Finalisten 31e editie Ouderen Songfestival 2022 bekend
Prefinale 31e editie Lucien Felicien prefinale 1 De Lievekamp Oss | @Willemijn Ploem

De 31e editie van het Ouderen Songfestival gaat richting de apotheose. Na twee kennismakingen, negen voorrondes en drie prefinales zijn zestien finalisten overgebleven. Net als de achtentwintig overige prefinalisten werden zij tijdens de prefinale begeleid door het OSF Combo onder leiding van artistiek leider, pianist en arrangeur Kees van Zantwijk. De presentatie was in handen van Eva Zwaving. Alle optredens waren via een livestream te volgen.

Met haar 83 jaar is Hagenaar Dorine Bijl de oudste finalist. Ze is inmiddels een bekend gezicht op televisie. Haar deelname aan The Voice Senior leverde haar veel bijval en positieve publiciteit op. Binnenkort is ze te zien in het nieuwe programma Liedje op het eerste gezicht. De twee jongste finalisten van deze editie zijn Ivonne van Hattem uit Amsterdam en Ruud van Etten uit Wognum, beiden 57 jaar en beiden veelbelovende nieuwkomers.

Het Ouderen Songfestival bestaat inmiddels jaar 31 jaar. Ooit klein begonnen in Amsterdam, inmiddels een festival dat het hele land bestrijkt. Maar de Grande Finale is en blijft een Amsterdams feestje. Zestien finalisten, afkomstig uit heel Nederland, staan 11 december op het podium van het hoofdstedelijke DeLaMar. Vijftien finalisten zijn aangewezen door de jury onder voorzitterschap van Ben Lansink (Open BAC), de zestiende door artistiek leider Kees van Zantwijk. Hij reikte aan het einde van de derde prefinale de wildcard uit aan een bekende van het festival, Delftenaar Dik Scherft. Een man die naar eigen zeggen ambitieloos, enkel voor eigen plezier jaarlijks deelneemt aan het festival, alleen maar omdat hij het zo bijzonder en leuk vindt met een professionele muzikant als Kees van Zantwijk zijn lied te kunnen zingen. Zijn eerste reactie was dan ook ‘Oh nee, maar dit is niet de bedoeling!’ Na zijn eerste schrik heeft Scherft zich laten overtuigen. Inmiddels verheugt hij zich op de finale van 11 december. Een nieuwe kans om als ‘winterkoning’ The cold song te zingen, samen met acht professionele muzikanten. Nog steeds ‘voor zijn eigen plezier’.

Begeleid door het achtkoppige OSF Orkest onder leiding van Kees van Zantwijk zingen de finalisten opnieuw hun zelfgekozen lied. Het belooft een middag vol muzikale afwisseling te worden. Van uitbundige musical en opera tot het ingetogen klassieke lied, van uptempo jazz en pop tot intieme kleinkunst. Engels-, Duits-, Nederlandstalige teksten en net zoals in eerdere edities een Friestalig nummer. Kees van Zantwijk is verantwoordelijk voor alle arrangementen.

Op zondagmiddag 11 december strijden de zestien finalisten om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam publieksprijs. Ook zal de internetprijs uitgereikt worden. Vanaf 14 november kan iedereen, na het beluisteren van de opnames, online zijn/haar stem uitbrengen via www.ouderensongfestival.nl.