Voorbeschouwing expositie Bad Feminist bij Melkweg EXPO
Art credits: Bad Feminists

Bij de Melkweg Expo opent vrijdag 7 februari de expositie Bad Feminist. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit en interviewde programmeur Fleurie Kloostra.

Zou je allereerst Melkweg EXPO eens kunnen introduceren?

“Melkweg Expo is een expositieplek voor jonge kunstenaars, gericht op fotografie. Wij presenteren jonge talenten en begeleiden deze bij het maken van een expositie. We zijn verbonden aan de Melkweg en bieden zo tot standaard tot 23:00 uur gratis kunst aan. We geloven heel erg in het laagdrempelig brengen van cultuur, om zo belangrijke vraagstukken die kunstenaars vaak aanraken en tonen in hun werk, bij een publiek te brengen die niet per se een kunstliefhebber is. Ik zeg altijd: “Fotografie werkt als een snoepje: Het ziet er aantrekkelijk uit, en als je er langer op sabbelt kom je tot de kern van het onderwerp en de diepere laag.”

Wat is jouw rol in het geheel?

“Mijn rol is selecteren en kiezen, en te kijken wie de kunstenaars die bij ons mogen exposeren zijn. Alsook onderwerpen die belangrijk zijn in de samenleving detecteren, als uitgangspunt nemen en daar kunstenaars bij zoeken die in opdracht rondom dit thema nieuw werk gaan maken. Dat betekent dat ik actief scout op kunstacademies, maar ook in de netwerken daarbuiten. Daarnaast bedenk ik programma’s die deze exposities omkaderen en van een context voorzien.”

Welk verhaal zit er achter de tentoonstelling ‘Bad Feminist’?

“Feminisme is een hot topic in de samenleving en dus ook in de kunst. We zagen veel jonge kunstenaars die de rol van de vrouw onderzoeken in hun werk. Vorig jaar zijn we rondom Internationale Vrouwendag met een expositie en een heel randprogramma gestart. Dat trok heel veel aandacht. Maar we ondervonden ook dat feminisme veel gezichten kent en dat niet alle kunstenaars het begrip feminisme gebruiken omdat het soms een negatief beeld oproept. Juist de definitie van feminisme en wanneer je jezelf feminist voelt, belichten we in deze expositie en in de talks en party op 7 maart.

Ik merk dat kunstenaars worstelen met de vrijheid van meningsuiting in hun werk. Er is veel angst om je expliciet uit te spreken over bepaalde onderwerpen. Ik prijs de kunstenaars die meedoen en dit complexe vraagstuk bevragen en zich durven uit te spreken. Dat is toch de functie van kunst! Als de kunstenaars dat al niet meer durven omdat ze bang zijn hun achterban of toekomstige kopers af te schrikken, verliest het die belangrijke functie. Dan reduceer je het veel te veel tot decoratie.”

Ik las dat Roxane Gay een grote rol speelt in deze tentoonstelling. Zou je eens willen uitleggen wie Roxane Gay is en waarom ze een grote rol speelt?

“Roxane Gay is één van de belangrijkste boegbeelden van het hedendaagse feminisme. Ze is schrijfster en cultuurcriticus en durft zich uit te spreken over de worsteling met het begrip feminisme. Niets is zo zwart-wit. Vrouwen zijn zo kritisch naar elkaar en mannen bestempelen feministische vrouwen al snel tot zeikwijven. Roxanne geeft in haar boek Bad Feminist alle contradicties in haar persoonlijke leven weer en stelt-volgens mij-de juist vragen. Ze bespreekt de relatie van feminisme in de popcultuur.

De Melkweg gaat ook over popcultuur. Dat is voor ons dus een belangrijke inspiratiebron. In Melkweg Expo krijg je als jonge kunstenaar veel ruimte om je uit te spreken over een onderwerp. Ik vind het heel belangrijk dat wij de kunstenaars daarin ondersteunen en een podium bieden. Je mag fouten maken. Dat doen wij ook. Omarm de durf en het lef, ook al gaat dat gepaard met falen. Stijlvol falen dat wel.”

Hoe gaat de expositie er ongeveer uit zien?

“Het wordt een bonte, eclectische verzameling van werken. Hoewel we in eerste instantie een expositieplek voor fotografie zijn, presenteren we deze keer geen foto’s. In de fotografie kwam ik vooral vrij brave projecten tegen. Zo af en toe maken we een uitspatting naar andere disciplines, zoals nu. Het onderwerp leeft zo in de beeldende kunst dat we er niet omheen konden.

We presenteren Federica Gilda Marrella’s Feminist Textile Glossary, waarin nieuwe woorden rondom feminisme uitgevonden en uitgelegd worden. We projecteren de prachtige animatie van Moze Mertens die één van de oude Engelse woorden uit onze patriarchale maatschappij als uitgangspunt neemt. We flirten met vooroordelen en feminisme in andere culturen met het werk van Hemaseh Manawi Rad en tonen de vrouwonvriendelijke rapteksten die bij ons op het podium staan in het werk van Ellen Schreven. Dit en meer wordt verbonden door een enorme sculptuur van een strijdlustig lichaam: My Body is a Battleship door Questions Collective. Met een knipoog en signaal naar de strijdlustige kunstenaar. Feminisme kent geen gender bij ons! In de praktijk is het merendeel nog een vrouwenonderwerp, maar wij selecteren op het werk zelf. ”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Kom niet alleen kijken naar de expo, maar kom ook naar ons event op 7 maart: Bad Feminst Talks & Party. We organiseren drie boeiende talks en een party in het kader van Internationale Vrouwendag”, laat Programmeur Fleurie Kloostra ten slotte weten.

Meer info? Check: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/BadFeminist

Interview door:

Voorbeschouwing expositie Bad Feminist bij Melkweg EXPO

Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Een jaar rond met je handen in de grond in De Schooltuin