Ben van der Burg blikt vooruit naar speciale editie Vondel College

Ben van der Burg blikt vooruit naar speciale editie Vondel College

Bij Vondel CS is het aftellen naar de Vondel College Special ‘Escaping Black Mirror’ volop begonnen. De speciale editie staat dinsdag 26 november onder leiding van Eva de Valk. De journalist, op het gebied van technologie & innovatie en oprichter van journalistieke consultancy De Graaf & De Valk, zal Nederlandse oud-langebaanschaatser Ben van der Burg interviewen. De ex-topsporter, schrijver en showhost is dé Nederlandse expert op het gebied van technologische ontwikkelingen en de impact ervan op onze samenleving. Hij bespreekt deze thema’s wekelijks in zijn BNR podcast ‘De Technoloog’.

Eva de Valk was verantwoordelijk voor de techpagina’s van NRC en werkte als correspondent in Silicon Valley voor NRC, de Groene Amsterdammer en diverse radio- en tv-programma’s. Ze schreef het boek ‘Silicon Valley: Waar de toekomst wordt gemaakt’. Ook geeft zij lezingen en is gecertificeerd dagvoorzitter.

Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit op deze Vondel College Special en stelde een aantal vragen aan Ben van der Burg.

Kun je allereerst iets over het Vondel College in het algemeen vertellen?

“Het Vondel College is een laagdrempelige manier om je mediakennis up to date te houden. Dit keer met het Black Mirror thema koppelen we lastige thema’s als datamanipulatie en hyperconnectiviteit aan de populaire Netflix serie ‘Black Mirror’. Zo worden deze onderwerpen meteen al toegankelijker.”

Ik heb gelezen dat je vijf nachten per jaar zonder mobiel en laptop in de vrije natuur slaapt. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Eigenlijk wel veel meer dan vijf, maar niet achter elkaar hoor. Ik ga dan in mijn slaapzak (die je warm houdt tot 20 graden onder nul) onder de sterrenhemel liggen en dit maakt me erg bewust van mijn eigen hyperconnectiviteit: ikzelf ben zo’n zeven uur per dag bezig met mijn telefoon. Wel inclusief de podcasts die ik dan luister hoor! Maar moet je nagaan. En ik ben ook vast niet een uitzondering.”

Wat kunnen we verwachten tijdens Escaping Black Mirror?

“Ik ga drie specifieke afleveringen gebruiken om bepaalde thema’s uit te lichten. Allereerst is dat NOSEDIVE: de aflevering waarbij iedereen keihard wordt afgerekend via een social rating systeem die ieders leven beheerst. De tweede is Arkangel, een aflevering waarbij ouders een chip kunnen laten implementeren in het hoofd van hun kinderen en zo alles kunnen zien wat de kinderen ook zien. Dat gaat natuurlijk helemaal mis. De derde aflevering die ik wil noemen is ‘Striking Viper’ waarin de virtuele wereld van een vechtspelletje een betere realiteit lijkt te worden dan de echte wereld.

Als het lukt wil ik ook iets zeggen over Bandersnatch, maar ik heb ook maar anderhalf uur… Ik moet in elk geval zeggen dat ik geen enkele aflevering meer normaal kan kijken en me continue bewust ben van manipulatie.”

Zou je de BNR podcast ‘De Technoloog’ eens willen introduceren?

“Tijdens de Technoloog gaan we iets dieper in op bepaalde snufjes of trends of apps, en niet alleen wat er nieuw aan is, maar ook wat het betekent voor de wereld, wat voor consequenties het heeft voor ons?”

Kan iedereen deelnemen aan Escaping Black Mirror?

“Ja. Ook als je de serie niet kent, is dit Vondel College een aanrader. Tenminste, als je een beetje basis interesse hebt in de thema’s natuurlijk.”

Hoe zou je Eva de Valk omschrijven?

“Eerlijk gezegd heb ik haar nog nooit eerder ontmoet, dus dat wordt wel spannend!”

Waarom mogen Amsterdammers dit evenement niet missen?

“Iedereen mag het natuurlijk missen, maar het leuke aan dit college is wel dat een stukje bewustzijn/awareness van alle tech om je heen en wat het met je doet wel echt nuttig en goed is om te weten. Met deze kennis kun je de wereld om je heen en de keuzes die je maakt echt een stukje beter begrijpen”, laat Ben van der Burg ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar ‘Escaping Black Mirror’ weten.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Amsterdam-Noord maakt zich op voor handbalderby