Frascati brengt ode aan het conflict
Frascati. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Frascati brengt ode aan het conflict

In een nieuwe editie van het programma Frascati Issues, onderzoekt het Amsterdamse theater en productiehuis Frascati de manier waarop verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij. Een vitale democratie faciliteert niet alleen tegengestelde opvattingen, maar ook het gesprek daarover. Nu sociale media polarisering in de hand werken en het polderen vaak doel op zich lijkt te zijn geworden, is het tijd voor nieuwe ruimtes en modellen. Daarom transformeert Frascati haar theaterzalen tot arena’s, parlementen, rechtbanken en onderhandelruimtes. Als ode aan het conflict.

Breivik’s statement

Frascati Issues: To Dis/Agree, wo 7 t/m za 10 feb 2018 in Frascati met o.a. de controversiële voorstelling Breivik’s satement van de Zwitserse topregisseur Milo Rau, een debatprogramma van Brainwash en een speciale Avond van de Woede.

Onenigheid, polarisatie en vooruitgang

Frascati Issues: To Dis/Agree opent op woensdag 7 februari met een filosofisch debat georganiseerd in samenwerking met Brainwash. Filosoof Ivana Ivkovic, antropoloog Sinan Çankaya en financieel geograaf Ewald Engelen buigen zich over het belang van onenigheid. Hoe zorgen we ervoor dat conflict niet leidt tot polarisatie, maar tot vooruitgang?

Rapper Gideon Everduim

Vanuit de overtuiging dat woede een motor voor verandering kan zijn, creëren rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim en programmamaker Lara Staal op vrijdag 9 februari een platform voor monologen van verzet en pleidooien voor verontwaardiging. Op deze Avond van de Woede nemen dichters, rappers, schrijvers, academici, activisten en theatermakers het woord, onder wie Sylvana Simons, Sahand Sahebdivani, Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Appa, Sunny Bergman en Christopher Brett Bailey (UK).

Met Breivik’s Statement (donderdag 8 februari), één van de internationale voorstellingen van het programma, wil regisseur Milo Rau (CH/BE) zijn publiek aansporen om stelling te nemen. Deze voorstelling waarin de verdedigingsrede van de Noorse extreemrechtse terrorist en massamoordenaar Anders Breivik (vertolkt door de Duits-Turkse actrice Sascha Ö. Soydan) wordt geënsceneerd, deed in 2012 veel stof opwaaien. Speciaal voor To Dis/Agree wordt de voorstelling nog eenmaal opgevoerd. Wat is er sinds 2012 gebeurd? Hoe schokkend is Breiviks tekst anno 2018? Na afloop is een nagesprek met de regisseur.

In Reverse Colonialism (vrijdag 9 en zaterdag 10 februari) van regisseur Ahilan Ratnamohan (BE/AU) wordt de mening van het publiek letterlijk onderdeel van de voorstelling. Middels stemkaarten worden de toeschouwers door de vier Vlaams Afrikaanse acteurs op geraffineerde wijze uitgedaagd mee te denken over een uitermate controversieel plan: het stichten van een nieuwe staat in Afrika voor Afrikanen, als reactie op het moeizame migratie- en integratiedebat in Europa.

Dat het conflict niet alleen plaatsvindt tussen verschillende mensen, maar ook ín het individu zelf, toont regiebelofte Boris Nikitin (CH) met zijn radicale bewerking van Hamlet (donderdag 8 februari). Begeleid door het beroemde Zwitserse barokensemble Der musikalische Garten, maakt performer en electro-musicus Julian Meding het ‘zijn of niet zijn’ op unieke wijze tastbaar.

Conflicten tussen burger en overheid

Conflicten tussen burger en overheid is waar actieonderzoeker Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden zich dagelijks mee bezighoudt. In Casus conflict uit de grootstad (donderdag 8 februari) toont hij hoe kafkaiaans de realiteit in onze samenleving kan zijn aan de hand van een concrete casus: het multiprobleemgezin waarover hij eerder het succesvolle boek De dag dat Peter de deur dichttimmerde (Van Gennep, 2012) schreef.

Frascati Issues: To Dis/Agree wordt afgesloten met een plan voor een rechtszaak tegen de overheid. Gingen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit in hun voorstelling Tenzij je een beter plan hebt nog het conflict aan met zichzelf (doe ik wel genoeg voor het milieu?), nu gaan zij de strijd aan met de overheid in hun zoektocht naar een wereld waarin de mens niet de maat der dingen is, bijgestaan door vooraanstaande juristen onder wie advocaat en milieuactivist Jan van de Venis. Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak, zaterdag 10 februari, met fragmenten uit de voorstelling.

vrijetijdamsterdam.nl