Koningsdag 2023 in Amsterdam: wat is er te doen?
Koningsdag 2023 in Amsterdam: wat is er te doen?

Kijk jij net als wij al uit naar Koningsdag 2023 in Amsterdam? Ben je van plan om lekker te gaan varen of ga je liever naar een van de vrijmarkten in Amsterdam?

Nu relevant -> Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?

Of ben je meer een festivalliefhebber of kroegtijger? Wil je weten wat er op de verjaardag van de koning te doen is in Amsterdam? Onder het motto ‘je kan er maar beter vroeg genoeg bij zijn’ gingen we op zoek naar activiteiten tijdens Koningsdag in Amsterdam. Neem gerust een kijkje in dit blog over Koningsdag 2023 in Amsterdam!

Inhoudsopgave: Festivals, Vrijmarkten, Cafés, Grachten, Oranjeverenigingen, LHBTI+, Overige informatie

Festivals

Kingsland Festival Amsterdam

Dit festival is het grootste betaalde muziekfestival op Koningsdag in Nederland. Kingsland Festival is in het leven geroepen om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. Dit bekende festival vindt niet alleen in Amsterdam plaats. Er zijn ook edities in Rotterdam en Groningen. De artiesten worden met een helikopter van festival naar festival gevlogen.

Adres: Rai Amsterdam

Urban Music Legends Festival

Op Koningsdag is er voor de echte Urban liefhebbers een nieuwe editie van het Urban Music Legends Festival! Dit evenement vindt plaats in het Rhônepark in Amsterdam. Dit vrolijke festival wordt georganiseerd door Urban Music Legends, FunX, Avalon Music en Pianoland. In de line-up staan onder andere Broederliefde, Chivv, Mula B en vele andere sterren.

Adres: Rhoneweg 34

Cartel Kingsday 2023

Cartel Kingsday vindt binnen, buiten, overdag en ’s nachts plaats op woensdag 27 april in en buiten de WesterUnie. Dit is op Cultuurpark Westergasfabriek. Een kleine greep uit de artiesten: Abstract Division, Anouschka, Bastienne en Bibi Seck.

Adres: Klonneplein 4-6

Oranjebloesem

Oranjebloesem komt terug in 2023. Hét alternatieve feestje voor Koningsdag zal plaatsvinden in het Olympisch Stadion met een mooie line-up. Dit wordt een spectaculair dansfestijn met onder andere Reinier Zonneveld, Luna Ludmilla, Lee Ann Roberts, Locklead en I Hate Models.

Adres: Olympisch Stadion 21

Loveland van Oranje 2023

Ook festival Loveland organiseert weer een festival tijdens aankomende Koningsdag. Het dance-feest wordt georganiseerd in het Meerpark. In de line-up staan toppers zoals Joris Voorn, Sandrien, Michel de Hey en anderen.

Adres: Radioweg 109

Happy Feelings Koningsnacht

“Happy Feelings is er natuurlijk weer bij op koningsnacht 26 april in IJland Amsterdam om er een groot feest van te maken. De beste dj’s, lekkere drankjes en gezellige mensen zijn aanwezig”, aldus de organisatie van Happy Feelings Koningsnacht. Dit evenement vindt plaats bij IJland Amsterdam.

Adres: Tt. Vasumweg 171

Happy Feelings Koningsdag Afterparty

Organisatie Happy Feelings Koningsdag Afterparty: “Happy Feelings is er natuurlijk weer bij op koningsnacht 27 april in IJland Amsterdam maar, dit kan natuurlijk niet daar stoppen daarom hebben wij een AFTERPARTY op 28 april! Nog een dagje extra feesten, wie wil dat nou niet?! Natuurlijk ook weer met de allerbeste beats Wij zorgen voor de confetti, jij voor de gezelligheid?”

Adres: Tt. Vasumweg 171

Bredewegfestival light 2023

Het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost is ook op Koningsnacht en Koningsdag 2023 van de partij. “26 april hebben we koningsmaal met de buurt en de opera op straat en 27 april barst het festival los”, aldus een enthousiaste organisatie.

Adres: Bredeweg 32-H

Marie van Oranje

Op het Marie Heinekenplein vindt op 26 en 27 april het Marie van Oranje evenement plaats. “Eindelijk is de tijd daar, Marie van Oranje is hier en staat paraat jullie een onvergetelijke Koningsdag en nacht te bezorgen”, aldus de organisatie van dit gratis te bezoeken festival. 

Adres: Marie Heinekenplein

NeL Danst Koningsnacht en Koningsdag 2023

Het kan natuurlijk niet missen. Op het Amstelveld vieren ze uiteraard Koningsnacht en Koningsdag. Op beide dagen zijn er leuke dj’s zoals Dennis van der Geest en Robert Feelgood. Het evenement ‘NeL Danst Koningsnacht en Koningsdag 2023‘ is gratis toegankelijk. Het is niet toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen.

Adres: Amstelveld 12

Vrijmarkten

Het is enorm populair om naar de vrijmarkt in Amsterdam te gaan. Zowel jong en oud vermaken zich volop op de vrijmarkten die in Amsterdam worden georganiseerd. Vrijmarkten zijn markten waar mensen, vaak tegen betaling, spullen verkopen. Het zijn vaak tweedehands gebruikte artikelen, maar soms worden er ook nieuwe producten verkocht. Daarnaast worden er overal op straat in Amsterdam spulletjes verkocht en leuke dingen georganiseerd. Voor meer informatie over deze markten verwijzen we je naar ons blog: Vrijmarkten Koningsdag in Amsterdam.

Koningsdag 2023 in Amsterdam: wat is er te doen?
Straatplezier tijdens Koningsdag in Amsterdam
NDSM Vrijmarkt in Amsterdam Noord
Vrijmarkt op de NDSM in Amsterdam Noord

Cafés

In en rondom cafés in Amsterdam worden tijdens Koningsnacht en Koningsdag weer een hoop leuke dingen georganiseerd. Tijdens een wandeling door de stad zul je vele leuke dingen tegen komen. Hieronder een aantal tips van horecagelegenheden die aandacht besteden aan de verjaardag van de Koning. Maar, als je gewoon een rondje loopt, zul je ongetwijfeld ook vele leuke kroegen tegenkomen.

Amsterdam Centrum

Café de Blaffende Vis

Bij Café de Blaffende Vis pakken ze weer uit tijdens Koningsnacht en Koningsnacht. Op beide dagen wordt er een special programma georganiseerd. Ook is er traditiegetrouw een nieuwe gevelversiering onthuld.

Koningsnacht blaffende vis Koningsnacht blaffende vis

Adres: Westerstraat 118

Café Nol

Het is altijd gezellig om tijdens Koningsdag een bezoekje te brengen aan Café Nol in de Jordaan. “Wij openen Koningsdag om 13:00 uur, buiten bar en verder Café Nol, zoals Café Nol hoort te zijn …lol dus.”

Adres: Westerstraat 109

Café De Jonge Wees

Het is weer tijd voor Café De Jonge Wees – Buurtfeest. Na vorig jaar tijdens Koningsnacht de toon gezet te hebben met ons allereerste Buurtfeest, doen we er dit jaar nog een flinke schep bovenop met nog meer gezelligheid! Kosten nog moeite zijn gespaard met een knaller van een line-up.

Adres: Looiersgracht 144

Café Restaurant Nieges

“Lots of orange, DJ’s playing your favorite tunes, drinks in abundance and loads of dancing at our two stages 🧡 In short, that’s Koning Nieges! Keep in mind full = full!”, aldus de medewerkers van Café Restaurant Nieges.

Adres: Westerdoksdijk 40

Het Feest van Ome Jan

OME JAN 🧡 KONINGSNACHT! Kom 26 april langs tussen 20.00 – 04.00 en proost met oranje shotjes: Rocketshot Orange Star & Salmari €2! Met wie kom jij langs tijdens Koningsnacht? 🧡🥳

Adres: Zieseniskade 25

Café ’t Spui-tje

In dit prachtige authentieke café zijn ze klaar voor komende Koningsdag. “Ben jij er klaar voor? Donderdag 27 april gaan we vanaf 12:00 uur weer ‘los’! Zien we je dan”, aldus de medewerkers van deze kroeg. Leuke locatie om te bezoeken en ’t Spui is een gezellig plein!

Adres: Spuistraat 318

Amsterdam Noord

Café de Ceuvel

“Dit jaar pakken we extra groots uit op Koningsnacht! Meer acts, meer dansjes, meer mensen & nog meer liefde. Op 26 April is iedereen koning tijdens Koning Ceuvel”, aldus de mensen van Café de Ceuvel.

Adres: Korte Papaverweg 4

Grand Café 1909 en Café de Zaak

Deze twee horecazaken in Amsterdam bundelen de krachten. Zowel op Koningsnacht als Koningsdag kunnen bezoekers van dit evenement een hoop gezelligheid verwachten. Verwacht o.a. gratis entree, live muziek, zangers, dj, drank en eten.

Adres: Loopuytpark 31

Pllek

Ok, ok, Pllek is niet echt een kroeg maar wel leuk om te vermelden. “Bij ons kun je terecht voor live muziek en heerlijke DJ’s om je helemaal in de feeststemming te brengen. En het beste van alles? Toegang is helemaal gratis”, aldus de mensen van Pllek. In de buurt van Pllek is ook van alles te beleven. Zo kun je een bezoekje brengen aan de NDSM Vrijhaven op de NDSM-werf.

Adres: T.T. Neveritaweg 59

Amsterdam Oost

Leuke zangers en DJ bij Eetcafé de Avonden

Natuurlijk pakt het gezellige Eetcafé de Avonden uit tijdens Koningsnacht en Koningsdag! Aan de Middenweg komen op de avond voor Koningsdag zangers Frank Reinold en Ramon Roele het publiek vermaken. Op Koningsdag zelf gaan de voetjes van de vloer met DJ Lex die jaren ’80 muziek draait.

Adres: Middenweg 398

Amsterdam West

Terrasmus (Erasmuspark)

Op 27 april vieren ze bij Terrasmus traditiegetrouw de verjaardag van onze koning! Iedereen is welkom om zijn of haar kleedje neer te leggen op of rondom het grote veld van het Erasmuspark. Terrasmus zorgt voor een mooi programma met allerlei leuke activiteiten. We publiceerden een mooie voorbeschouwing n.a.v. een interview met een van de eigenaren.

Adres: Erasmuspark 1

Amsterdam Zuid

Tapzuid

“Zaterdag 27 april is het weer zover! Kom die dag kijken hoe de Maasstraat verandert in een van de gezelligste plekken in Amsterdam. Overal muziek, kraampjes met eten, barretjes, bier, bitterballen, spelletjes en om het af te maken een springkussen voor de kids! Vanaf 12u kun je bij Tap Zuid terecht voor lunch/diner/borrel, allemaal op maat gemaakt voor Koningsdag.”

Adres: Maasstraat 70

Koning Arie

Heb jij weleens een bezoekje gebracht aan café, bar, bistro Arie Op De Hoek aan de Ferdinand Bolstraat 24? Deze horecagelegenheid in de Pijp gaat er een mooi feest van maken tijdens aankomende Koningsdag. Er is een speciaal muzikaal Koningsdagprogramma samengesteld.

Adres: Ferdinand Bolstraat 24

Amsterdam Nieuw-West

Café Restaurant Kerkzicht

“Bij Café Kerkzicht is het op deze dag druk met bier en muziek. Kortom het is voor iedereen zeker de moeite waard om deze jaarlijkse feestdag in het Dorp Sloten door te brengen”, aldus Tamar Frankfurther van de Oranje Vereniging Sloten en de Werkgroep Publiciteit Sloten-Oud Osdorp.

Adres: Sloterweg 1209

Weesp

De Eendracht in Weesp

“Koningsdag is feest bij De Eendracht! 🎉 Ontmoet je buurtgenoten en vrienden, haal een biertje bij onze buitenbar, dans op de live muziek en smul van De Eendracht klassiekers op onze streetfoodmarkt. En natuurlijk is er ook voor de kids van alles te beleven!🤹🏻‍♂️🎨 Wij hebben er mega veel zin in, tot de 27ste”, aldus het personeel van De Eendracht in Weesp. Zoals de meesten van ons weten hoort Weesp tegenwoordig ook bij de gemeente Amsterdam! Daarom vinden we het maar al te leuk om deze horecagelegenheid uit Weesp in dit overzicht te hebben staan.

Adres: Het Grote Plein 5

Varen op de grachten

Natuurlijk kun je ook lekker gaan varen over de Amsterdams grachten. Tijdens Koningsdag gaan er vele bootjes met oranje gekleurde mensen over het water in Amsterdam. Het kan raadzaam zijn de vaarregels van de Gemeente Amsterdam even door te nemen. Je kan natuurlijk ook een rondvaart in Amsterdam boeken.

koningsdag 2023 in amsterdam

Oranjeverenigingen

Koningsdag in Ransdorp

De Oranje Vereniging Ransdorp organiseert elk jaar Koningsdag. Tijdens deze dag worden er voor jong en oud allerlei leuke dingen georganiseerd. We publiceerden een leuke voorbeschouwing op deze dag in Ransdorp.

Adres: Ransdorp

Koningsdag in Sloten

Vrijmarkt, ringsteken, live muziek en vele andere activiteiten worden er door de Oranje Vereniging Sloten georganiseerd in Sloten tijdens aanstaande Koningsdag! De festiviteiten vinden onder andere voor Café Restaurant Kerkzicht plaats. Lees deze voorbeschouwing met de organisatie van Koningsdag in Sloten.

Adres: Sloterweg 1209

Oranjevereniging Driemond

Heb jij weleens Koningsdag gevierd in Driemond? Dit is een gezellig dorp in de gemeente Amsterdam waar circa 620 huizen staan en dat circa 1.600 inwoners heeft. Tijdens Koningsdag worden er door de Oranjeverening Driemond allerlei leuke dingen georganiseerd. Kan leuk zijn om eens een kijkje te nemen.

Adres: Stammerlandweg 10

LHBTI+

BACKDOOR KINGSDAY Celebration 👑 feat. MATRIX AQUARIUM 🧜🏻‍♂️ -> WINACTIE

Op zaterdag 29 april vindt ‘BACKDOOR KINGSDAY Celebration 👑 feat. MATRIX AQUARIUM‘ plaats in de Melkweg! Een feest waar de gay community al een tijd lang naar uitkijkt. We mogen 3 x 2 gratis kaarten weggeven van de organisatie. Wil jij kans maken op deze kaarten? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Line-up: MATRIX Resident DJ MANUEL DE DIEGO – Guest DJ INSHANE – BACKDOOR Resident DJ DIEGO SUMMERS.

Adres: Lijnbaansgracht 234-A

Het Homomonument

Hoe leuk is dit?! Koningsdag Homomonument en Koningsnacht Homomonument zijn dit jaar weer terug op het Homomonument bij de Westerkerk. Op 26 en 27 april gaan de voetjes van ‘LHBTQIA+ party people’ weer van de vloer! De toegang is gratis. Super gezellige sfeer altijd!

Op Koningsnacht is niemand minder dan Joost van Bellen een van de DJ’s die zijn opwachting zal maken. Daarnaast treden er nog meer lokale toppers op! Tijdens Koningsdag zorgt event organisator JANEY voor een fijne line-up.

Adres: Westermarkt

Café Montmartre

“Tover je oranje outfit maar vast tevoorschijn want volgende week gaan we er weer een koninklijk feestje van maken! Leve de Koning”, aldus de medewerkers van Café Montmartre. Altijd leuk om een bezoekje aan deze gezellige homobar te brengen. Deze bar ligt in de Halvemaansteeg, een zijstraat van het Rembrandtplein.

Adres: Halvemaansteeg 17

Café The Queen’s Head

Jawel, Café The Queen’s Head op de Zeedijk pakt uit tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Op beide dagen zijn er leuke artiesten en dj’s. Dat kan niet anders dan een gezellige bedoening worden.

Koningsdag in Amsterdam

Adres: Zeedijk 20

Reguliersdwarsstraat

In de gaystreet van Amsterdam zullen de voetjes weer van de vloer gaan. Altijd gezellig om tijdens Koningsdag of Koningsnacht een bezoekje aan te brengen! “On Wednesday, April 26 and Thursday, April 27, there are street parties again to celebrate King’s Night and King’s Day! 👑 The street will be festively decorated, there will be outdoor beer taps, live DJ performances and of course lots of orange!”

Reguliersdwarsstraat tijdens Koningsdag in Amsterdam
Reguliersdwarsstraat tijdens Koningsdag in Amsterdam

Adres: Reguliersdwarsstraat 42

FunHouse XL King edition (GAY PARTY)

Gay dance feest organisator FunHouse organiseert op zaterdag 29 april de FunHouse XL King Edition. Niet op Koningsdag zelf dus maar voor LHBTI+ people wel leuk om een bezoekje aan te brengen. Deze editie vindt plaats in de WesterUnie, WesterLiefde en TransformatorHuis.

Adres: Klönneplein 4-6

Bar Prik (Straatfeest)

Jawel, jawel gay bar PRIK kijkt met zeer veel plezier uit naar komende Koningsdag! Zowel op Koningsnacht als Koningsdag wordt er een straatfeest georganiseerd. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het gezellig is om hier een bezoekje aan te brengen! Er zijn diverse DJ’s en andere entertainers te verwachten.

Adres: Spuistraat 109

Rapido King editie

Op zondag 30 april vindt van 15:00 tot 02:00 de Rapido King editie in de Paradiso plaats. Je kan volop spectaculaire lichtshows en lekkere house muziek verwachten. En heel veel mannen die in opperbeste stemming zijn… 😉

Adres: Klönneplein 4-6

Café Saarein

Bij Café Saarein kijken ze uit naar komende Koningsnacht en Koningsnacht. We fietsen toevallig net voorbij toen ze vrolijke oranje vlaggetjes aan het ophangen waren. Daar kun je natuurlijk best even een kijkje gaan nemen.

Adres: Elandstraat 119

Overige informatie

Openbaar vervoer en treinen

Ben je van plan om op donderdag 27 april per openbaar vervoer of trein naar de stad te komen? Er wordt gereden volgens aangepaste dienstregelingen en er gelden wat andere regels op de stations. Lees ons artikel over vervoer tijdens Koningsdag in Amsterdam.

Parkeren op Koningsdag

Op Koningsdag mag je in de stad vrij parkeren. De P+R-locaties zijn niet gratis en de parkeergarages in Amsterdam ook niet. Op Koningsdag zijn de P+R-locaties RAI en ArenA gesloten. Neem voor meer informatie een kijkje op de pagina ‘Parkeren op Koningsdag‘.

1 blikje alcohol per persoon

Net als in 2022 mag je dit jaar niet met meer dan een blikje alcohol per persoon de straat op gaan. Je mag dus ook niet meer blikjes kopen of verkopen. Dit besluit is genomen door de gemeente Amsterdam. Ze willen met deze maatregel problemen tegengaan die veroorzaakt worden door het drinken van overmatige alcoholische consumpties.

Extra toiletten en afvalbakken

De Gemeente Amsterdam neemt maatregelen om Koningsdag goed te laten verlopen. Zo worden er extra toiletten en afvalbakken geplaatst. Bezoekers wordt verzocht hier gebruik van te maken. Onthou goed dat wildplassen je op een fikse boete van € 140,- kan komen te staan.

Een vlag van de gemeente die aangeeft dat je hier absoluut niet mag wildplassen!

Eigen waterfles mee

Ook wordt gevraagd een eigen waterfles mee te nemen. Ze zien in Amsterdam graag zo min mogelijk plastic wat weer goed is voor het milieu. En het is natuurlijk ook nog eens beter voor je eigen portemonnee. Er bestaat een overzicht watertappunten Amsterdam zodat je weet waar je je waterfles kunt bijvullen.

Overgebleven spullen inleveren

Heb je spullen over na een dagje op de vrijmarkt? Natuurlijk doe jij zo goed mogelijk je best om al je spullen te verkopen. Toch kunnen er dingen overblijven die je niet mee naar huis wil nemen. Je kan terecht bij een van de inlever locaties in Amsterdam.

EHBO-posten

Er kan natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren. Vandaar dat er in de stad een aantal EHBO-posten worden ingericht. Deze posten zijn dit jaar te vinden op de volgende plekken: Vondelpark, Leidseplein, Koningsplein, Rembrandtplein, Noordermarkt, Centraal Station en op De Dam. Doe vooral voorzichtig en onthoud: voorkomen is beter dan genezen.

Weerbericht tijdens Koningsdag en Koningsnacht

Goed nieuws! Volgens de kenners gaan we geen regenachtige of extreem koude dagen tegemoet. Wel is het raadzaam om je warm aan te kleden. Lees hier het artikel met betrekking tot het weer op Koningsdag in Amsterdam.

Zakkenrollers

En fijne mensen, lees ook nog ons artikel over zakkenrollers tijdens Koningsdag in Amsterdam. Sommige mensen komen helaas met verkeerde intenties naar de hoofdstad. Zou erg vervelend zijn als jullie hier de dupe van zijn.

Ten slotte

Hopelijk hebben jullie plezier gehad aan dit blog: ‘Koningsdag 2023 in Amsterdam: wat is er te doen?’

We wensen je in ieder geval veel plezier tijdens aankomende Koningsdag in Amsterdam!

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam