INTERVIEW MET ADA OZDOGAN OVER NIEUW THEATERSTUK

INTERVIEW MET ADA OZDOGAN OVER NIEUW THEATERSTUK
Ada Ozdogan

INTERVIEW MET ADA OZDOGAN OVER NIEUW THEATERSTUK

Ada Ozdogan is een bekende van Podium Mozaiek. Ze stond al twee keer tijdens het RRReuringfestival op het podium en keert nu terug! Verbonden aan huisgezelschap Theater RAST maakte zij de voorstelling Dubbelgangers. De voorstelling gaat om 12 april in première in Podium Mozaiek en speelt daar ook op 13 april. In het najaar volgt een tournee.

In aanloop naar de ‘melodrama’ over de vrijheidsstrijd van verlamde mensen, interviewde Marlou van Podium Mozaiek, regisseur Ada Ozdogan.

Hoe kom jij op het toneel?

Vroeger wilde ik altijd filmregisseur worden. Mijn moeder, die zelf film- en programmamaker was, adviseerde mij om acteerlessen te nemen, zodat ik later acteurs beter zou kunnen regisseren. Toen ben ik op mijn zestiende begonnen bij Jong Rast waar ik ineens een liefde voor spelen ontwikkelde. Ik stroomde door naar ITS DNA (Internationale Theater Scholing De Nieuw Amsterdam) maar mijn spelontwikkeling stagneerde en mijn liefde voor spelen groeide weer terug.

Op DNA kregen we niet alleen spel lessen, maar onder andere mime, performance en regie. Je wordt voorbereid op auditeren voor de toneelscholen. Tijdens mijn audities op de Toneelacademie in Maastricht vonden de docenten dat ik het beste paste bij de regieaudities. Zodoende ben ik uiteindelijk theaterregisseur geworden. Een fucking goede match! Desondanks is film wel mijn grootste inspiratiebron voor het maken van mijn voorstellingen.

Kun je uitleggen wat regisseren eigenlijk is?

Regisseren is mierenneuken, heel veel mierenneuken. Niet alleen artistiek inhoudelijk, maar ook op organisatorisch gebied komt er veel bij het vak kijken.

Wat doe je als je een idee hebt voor een voorstelling?

Als ik een idee heb voor een voorstelling ga ik materiaal verzamelen wat zou kunnen passen bij het thema of onderwerp van het stuk. Dat doe ik door ontzettend veel te jatten van kunstenaars, filmregisseurs, modeontwerpers, filosofen en schrijvers. Zo heb ik veel bronnen tot mijn beschikking en daar kan ik dan uit putten tijdens het ontwikkelen van mijn concept en regievisie én tijdens het repetitieproces. Als ik het even niet meer weet dan ben ik bewapend. Mijn werk is altijd een reactie op het werk van andere kunstenaars. De gedachte dat alles al gemaakt of bedacht is, geeft me een groot gevoel van vrijheid. Omdat het gevoel van uniek, origineel en het allerergste: vernieuwend moeten zijn, een vibekill op mijn creatieve proces is. Zo hoef ik alleen nog maar de vetste herhaling ooit te maken.

Interview verder lezen kan via de site van Podium Mozaiek.

vrijetijdamsterdam.nl

Boeiende stand up comedy walk door straten Amsterdam