebben het moeilijk op het Noord-Hollandse platteland, door vervuild grond- en oppervlaktewater door pesticiden gebruik, het gebruik van monoculturen en de vernietiging van nestgelegenheid. De wilde bij is een vluchteling geworden die onderdak en eten nodig heeft: de RefuBee. Steden als Amsterdam zijn bij uitstek plekken om deze bijen-vluchtelingen op te vangen. Kunstproject BeeTotems For RefuBees biedt hier een oplossing voor: dit interdisciplinaire project op het snijvlak van duurzaamheid en kunst, biedt vanaf nu wilde bijen in Amsterdam een veilige haven.

Veilige havens voor bijen

De eerste BijenTotem is eind augustus geopend, en er volgen de komende maanden nog drie totems, verspreid over Amsterdam. Amsterdammers kunnen de totem in hun wijk adopteren. Dit betekent dat ze de tijgerwormen in het midden van de totem voeden met organisch afval. Deze wormen zorgen voor een hoogwaardige natuurlijke meststof waar de planten en bloemen op groeien. De BijenTotems zijn toprestaurants voor wilde bijen: het kwaliteitsvoedsel, door de hoogwaardige nectar en pollen, zorgt voor een grotere groei en betere weerstand van de nieuwe generatie bijen. Elke totem is gewijd aan een andere wilde bij met haar eigen plantvoorkeuren.

De toekomst

Als de eerste vier totems in Amsterdam een succes blijken, wordt er een campagne gelanceerd om 104 totems in Amsterdam te plaatsen, en zo alle wilde bij-soorten die in Noord-Holland voorkomen een veilig thuis te bieden. BeeTotems For RefuBees is onderdeel van BeeCare Amsterdam. Het wordt geproduceerd door de stichting Blindpainters, een kunststichting opgericht in 1994 die transcendente projecten in een hedendaagse kunstcontext produceert, in samenwerking met Artifex, de creatieve en daadkrachtige verbinder van organisaties en mensen met kunst en cultuur als middel. Op de hoogte blijven van de voortgang van BeeTotems For RefuBees? Kijk op de website of volg het project op Facebook.

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl