Klimaatzaak tegen Shell bij Frascati
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Klimaatzaak tegen Shell bij Frascati

Op vrijdag 30 november presenteert Frascati Producties i.s.m. De Nwe Tijd de voorstelling De Zaak Shell. Afgelopen april kondigde Milieudefensie een klimaatzaak aan tegen Shell. Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit schrijven de komende anderhalf jaar voor alle partijen die in deze zaak een rol spelen een tekst: de consument, de burger, de overheid, Shell en ook de aarde.

De avond op 30 november is het startschot van een serie voorstellingen over deze rechtszaak. Jaap Spijkers speelt De Stem van Shell en Janneke Remmers brengt Monoloog voor een consument. Aansluitend is er een gesprek over de aankomende rechtszaak onder leiding van journalist Lex Bohlmeijer met onder meer Freek Bersch (campagneleider Klimaatzaak Shell bij Milieudefensie), Laura Burgers (jurist op het gebied van milieu-ethiek en schrijver), Michel Schuurman (Directeur Politiek en Economie bij MVO Nederland), Vatan Hüzeir (socioloog) en Channa Samkalden (milieu-advocaat).

Met de serie publieke pleidooien hopen Nuyens en De Wit meer mensen bij de rechtszaak te betrekken en maken ze dilemma’s in de zaak bespreekbaar. Want naast de schuldvraag legt deze rechtszaak ook een andere vraag bloot: wie is er in dit klimaatdrama eigenlijk verantwoordelijk voor wat? Met de betogen die zij ontwikkelen zullen zij de komende anderhalf jaar infiltreren in congressen, theaters en rechtszaken.

De Zaak Shell maakt deel uit van De (on)vertelde stad, de nieuwe programmalijn van Frascati. Met De (on)vertelde stad richt Frascati zich op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. Zo ontgint het de nog onbekende verhalen van Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl