Floor Houwink ten Cate toont langverwachte eerste voorstelling onder vlag van Frascati Producties

Leuk nieuws voor theaterliefhebbers. Vanaf 18 juni gaan de deuren van Frascati in de Nes weer open voor voorstellingen. Op 8 juli staat de langverwachte première van Floor Houwink ten Cate’s eerste Frascati-productie, Het standaard leven van een standaard vrouw, op het programma.

Theatermaker Floor Houwink ten Cate, voorheen verbonden aan collectief Nineties Productions, maakte begin dit jaar de overstap naar Frascati Producties. Op 21 maart werd de première van Het standaard leven van een standaard vrouw gecanceld vanwege coronamaatregelen.

Toen Floor Houwink ten Cate haar grootmoeder, de grande dame van de familie, zag sterven te midden van een kamer vol met mensen, was dat theatraler en muzikaler dan ze zich ooit had kunnen voorstellen. Het standaard leven van een standaard vrouw is een poging een verhaal te maken van dat moment en de rouw die daarop volgde.

Gebaseerd op interviews met haar familie en vrienden reconstrueert zij het levensverhaal van een “standaard” vrouw. Hoe maak je de balans op van een leven dat zich geheel in de coulissen van de geschiedenis heeft afgespeeld? De voorstelling is een poging om in het reine te komen met het verlies van een mater familias en een theatraal standbeeld voor een vrouw die normaliter geen hoofdpersonage is.

Over Floor Houwink ten Cate

Floor Houwink ten Cate (1987) studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit Utrecht (Master Theatre Studies). Ze maakt documentair-filmische theatervoorstellingen over hedendaagse iconen, ongeziene fenomenen en persoonlijke gewetensvragen.

In haar beeldende en muzikale portretten, gebaseerd op uitgebreide research, vestigt zij de aandacht op onderbelichte problemen en brengt zij morele dilemma’s terug tot menselijke proporties. Met het collectief Nineties Productions won ze in 2017 de BNG Bank Theaterprijs voor de voorstelling Untitled, 2017. Afgelopen seizoen viel ze op met haar regie van Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019), een electro-opera over de strijd tussen idealisme en realisme.

De overstap naar Frascati Producties maakt Floor om zich te kunnen focussen op haar eigen artistieke ontwikkeling. In maart 2021 komt haar tweede voorstelling bij Frascati Producties, City of Silence, uit waarin het vaak verzwegen mentale en fysieke geweld in (intieme) relaties onderwerp is.

Frascati in de Nes opent weer haar deuren

Vanaf 18 juni is Frascati in de Nes weer toegankelijk voor publiek. Frascati heropent, maar op een radicaal andere en eigen wijze. Om maximaal plaats te bieden aan het publiek en het werk haalt het theater alle tribunes uit de zalen. Hiermee creëert ze open ruimte in hartje Amsterdam om het theater van deze tijd te hervinden.  Op het programma staan naast de voorstelling van Floor Houwink ten Cate: Broken-Winged Bird van Jouman Fattal, Pronk van Anoek Nuyens en Luit Bakkers Mindgasm.

Frascati Producties: Begeleiding jonge theatermakers

Frascati is een belangwekkend podium, maar met haar Frascati Producties ook het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Frascati Producties begeleidt veelal jonge theatermakers uit binnen- en buitenland in de eerste jaren van hun professionele bestaan. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken crossovers daartussen, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst. Het werk vindt zijn oorsprong in de snel veranderende grootstedelijke omgeving en is vaak geëngageerd ‘documentair’. Van teksttoneel tot performances, dans en mime. Van grote zaal tot locatieprojecten en kleiner gemonteerde solo’s.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl