OSCAM: ‘Het Open Space Contemporary Art Museum’

Vrije Tijd Amsterdam is elke dag op zoek naar bijzondere culturele verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Marian Duff, founder and director of OSCAM, Open Space Contemporary Art Museum.

Wilt u OSCAM introduceren?

“Wij zijn OSCAM, het Open Space Contemporary Art Museum waar je alle dimensies van kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling kunt ontdekken. We maken ruimte voor jou, voor makers en bezoekers om deel uit te maken van een creatieve community waarin we samen eigenaar zijn van het verhaal van de Bims en Nederland. We realiseren deze maatschappelijke missie als een museum voor hedendaagse kunst dat hoogwaardige tentoonstellingen toont, door educatieve en participatieve activiteiten en programma’s en door het creatieve proces dichter bij het publiek te brengen. OSCAM maakt de kunstwereld toegankelijk voor wie het niet vanzelfsprekend is.”

OSCAM: ‘Het Open Space Contemporary Art Museum’

Wie is de organisatie achter OSCAM?

“OSCAM was oorspronkelijk bedoeld als een pop-up museum in het kader van 50 jaar Bijlmer in 2017. Nu zijn we ruim 5 jaar verder en werken we met 18 personen aan OSCAM en met vaste stakeholders als HvA – Business Campus, Gemeente Amsterdam, Nationale Opera&Ballet, Amsterdam Museum en veel meer.”

Kunt u iets over de locatie vertellen?

“We zijn gevestigd in het centrum van Amsterdam Zuidoost, in winkelcentrum de Amsterdamse Poort. Deze zeer toegankelijke locatie zorgt voor een in- en uitloop van buurtbewoners, winkelende mensen, kunst- en cultuurliefhebbers en toevallige voorbijgangers. Zo krijgen we een mooie mix van mensen in onze ruimte. De locatie is open en heeft letterlijk geen drempel. Ook dit draagt bij aan de toegankelijkheid die we willen uitstralen.”

Hoe komen de tentoonstellingen tot stand?

“Het doel van OSCAM is een kruispunt te zijn tussen verschillende disciplines en verschillende organisaties binnen de kunst- en cultuursector. We werken vaak samen met gerenommeerde partnerorganisaties bij het opzetten van een tentoonstelling, maar werken ook altijd met minstens een kunstenaar, maker of producent samen uit Zuidoost. De tentoonstellingen zijn vaak gebaseerd op een bepaald thema dat voeten heeft in de hedendaagse maatschappij of erop reflecteert.

Onze tentoonstellingen worden altijd gecureerd en geproduceerd door iemand uit het OSCAM kernteam. Dit zijn mensen met kennis en ervaring die iemand uit het Young OSCAM team op sleeptouw nemen. Door samen te werken, krijgt ons OSCAM kernteam meer ruimte om hoogwaardige tentoonstellingen te maken, en krijgt ons Young OSCAM team ervaring met het opzetten van tentoonstellingen, waardoor ze steeds meer op eigen benen kunnen staan.”

OSCAM: ‘Het Open Space Contemporary Art Museum’

Moet je aan bepaalde eisen voldoen om te exposeren?

“Nee hoor, iedereen die wil meedoen zonder anderen uit te sluiten is welkom in Zuidoost en in OSCAM! Uiteraard moet het wel in onze (volle) agenda passen.”

Hoe kunnen jonge kunstenaars OSCAM vinden?

“Wij zijn behoorlijk actief op Instagram. Door de focus op beeld is dit een ideaal platform voor het tonen en verspreiden van kunst. Ook zitten hier doorgaans veel jonge talentvolle kunstenaars op. Daarnaast zetten we heel regelmatig open oproepen uit voor makers en kunstenaars die zich bij ons of bij een van onze partnerorganisaties kunnen aanmelden voor het ontwikkelen en/of tentoonstellen van hun werk. Ook deze oproepen verspreiden we veel via Instagram.”

Wat wil OSCAM naar buiten toe uitstralen?

“We zijn verwelkomend, toegankelijk, innovatief en erkennen dat creativiteit wordt gekatalyseerd door gelijkwaardigheid en multiperspectiviteit.”

OSCAM: ‘Het Open Space Contemporary Art Museum’

Wat zijn de hoogtepunten in het bestaan van OSCAM?

“Een aantal van de hoogtepunten zijn:

– De meest recente Museumnacht, waarbij we een kunstwerk van AiRich en (voor het eerst in Zuidoost) een kunstwerk van Rembrandt naast elkaar hadden hangen.

– Onze eerste internationale tentoonstellingsserie ‘Bout It’ (2020-2022), in samenwerking met TopNotch en het Prince Claus Fund, waarbij we kennis en kunst uitwisselden met makers en kunstenaars uit Zimbabwe en Senegal.

– Het ontwikkelen van de eerste tentoonstelling (the new normal) in Nederland die reflecteerde op de coronapandemie in 2020.

– Genomineerd worden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in 2020.

– De stap van een tijdelijk pop-up museum uit 2017 naar een volwaardige stichting die is ingeschreven bij de KvK in 2019.”

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

“Ik heb mijn HKU Fellowship gekoppeld aan OSCAM en met mijn collega Joanna Bright en de vier HKU (Hogeschool voor de Kunsten) studenten Floren, Yannick, Nadja en Eline het online OSCAM Museum Game ontwikkeld. Een game waarin je gesprekken kunt voeren, online in onze online Open Space. We gaan je een paar vragen stellen en ‘jij’ mag antwoorden. We zeggen jij, omdat je een eigen avatar kunt maken, dit geeft ons een blik op de visuele diversiteit van het museale culturele veld in Nederland.

Nadat je de vragen hebt beantwoord, krijg je een score die je kunt vergelijken met medewerkers van andere Nederlandse museale instellingen. Dit wil niet zeggen dat de een beter is dan de ander, maar geeft aan wat we van elkaar kunnen leren. We hebben allemaal blinde vlekken en soms moeten we rondkijken en elkaar helpen ze te vinden.

De OSCAM museum game geeft je de mogelijkheid om over je organisatie na te denken. Hoe verschillen jouw antwoorden van die van je collega’s? Waar komt dat door? We willen dat deze game nog meer ruimte maakt voor dialoog en veranderingen, dus let’s talk!

Bij deze een eerste teaser: https://lnkd.in/ehiFChsR.

Meer teasers met andere OSCAM collega’s volgen in januari 2023/februari 2023. En de uiteindelijke game lanceren we in maart/april 2023”, laat Marian Duff, founder and director of OSCAM, Open Space Contemporary Art Museum, ten slotte weten.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam