Theatermakers op ontdekkingstocht in eigen huis 

Geen Escape Room waar je met het oplossen van raadsels, clues en een goede samenwerking zo snel mogelijk uit een kamer probeert te ontsnappen. Wél een groep fanatieke theatermakers die samenwerken en namens het CT Collective onder een Amsterdams dak op zoek gaan naar de toekomst van het Compagnietheater.

Het Compagnietheater slaat een nieuwe richting in met als gevolg het CT Collective, een spannend tussenjaar van het Compagnietheater wat vol zal staan met experimenten en ‘once-in-a-lifetime’ gebeurtennissen.

Launchparty

Aanstaande donderdag 21 september geven ze de aftrap met een Launchparty waar iedereen welkom is. Dan zal met een voorproefje getoond worden wat je komend jaar in het theaterhuis kunt verwachten. “We gaan een seizoen van experimenten in, waarin maatschappelijke thema’s in elke kunstvorm toneel krijgen”, aldus Hannah van der Rest als medewerker van Amerpodia betrokken bij het CT Collective.

Traditionele man-vrouw verhoudingen

Hannah vervolgt: ”En we schenken bijvoorbeeld aandacht aan de traditionele man-vrouw verhoudingen die voor velen nog steeds het persoonlijke beeld en de maatschappij vormen. “Dat is zeker nog steeds zo anno 2017. Wel in een ander en breder perspectief dan 40 jaar geleden. Maar of je een man of een vrouw bent bepaalt nog steeds een groot deel van de verwachtingen van de maatschappij. Dat begint al bij de geboorte, roze/blauw, het soort speelgoed, etc. En denk ook aan nog steeds het verschil in salaris, en zo kan ik nog wel doorgaan.”

Amerpodia

Sinds het begin van dit jaar maakt het theater deel uit van Amerpodia, evenals cultuurhuizen de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde en Felix Meritis. “Het streven is een theater waar álle vormen van kunst een plek krijgen. Maatschappelijk urgente thema’s vormen de rode draad. In onze andere huizen (De Nieuwe Liefde, de Rode Hoed en Felix Meritis) houden we ons ook bezig met maatschappelijke thema’s. We vinden het belangrijk om dit ook juist via de verbeelding, via de kunsten, een vorm te geven, en zo belangrijke thema’s een plek te geven”, licht Hannah toe.

Urban

Hannah vervolgt: “Daarnaast krijgt urban programmering dit jaar een bijzondere plek. Urban beslaat meerdere kunstvormen en gaat over stadse thema’s, en dat past bij onze nieuwe richting. Omdat we urban relevant en belangrijk vinden, willen we graag meer ruimte bieden om zichtbaar te zijn voor deze kunstvorm.

Verrassen

Bezoekers kunnen zich laten verrassen door vele optredens die door het hele pand te zien zijn en een dansje wagen op de beats van SODF Soundsystem en het glas heffen op de nieuwe plannen. “Kom vooral langs en laat ons weten hoe jij het nieuwe Compagnietheater wilt zien, want deze transitie doen we samen”, is te lezen op de website van het Compagnietheater.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Nieuwe prijs tijdens IDFA 2017