Pepijn Gunneweg: 'The Great Wonder op de gevel van De Kleine Komedie is echt te gek'
Pepijn Gunneweg, The Great Wonder. Foto door: Corne van der Stelt

Pepijn Gunneweg: “In De Kleine Komedie hebben we met de Ashton Brothers héél veel gestaan. Met de voormalig directeur Joost Nuissl heb ik altijd een goede band gehad en met Vivienne Ypma, de nieuwe directrice kan ik het ook goed vinden. Dit was het theater waar ik vroeger veel cabaret- optredens zag en wat ik toen dacht was: wow, als ik daar ooit mag staan dan is mijn droom echt vervuld. Nou, dat is wel gelukt, echt fantastisch dat de naam van mijn programma in maart op de gevel van De Kleine Komedie komt te staan. Dat vind ik echt te gek”, vertelt de Nederlandse acteur, presentator, komiek én theatermaker enthousiast vooruit kijkend naar de vijf dagen in maart dat hij met The Great Wonder in De Kleine Komedie is te bewonderen, met zijn eerste soloshow waarmee hij vooral het publiek wil verwonderen.

Vrije Tijd Amsterdam interviewde de in 1976 geboren Pepijn Gunneweg en blikte vooruit naar een unieke show vol met spektakel en doldwaas circustheater. Een origineel theaterstuk dat bol staat van de Poëzie en waarmee hij samen met zijn team ook nog eens een bijzonder verhaal wil uitdragen.

Zondag 5 januari was de première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna stond je in een aantal Nederlandse theaters. Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

“Ja, het gaat hartstikke goed. We hebben een hele fijne première gehad. Het was zeker wel een pittige opstart en de voorstelling moest echt nog groeien. Het is eigenlijk een soort van collage- voorstelling van allerlei materiaal, dat moet uiteindelijk een verhaal moet worden. De afgelopen tijd was het heel veel spelen, schrappen en constant puzzelen. In het begin is het echt wel veel zoeken geweest. Zeker omdat dit mijn eerste eigen programma is, waarbij ik een hele hoop mensen moet aansturen. Maar, wat ik zojuist al zei, we hebben een hele mooie première gehad, mooie reacties gehad en een paar super mooie recensies gekregen en de zalen beginnen steeds voller te raken. Echt te gek voor het hele team dat meewerkt aan The Great Wonder.”

Wanneer is The Great Wonder te zien in De Kleine Komedie?

“The Great Wonder is vanaf dinsdag 31 maart 2020 tot en met 4 april 2020 te zien in De Kleine Komedie. Op het moment van schrijven is de zaterdag bijna helemaal uitverkocht en zijn er voor de overige dagen nog kaarten te verkrijgen.”

Wat kan het publiek verwachten tijdens The Great Wonder?

“Nou, het gaat over het wonder van het leven, de liefde en de dood. In alle breedte. Letterlijk gaat het over een variétéartiest uit het begin vorige eeuw. Een persoon uit de jaren ’30. Die in een verloren en aggenebbes variétéshow probeert zijn hoofd boven water te houden. Hij komt in een soort droomwereld terecht. Daar komt hij een geliefde tegen die onthoofd wordt en met dat hoofd probeert hij vervolgens een relatie te beginnen. En eigenlijk is alles mislukt in zijn leven. Dat probeert ie bij elkaar te houden. En dat komt allemaal terecht in een magische wereld waar alles lijkt te kunnen. Klinkt heel abstract als ik het zo vertel. Maar als je het ziet dan snap je het.”

Scenefoto The Great Wonder 6 (c) Sophie Blommers
Scenefoto The Great Wonder. Foto: (c) Sophie Blommers

Is er een specifieke doelgroep die je met The Great Wonder wil bereiken?

“Nee, iedereen is welkom. Ik denk dat iedereen zich in het verhaal kan herkennen. Er is geen mens die een perfect geslaagd leven heeft. Tenminste ik ben ze nog niet tegengekomen. Het is heel abstract en iedereen kan er ook echt zijn eigen verhaal in zien. Niet heel letterlijk. Anekdotes gaan bijvoorbeeld over een verloren liefde of de dood van je moeder of vader.

De Theaterkrant had een hele mooie recensie geschreven. De recensente omschreef de show als zeer troostrijk. Dat vond ik eigenlijk een mooie omschrijving. Omdat dat ook echt iets is wat ik heel graag wilde. Dat het ergens toch een beetje hoopvol is en hoop geeft. Dat je de echte wereld weer eventjes iets mooier ziet en dat je even kunt wegdromen in het wonder.”

Was die recensie ook het hoogtepunt tot nu toe?

“Voor mij is een recensie nooit het hoogtepunt. Natuurlijk is het heel mooi en leuk. Maar het gaat wat mij betreft iedere avond om de mensen in de zaal. Het mooie applaus dat we iedere avond krijgen en mensen die we hebben weten te ontroeren. Dat het publiek op het juiste moment reageert. Dat zijn voor mij de hoogtepunten. Als dat iedere avond weer lukt, dan ben ik een gelukkig mens. Een recensie kan wel bijdragen aan een goed gevoel, maar daar draait het uiteindelijk niet om.”

Zijn de mensen tot nu toe enthousiast?

“Ja, de zalen gaan goed en we hebben na afloop steeds mensen die naar ons toekomen en zeggen dat ze ontzettend genoten hebben en nog nooit zoiets hebben gezien. Dat is eigenlijk het mooiste compliment. Dat het écht iets unieks en nieuw is. Gebaseerd op oude variété elementen misschien, maar er zit ook een boel spektakel in.”

Ging er de afgelopen periode iets mis?

“Nou kijk, de ene avond gaat het beter dan de andere avond. Soms probeer je eens wat en dan kan er iets misgaan. Er lukte een keer iets niet met de techniek. Toen hebben we de voorstelling stil moeten leggen. Ik maak gebruik van heel veel techniek, illusies en effecten. Een aantal apparaten die weigeren weleens. Maar, daar wil ik eigenlijk niet teveel over zeggen, want dan ga ik dingen verklappen. Het moet voor de mensen wel een verrassing blijven.

Iedere show ga ik in een hele grote ballon van 1 meter 40. Die knalt weleens op het verkeerde moment. Dat gebeurt 1 op de 15 keer. Dan moeten we die scène heel snel overslaan. Dat is wel echt het spannendste moment van de voorstelling.”

https://www.youtube.com/watch?v=Tyhpo-_Gqyc

Hoe doen de muzikanten het? Nienke Caljouw, Arno Bakker, Rombout Stoffers en Daniel van der Duim.

“Ja goed, ze spelen ook alle rollen. Ze spelen bijvoorbeeld de reus, de vrouw met drie borsten en de dikke deur. Het is een soort freakshow. Ze doen het fantastisch en ik ben er heel blij mee.”

Het is je eerste soloshow. Heb je weleens gedacht van tjonge, jonge, jonge waar ben ik aan begonnen?

“Ja regelmatig. Zeker zo richting de première. Dat de spanning oploopt. Dan gaat het allemaal in golfbewegingen. Soms zijn er tegenslagen en soms heb je een gelukje. Die momenten zijn er zeker geweest. Maar, bovenal ben ik blij dat ik deze stap gezet hebt.”

Als Amsterdamse website zijn we natuurlijk benieuwd of je binding met Amsterdam hebt?

“Ja, dat heb ik zeker. Ik heb in Amsterdam op de Kleinkunst Academie gezeten en heb lang in de stad gewoond. Ik heb met de Ashton Brothers veel in De Kleine Komedie gestaan, maar ook in Carré. Überhaupt is Amsterdam een unieke stad waar ik graag kom. Vandaag was ik nog in het Rijksmuseum. Ik woon in Uitdam op 7 kilometer van Amsterdam. Een rustig dorpje met honderd inwoners. Ik woon daar heerlijk.”

Ten slotte nog een clichévraag. Waarom mogen de mensen The Great Wonder echt niet missen?

“Als je weer in wonderen wil geloven en je wil een avondje helemaal verwonderd zijn. Je wil iets zien wat je nog niet eerder hebt gezien dan moet je naar The Great Wonder komen. Ik zou zeggen, kom allemaal het grote wonder aanschouwen.”

Verkoop/Info: https://www.ntk.nl/voorstelling/pepijn-gunneweg

Interview door:

Pepijn Gunneweg: 'The Great Wonder op de gevel van De Kleine Komedie is echt te gek'

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook VTA agenda.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam