Interview met singer-songwriter Shishani
Singer-songwriter Shishani

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie lichtpuntjes in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan singer-songwriter Shishani.

Zou je jezelf allereerst kunnen introduceren voor de mensen die je nog niet kennen?

“Mijn naam is Shishani, ik ben singer-songwriter, een Namibisch-Belgische Amsterdammer. Door de jaren heen heb ik veel uiteenlopende muziek gemaakt, zoals met Namibian Tales, om te duiken in muziektradities uit m’n geboorteland. Mijn inspiratie komt vanuit alle hoeken van de wereld, en ik denk dat dat m’n werkt kenmerkt: een eindeloze exploratie aan stijlen, bronnen en verhalen. Nu is m’n nieuwe EP net uit, genaamd “Miss Catharsis”. Een muzikaal document van een groeiproces dat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt op persoonlijk en muzikaal vlak. De EP is ook een soort huwelijk tussen stijlen die voorheen voor mij ver uit elkaar stonden: mijn liefde voor soul en meer experimentele muziek met indie/rock. Die komen nu samen en ik kijk er enorm naar uit dat te delen in Paradiso op 31 maart aanstaande!”

Wat is project Shishani & Namibian Tales en hoe is de wereldwijde tournee verlopen?

“Met Namibian Tales dook ik in verschillende muzikale tradities uit Namibië en daar gaf ik een nieuwe en eigen interpretatie aan. Ik heb een unieke samenwerking gedaan met vrouwen uit de Kalahari woestijn, CD opnames met hen gemaakt en samen getoerd: een ervaring die me voor eeuwig heeft geïnspireerd als mens en artiest. Met ons kwartet zijn we door heel Europa, Jordanië, China, Zuid-Korea en Marokko gegaan; het was een van de meest inspirerende tijden om zoveel te kunnen reizen en met andere culturen in contact te staan. Onze muziek werd ontzettend goed ontvangen en muzikaal ben ik enorm gevormd door die ervaringen.”

De show Shishani & Miss Catharsis vindt binnenkort plaats in de Paradiso. Wat voor een avond kunnen de bezoekers verwachten?

“Men kan een avond vol verschillende muzikale inspiratie verwachten met een te gek team muzikanten; we reizen van heel klein en persoonlijk naar veel rauwere energie. Van groove naar veel experimenteler. Voor de mensen die m’n muziek al kennen is dit een vrij nieuwe kant van mij met veel rock en R&B invloeden. Ik zie onze show als een reis die we samen gaan doormaken met persoonlijke en maatschappelijke verhalen.”

Interview met singer-songwriter Shishani
Shisani & Miss Catharsis
Foto credits: Bart Heemskerk

Kun je de artiesten van Miss Catharsis eens aan ons voorstellen?

“Ik speel met Jaimie van Hek (bass), Chrissie Quast (keys, gitaar, sampler) en Cecile Moyano (drums) – allemaal zeer getalenteerde artiesten die een bijzondere bijdrage brengen in onze sound.”

Hoe heb je de afgelopen Corona-periode ervaren? Blij om weer op het podium te mogen staan?

“Het was een bewogen periode met veel uitdagingen, maar ook met persoonlijke en artistieke groei. Ik heb in die periode m’n EP gemaakt en de lockdown als een creatieve kans gegrepen. Mijn groei zat vooral in het volhouden en doorwerken ondanks de vele tegenslagen. Tijdens de crisis gingen muzikanten waar ik de band mee was begonnen een andere kant op. Hierdoor moest ik opnieuw m’n band samenstellen. Ik heb hard gewerkt om de moed er in te houden en vooruit te blijven kijken in een periode die financieel en qua speelopties erg uitdagend was. Dus ja, ik kijk enorm uit naar weer echt ‘live’ te kunnen gaan! Daarnaast was het jaar 2020 een jaar van de grote sociale bewustzijnsgolf na de moord op George Flloyd en de Black Lives Matter beweging. Thematiek waar ik al veel langer mee bezig ben, gezien mijn achtergrond en familie die moest dealen met apartheid. M’n telefoon stond bijna rood van de aanvragen voor een ‘protestzanger’ en artiesten die staan voor inclusie.”

Heb je een speciale binding met de Paradiso?

“Zeker, ik heb er gestaan met de Mooie Noten competitie die ik later in 2013 zou winnen. Het was een bijzondere avond vol spanning en een gevoel van een grootste reis die ik aan het maken was. Ik heb er m’n helden gezien zoals D’Angelo en the Roots. Geweldige concerten van o.a. Q-tip, Michael Franti en Kaki King. Concerten die mij hebben geïnspireerd en gevormd als artiest. En daarnaast heb ik ook belangrijke levenslange connecties en vrienden gemaakt: Fatoumata Diawara – destijds achtergrondzangeres bij Oumou Sangare – werd een vriendin van ons nadat mijn BFF en ik backstage gingen om de artiesten te ontmoeten. Het is een tempel waar ik de magie gevoeld heb van wat muziek met mensen kan doen; ik heb gedanst, gesprongen, geschreeuwd, m’n tranen laten gaan – connectie gevoeld met de mensen om me heen. En het is voor het eerst dat ik als hoofdprogramma in Paradiso speel!”

Zet jij je in voor de queer-community en/of voor andere maatschappelijke initiatieven?

“Mijn werk is absoluut gerelateerd aan de zichtbaarheid van queer communities, verschillende culturen bijeenbrengen, gedeelde verhalen en geschiedenissen delen – kortom het hebben over maatschappelijke kwesties. Met name minder gerepresenteerde groepen (indigenous communities, queer communities, vrouwelijke makers) belichten en vieren.”

Nog iets leuks toe te voegen?

“Luister vooral naar de nieuwe EP “Miss Catharsis” die 24 februari uit is gekomen voor een feeling van de show die te wachten staat!”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam