DJ Claire Lyons: ‘Mijn goal is Rolling Loud in New York of Miami’
DJ Claire Lyons. Foto credits: Encore Amsterdam

VTA is altijd op zoek naar mooie verhalen van DJ’s in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan DJ Claire Lyons.

Zou je allereerst willen laten weten waar je geboren en opgegroeid bent?

“Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-Oost.”

Welke muziekgenre(s) draai jij het meest? Welke stijl ligt het dichtst bij je?

“De genres die ik voornamelijk draai zijn Hip Hop/Trap, R&B, Soca, Dancehall, Afrobeats, en Electronic beats, eigenlijk alles met een goeie 808’s/drums. Maar ik kies vooral mijn nummers uit, gebaseerd op wat voor feeling het geeft, ik hou er dan ook van om genres te mixen en zet mezelf ook niet in een box. Hip Hop/Trap blijft wel altijd mijn rode draad. Dat is waar ik mee begonnen ben en wat nog steeds het dichtste bij mij ligt.”

DJ Claire Lyons: ‘Mijn goal is Rolling Loud in New York of Miami’
DJ Claire Lyons in actie achter de draaitafel. Credits: Kingston Crown / Colorful

Wat is het hoogtepunt in je carrière als dj?

“Het WOO HAH! Festival 2019. Dit is een gig die me altijd bij blijft omdat het op meerdere levels impact op me heeft gehad. Het was altijd mijn goal om op WOO HAH! te draaien. Dus toen ik die mail binnenkreeg, was ik helemaal in me feels en super trots op mezelf. Daarnaast is het nog steeds mijn #1 favoriete gig doordat de sfeer en het publiek zo goed waren, ik heb echt genoten. Tevens heeft die dag mij achteraf heel veel inzicht gegeven over wat ik precies wil doen met mijn carrière.”

Wat zijn de leukste feesten waar je in 2022 hebt opgetreden?

“Down the Rabbit Hole en SUPPLY. Ik voelde me muzikaal compleet vrij om me ding te doen en het was te merken dat het publiek grotendeels bestond uit muziekliefhebbers.”

Wat vind jij de 3 tofste events in Amsterdam?

“Als eerste zeg ik dan SUPPLY: dit is een event wat ik recentelijk op heb gezet met Ella John. Op 19 oktober hadden we onze eerste editie tijdens ADE en het doet gewoon wat het moet doen. Check SUPPLY op Instagram en feel free to check us out. Op de tweede plek Vandalized:  de sounds zijn verfrissend en de sfeer is altijd 10/10. Op de derde plek staat Stewww: super goede representatie van de cultuur met een sterke organisatie die altijd dicht bij zichzelf blijft.”

Hoe ziet je agenda er voor de komende tijd uit? Staan er nog leuke events op het programma?

“Na tussen 2020 en 2021 ruim een jaar ‘ghost’ te zijn gegaan, ben ik sinds dit jaar (2022) wat gaan terug schalen wat betreft boekingen en meer gaan focussen op wat ik echt wil neerzetten voor mezelf en hoe ik dit kan doen op mijn eigen tempo. Dus de agenda is vol en er komen zeker leuke dingen aan maar het zijn niet alleen events.”

Heb je veel ambities op het gebied van muziek?

“Heel veel! Muziek is altijd al mijn passie geweest. Alles wat ermee te maken heeft wekt interesse in mij op. Mijn focus ligt momenteel dan ook op het verbreden van mezelf op muzikaal gebied.”

Tegen welke DJ kijk jij het meeste op?

“DJ Abstract! Ik heb van hem leren draaien dus ik zal voor altijd tegen hem op kijken. Tot de dag van vandaag krijg ik standaard de drang om mezelf weer te willen verbeteren nadat ik bij een set van hem ben geweest. Eveneens heeft hij mij naast het technische aspect ook enorm veel respect voor het vak meegegeven.

Verder haal ik veel van mijn persoonlijke inspiratie & motivatie uit Waxfiend en Jarreau Vandal. Ik zie hun beide als pioniers die een hele eigen lang binnen deze scene hebben weten neer te zetten en altijd innovatief/dichtbij hunzelf blijven. Plus de kwaliteit is altijd daar!”

Heb je weleens een enorme blunder gemaakt achter de draaitafels?

“Ik heb ooit gehad dat de draaitafel mijn usb niet las, ik draaide toen ook nog niet heel lang dus ik wist niet af van de ongeschreven regel om altijd 2 of 3 usb’s bij je te dragen. Omdat er op dat moment geen andere DJ aanwezig was werd er een mixtape opgezet en moest ik doen alsof ik aan het draaien was.

Ik ben enorm prideful als het op draaien aankomt dus de schande die ik toen voelde was op een ander level, moest gelijk huilen toen ik thuiskwam LOL.”

Op welk feest zou je absoluut ooit eens willen draaien?

“Mijn goal is Rolling Loud in New York of Miami, het grootste Hip-Hop festival! Ik had in 2019 spontaan een solo-trip naar New York geboekt toen ik zag dat er voor het eerst een editie in New York zou plaatsvinden, dit was vlak na die impact van de WOO HAH! gig.

Hoe het genre daar wordt ontvangen en omarmt door het publiek is zo anders. We weten allemaal dat het Hip-Hop in Amerika is ontstaan maar om het daadwerkelijk te ervaren is zo mooi.”

Welke dj kan je ons aanbevelen om eens te interviewen? En waarom?

“Abstract, for obvious reasons, en Nevs. Laatstgenoemde is recentelijk begonnen met draaien maar kantelt al jaren als MC, hij is zeg maar DE MC en ik zie hem als een staple binnen deze scene die op meerdere niveaus ontzettend veel bijdrage levert aan het uitgaansleven van Amsterdam.”

Nog iets toe te voegen?

“Thank you als je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Bless, Claire”

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam