HOLLAND FESTIVAL PROGRAMMA TOT EN MET 5 JULI
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

HOLLAND FESTIVAL PROGRAMMA TOT EN MET 5 JULI

Jawel, het is nog volop Holland Festival in Amsterdam. Bent u nog niet naar een voorstelling geweest? Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor u om een bezoekje te brengen aan de 71e editie van dit culturele festival in de stad.

Hieronder treft u het programma aan met voorstellingen die nog bezocht kunnen worden.

Donderdag 28 juni 2018 nog te bezoeken

CROWD

In Crowd, een stuk voor vijftien dansers, richt choreografe en regisseur Gisèle Vienne haar blik op de vele emoties die de mens rijk is, inclusief de onuitspreekbare. Ze bevraagt de ruimtes die de samenleving reserveert voor de expressie van deze emoties, op zo’n manier dat ze de gemeenschap niet schaden. Dezelfde vragen kunnen ook gesteld worden over de relatie tussen kunst en religie. Tijd en ruimte lopen door elkaar in deze choreografie, die verwijst naar een rave uit de vroege jaren negentig en waarin ze speelt met manipulatie van tijd en waarneming. Naast individuele verhalen tonen de dansers als groep hoe een samenleving geweld kan stimuleren en omzetten in een uiteindelijk positieve ervaring. De soundtrack is een collage van Peter Rehberg, een mix van dertig jaar elektronische muziekgeschiedenis en nieuw werk van het baanbrekende duo KTL (Rehberg en Stephen O’Malley). Crowd is een intieme dialoog met ons zelf.

Donderdag 28 juni 2018 nog te bezoeken

WRITTEN ON SKIN

Het is een van de meest besproken en succesvolle opera’s die deze eeuw gecomponeerd werden. Met Written on Skin (2012) creëerden componist George Benjamin en librettist Martin Crimp een modern meesterwerk: duister, vol spanning en jaloezie en met een gewelddadige ontknoping. Het verhaal is gebaseerd op een 13e-eeuwse legende over een kunstenaar die de vrouw van zijn opdrachtgever verleidt. Daarop vermoordt de opdrachtgever de kunstenaar en voert het hart aan de overspelige echtgenote. Benjamins muziek – al vergeleken met Debussy’s Pelléas et Mélisande en Wozzeck van Alban Berg – beweegt met adembenemende behendigheid tussen momenten van verstilde schoonheid en onmiskenbare brutaliteit. Deze semi-concertante uitvoering, gebaseerd op de regie van Katie Mitchell uit 2012, wordt gespeeld door het wereldvermaarde Mahler Chamber Orchestra, waarvoor het werk gecomponeerd is.

Donderdag 28 juni 2018 nog te bezoeken

END CREDITS

De Britse filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen (bekend van de films 12 Years a Slave, Shame en Hunger) presenteert voor het eerst in Nederland de nieuwste versie van End Credits. Deze museale video-installatie gaat over de Afro-Amerikaanse Paul Robeson (1898-1976), een gevierd zanger en acteur die een invloedrijk burgerrechtenactivist en communist werd en een uitgesproken tegenstander van sociale ongelijkheid. De FBI verzamelde vanaf het McCarthy-tijdperk duizenden pagina’s potentieel belastende informatie over hem. Deze ingescande, soms gecensureerde en nu openbaar gemaakte documenten scrollen voorbij in McQueens video. De teksten zijn ingesproken door verschillende acteurs. End Credits toont de perverse aard van politieke discriminatie en vervolging.

Dagelijks tot zaterdag 30 juni nog te bezoeken

LONGPLAYER

Longplayer is een cyclische compositie voor klankschalen die duizend jaar duurt. Het stuk begon te spelen om middernacht op 31 december 1999 en zal, als alles goed gaat, de laatste seconde van het jaar 2999 weer terug zijn bij het beginpunt. Het werk, bedacht en gecomponeerd door Jem Finer, is als elektronische geluidsinstallatie te horen op luisterplekken in Londen en San Francisco en via een livestream en app. Vanaf dit Holland Festival is Longplayer ook te ervaren in het torenkamertje van het Lloyd Hotel, met een prachtig 360-gradenuitzicht over Amsterdam. Een persoon kan per keer voor een half uur naar binnen. Het meditatieve geluid van de klankschalen klinkt geen twee momenten hetzelfde. Longplayer brengt eeuwenoude instrumenten en moderne techniek bij elkaar in een werk dat u aanmoedigt na te denken over de tijd en het leven.

Dagelijks tot en met zaterdag 30 juni nog te bezoeken

TIEFER SCHWEB

Het is 2046. Aan de oevers van het Bodenmeer vindt een ‘tiefer Schweb’ (‘diepe duik’) plaats. Zo noemt men daar de raadsel – achtige gebeurtenissen die met steeds grotere regelmaat plaatsvinden. Alle ambtenaren en hun naasten zijn opeens ver – dwenen. Ze hebben zich teruggetrokken op een geheime locatie, ver weg van heersende problemen zoals gevaarlijke bacteriën, een stijgende zeespiegel en vluchtelingen, om zich voor te bereiden op het onafwendbare moment van de waarheid. De Zwitserse regisseur Christoph Marthaler maakte in 2017 bij Münchner Kammerspiele het jubelend ontvangen Tiefer Schweb. Muziektheater waarin Procol Harum en Simon & Garfunkel klinken naast Bach en Zwitserse volksliedjes. Volop aanwezig is Marthalers kenmerkende licht absurdistische stijl, die zorgt voor humor, melancholie en pure verwondering.

Dagelijks tot donderdag 5 juli nog te bezoeken

LESSONS IN LOVE AND VIOLENCE

Een koning ziet zich gedwongen te kiezen tussen liefde en keiharde politiek. Hij neemt een noodlottige beslissing, waarna zijn volk en zijn gezin zich op gruwelijke wijze tegen hem keren. George Benjamin is dit jaar focuscomponist op het festival. In een speciaal programma belichten we de muziektheatrale ontwikkeling in zijn oeuvre, die vooralsnog culmineert in deze nieuwe opera. Lessons in Love and Violence (2018), een coproductie met De Nationale Opera, wordt gedirigeerd door de componist zelf. Met hem keren ook regisseur Katie Mitchell en librettist Martin Crimp terug. De cast bestaat uit onder anderen bariton Stéphane Degout, tenor Peter Hoare en de bejubelde sopraan Barbara Hannigan.

Dagelijks tot maandag 2 juli nog te bezoeken

LES CONTES D’HOFFMANN

De fantastische vertellingen van E.T.A. Hoffmann komen tot leven in Les contes d’Hoffmann (1881). Deze ‘opera comique’ is het bekendste werk van componist Jacques Offenbach, met muziek die beweegt tussen de lyriek van de wereldberoemde ‘Barcarolle’ en de lichtvoetigheid van variété. Centraal staan drie tragische liefdesverhalen waarin schrijver Hoffmann zelf de hoofdrol speelt – hier vertolkt door de toptenor John Osborn. De Nationale Opera, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder leiding van Carlo Rizzi, en de jonge Duitse regisseur Tobias Kratzer brengen een klassiek meesterwerk, waarin werkelijkheid en fantasie in elkaar overlopen.

Voor alle exacte informatie over zaken zoals kaartverkoop en aanvangstijden neemt u een kijkje op de website van het Holland Festival.

vrijetijdamsterdam.nl