Opera en muziektheater bij het Grachtenfestival
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Opera en muziektheater bij het Grachtenfestival

Dit jaar heeft het Grachtenfestival een aantal unieke opera- en muziektheaterproducties op het programma staan. Een barokke prog-rock opera ter ere van Bredero, een nieuwe voorstelling in de Bubble en een muziekale vertaling van Keizer Wilhelm’s II asielaanvraag in Nederland.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Bredero overleed, de dichter en schrijver van onder meer het bekende De klucht van de koe. Als eerbetoon aan deze heeft componist Brechtje samen met regisseur Warre Simons rondom de drie hoofdpersonages uit de beroemde werk een gloednieuwe opera gemaakt: Niet de klucht van de koe. Lisanne van Aert schreef hiervoor de teksten.

In Niet de klucht van de koe wordt de landelijke rust verstoord door prog-rock, barokke instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën. De koe (mezzosopraan Merlijn Runia) is haar weiland ontgroeid en de boer (bariton David Visser) laat geld groeien. De dief (sopraan Laetitia Gerards) is haar obsessie voor het materiële verloren en verlangt nu naar een ideologische buit. De personages uit de klucht worden muzikaal ondersteund door Dodó Kis, André Lourenco, Miron Andres, Jornt Duyxen Remco Menting.

Het Grachtenfestival presenteert met trots en in samenwerking met Kameroperahuis de première van deze klucht op zondag 12 augustus in Festivalcentrum Het Compagnietheater. Daarna is de opera nog op dinsdag 14 en woensdag 15 augustus te zien.

Het Grachtenfestival heeft dit jaar samen met Oerol en het Oranjewoud Festival de jonge componist Tijn Wybenga de uitdaging gegeven om een voorstelling te maken die optimaal de ruimte van de Bubble benut. Samen met zijn collectief AM.OK presenteert Wybenga het fabelachtige Prikkel, waar muziek, verhaal en dans samensmelten tot één geheel. De vraag wie wij zijn en waar wij staan in de huidige maatschappij met al zijn prikkels staat hier centraal. De Bubble is een creatie van het Berlijnse Plastique Fantastique en deed vorig jaar dienst als ruimte voor de voorstelling Loud Shadows / Liquid Events.

Prikkel is op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus te zien in het Rembrandtpark, waar de Bubble tijdens het Grachtenfestival een tijdelijk onderkomen heeft.

Het is 10 november 1918 als de Eerste Wereldoorlog ten einde loopt. De Duitse Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hier over beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is.

Componist Jan-Peter de Graaff schreef een opera vol muzikaal vuurwerk: De Grens en wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. De voorstelling is op donderdag 16 en vrijdag 17 augustus te zien bij Mediamatic, met het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal op de achtergrond.

Tijdens de afgelopen editie van het Grachtenfestival Weekend heeft het duo Berend&DeKlerk, bestaande uit Sofie de Klerk en Berend Eijkhout, de pitch gewonnen op locatie Vuurtoreneiland. Met een voorstelling geïnspireerd op de familie Engel die vier eeuwen lang waakten over dit eiland, vertellen zij een muzikaal verhaal over oude tradities en de overgang naar de moderne tijd. Bezoekers van het concert gaan per boot naar het eiland. De première van Berend&deKlerk op Vuurtoreneiland vindt plaats op dinsdag 14 augustus en zal ook op woensdag 15 augustus te zien zijn.

Over Orpheus is een pas de deux tussen Pieter van Loenen (viool) en Frederik Kaijser (dans), die samen de hartverscheurende mythe over Orpheus en zijn geliefde Euridice vertellen. Pieter en Frederik vertellen met de vier delen van Bartók’s Solosonate voor viool en de Chaconne van Bach dit verhaal over rouwverwerking.

De voorstelling vindt plaats op donderdag 16 augustus in theater CC Amstel, dat in september officieel zijn deuren opent.

Nieuwsgierigen die altijd al willen weten hoe het maakproces van een opera in z’n werk gaat kunnen op zaterdag 18 augustus naar Café Belcampo. Daar vindt de interactieve voorstelling Achter de coulissen plaats, waar zangers die deelnemen aan de Performance Opera Summer School een blik achter de schermen geven. Het publiek kan meedoen met een warming up en vragen stellen aan de jonge zangers en de coaches. Na afloop kunnen bezoekers ook naar de film Maria by Callas die vertoond wordt in de Filmhallen.

Deelnemers van de Performing Opera Summer School tonen op zondag 19 augustus het eindresultaat van hun training met een slotconcert, dat plaatsvindt in Dokzaal.

vrijetijdamsterdam.nl