Voorbeschouwing kunstbeurs ADAF in World Fashion Centre
Foto van ADAF 2018

Vrijdag 11 oktober 2019 start in het World Fashion Centre de vijfde editie van kunstbeurs ADAF. Drie dagen lang kunnen kunstliefhebbers zich volop vermaken met de grootste, mooiste en belangrijkste Nederlandse kunst door kunstenaars zelf geëxposeerd. Vrije Tijd Amsterdam blikte met de organisatie vooruit naar de spraakmakende kunstbeurs.

Door wie wordt de ADAF georganiseerd?

“De ADAF wordt georganiseerd door De Kunst Collega’s B.V. te Roermond. Eigenaar / directeur van De Kunst Collega’s B.V. is Raoul Locht, eveneens beursmanager van de ADAF. De Kunst Collega’s hebben tot doel om kunstenaars een platform te bieden onder andere door middel van wedstrijden, publicaties en beurzen waarmee zij contacten kunnen leggen met hun publiek.”

Kun je ADAF introduceren aan de Amsterdammers die er nog nooit over gehoord hebben?

“De ADAF is de grootste en belangrijkste Nederlandse kunstbeurs waar professionele beeldend kunstenaars hun werk zelf kunnen exposeren en verkopen zonder tussenkomst van een galerie en zonder commissie te betalen.”

Kan iedereen die het leuk vindt deze kunstbeurs bezoeken?

“Iedereen die van kunst houdt kan de beurs bezoeken. Uniek aan de ADAF is dat de kunstwerken worden verkocht door de kunstenaars zelf. Kunstenaars betalen geen commissie, waardoor de gemiddelde prijs een stuk lager is dan bij andere professionele kunstbeurzen. Daarnaast is er kunst in bijna elke prijsklasse en kan er gebruik gemaakt worden van een kunstkoopregeling, waardoor er kunst binnen ieders bereik is.”

Er worden kunstwerken tentoongesteld door 150 professionele kunstenaars. Hoe is deze selectie tot stand gekomen?

“De ADAF balloteert de deelnemende kunstenaars, zodat de kwaliteit van de getoonde kunstwerken hoog is.”

Hoe gaat het eigenlijk met Amsterdam en kunst? Is er voldoende aanbod?

“Er is in Amsterdam vanzelfsprekend een groot aanbod van kunst-activiteiten. Binnen dit aanbod neemt de ADAF een uniek plek in als de grootste kunstbeurs voor individuele kunstenaars (tegenover de vele galeriebeurzen). De bezoekers van de ADAF beoordelen de beurs jaarlijks met een cijfer van meer dan 8 op 10. Daarbij loven zij vooral de diversiteit en het niveau van de getoonde kunst. Maar zeker ook de ongedwongen sfeer die de ADAF heeft als gevolg van het informele contact met de kunstenaars zelf. Dat laatste wordt vaak genoemd als een groot voordeel ten opzichte van de “saaie” galeriebeurzen.”

Zijn er in de stad veel talentvolle kunstenaars? En is er voldoende ruimte qua ontwikkeling voor deze talenten?

“De hoofdstad loopt over van het artistiek talent en er zijn ook veel initiatieven die deze kunstenaars helpen om hun talenten te ontwikkelen. Veel van die activiteiten zijn echter kleinschalig en soms van een amateuristisch niveau. De ADAF daarentegen is een professioneel georganiseerde beurs voor de professionele kunstenaar die zijn kunst naar een hoger niveau wil tillen door het te tonen aan een groter publiek.”

Hebben jullie nog iets toe te voegen?

“Jazeker! Lezers van Vrije Tijd Amsterdam kunnen de ADAF op zaterdag 12 en zondag 13 oktober gratis bezoeken. Download je ticket via www.adaf.nl/vrijetijdamsterdam

Ook geven wij 10 VIP-tickets voor 2 personen weg. Wil jij 1 van die tickets winnen, stuur dan een mail naar [email protected] o.v.v. VIP-VAT.”

Namens de lezers van Vrije Tijd Amsterdam: bedankt voor het mooie gebaar!

Interview door:

 

Voorbeschouwing kunstbeurs ADAF in World Fashion Centre

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Havensafari organiseert bijzondere Cacao expeditie

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam