“Wij zijn Loes Diephuis en John Prop van stichting Polderlicht, een piepkleine non profit-organisatie, gevestigd in Amsterdam-Oost. Sinds 2001 organiseren we kunstprojecten, waarvan de meeste met lichtkunst. Parklicht 2019 is alweer onze tiende kunstroute in de openbare ruimte van Oost, en de derde in het Oosterpark”, vertellen Loes en John vooruitkijkend naar lichtkunstevent Parklicht 2019. VTA blikte met de twee kunstliefhebbers vooruit naar de bijzondere lichttentoonstelling, die op 13 november van start gaat.
Introductie van lichtkunsttentoonstelling Parklicht
“Parklicht is een lichtkunsttentoonstelling op vijf opeenvolgende avonden in het Oosterpark. Daarin tonen we vijftien lichtinstallaties, lichtprojecties en lichtobjecten. Op basis van een plattegrond gaat de bezoeker ‘op zoek’ naar de kunstwerken. Die staan meer of minder verdekt opgesteld, in sommige gevallen op plekjes waar normaliter niemand mag komen.”
Parklicht als ontdekkingstocht
“Dat biedt een wat andere kijk op het park dan gebruikelijk. Bovendien weet de bezoeker van tevoren niet wat voor kunstwerk hij precies gaat aantreffen; dat houden we zo lang mogelijk geheim. Parklicht is dus ook een soort ontdekkingstocht.”
Kunstbeleving die sfeervol en serieus is
“Alle kunstwerken zijn abstract, geluidloos en gemaakt met alleen wit licht. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien saai maar de vorige twee edities hebben aangetoond dat ondanks die beperkingen heel veel variatie mogelijk is: het gaat van poëtisch en verstild tot behoorlijk heftig. Overigens gaat het om echte kunstwerken, het zijn geen kermisattracties.“
Sfeervol, serieus en leuk
“Met Parklicht beogen we een kunstbeleving die én sfeervol én serieus is. Daarom vermijden we zoveel mogelijk de term festival en hebben we het liever over een tentoonstelling. Maar leuk is het sowieso!”
Het antwoord op de vraag of iedereen de tentoonstelling kan bezoeken
“In principe wel. Parklicht is gratis toegankelijk en ook de plattegrond is gratis, dus geld hoeft alvast geen obstakel te zijn. Parklicht is bedoeld voor jong en oud: kinderen vinden het erg spannend om met zo’n plattegrond naar ‘lichtschatten’ op zoek te gaan. Soms moet de bezoeker een trap op of een hek door, dus met een rolstoel of scootmobiel is een deel van de kunstwerken moeilijk bereikbaar.”
De twaalf professionele lichtkunstenaars
“Er doen twaalf professionele lichtkunstenaars mee. Die wonen en/of werken allemaal in Nederland. Het is een mix van nieuwe talenten en oude rotten in het vak: sommigen hebben al eerder met ons gewerkt. We doen geen open call, elke kunstenaar wordt door ons persoonlijk benaderd.”
“Op basis waarvan we een kunstenaar selecteren is soms moeilijk te zeggen. Als we allebei het gevoel hebben dat het ‘klopt’ dan gaan we met zo iemand in gesprek. Noem het maar een mix van gut feeling en Fingerspitzengefühl.”
Kunstwerken op allerlaatste moment pas geplaatst
“De meeste kunstwerken worden speciaal voor Parklicht gemaakt. Uiteraard hebben we schetsen gezien en vaak uitgebreid besproken maar het uiteindelijke kunstwerk wordt pas op het allerlaatste moment geplaatst. Dat maakt het ook voor ons iedere keer weer spannend.”
Underground-cinema
“Naast de professionele kunstenaars werken we dit jaar ook met het Metis Montessori Lyceum, dat aan de rand van het park ligt. We gaan een gastles over lichtkunst verzorgen voor een klas vol examenleerlingen en daarna gaan zij een gezamenlijke bijdrage verzorgen.
En dan is er nog het Rotterdam VHS Festival: die verzorgen een doorlopende vertoning van spannende, conceptuele of juist grappige kunstenaarsfilmpjes. Dat wordt heuse underground-cinema.”
Lastig rondkomen voor talentvolle kunstenaars
“Aanbod is er volop: elke dag is er ergens wel wat loos. Vaak is het moeilijk om een keuze te maken. Oppervlakkig gezien gaat het dus uitstekend, maar daaronder rommelt het. Amsterdam barst van de talentvolle kunstenaars maar dat velen nauwelijks van hun werk kunnen rondkomen moge bekend zijn.”
Schaarse werkruimte
“Betaalbare werkruimte is extreem schaars: het verdwijnen van rafelrandjes, aangeharkte plekjes waar alternatieve(re) kunstvormen tot bloei kunnen komen, doet zich voelen.”
Amsterdam is te keurig
“De stad is anno 2019 veel te keurig. De paradox is dat we met onze kunstprojecten, hoe bescheiden ook, voor een stukje meewerken aan de gentrification. Daar liggen we wel eens van wakker…”
Parklicht-plattegrond
“De Parklicht-plattegrond is tijdens Parklicht gratis te verkrijgen aan de balie van het Generator Hostel, het Tropen Hotel en Café-Restaurant De Tropen. Maar hij is nu ook al te downloaden van onze website: www.polderlicht.com/parklicht-2019.”
Parklicht – Lichtkunst in het Oosterpark
woensdag 13 t/m zondag 17 november 2019 | van 18.00 tot 23.00 uur | Gratis toegang
Met: Heleen Blanken | Suzan Drummen | Daphne Glasmacher | Vladimir Grafov | Gosse de Kort | Bram Kuypers | Lennart de Neef | Leandros Ntolas | Femke Schaap | Philip Vermeulen | Peter Vink | Nan Wang | Examenleerlingen van Metis Montessori Lyceum | Rotterdam VHS Festival
Interview door:
Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl
Lees ook: Cubaanse en Arubaanse romantiek, mooie zaal, twee gedreven pianisten en mooie vleugels