Nederlandse en Spaanse koningen openen tentoonstelling DUO in STRAAT Museum
Foto credits: STRAAT Museum

Koning Willem-Alexander en zijn Spaanse collega Felipe VI openen op donderdagavond 18 april 2024 de tentoonstelling DUO in het STRAAT Museum te Amsterdam tijdens de slotbijeenkomst van het staatsbezoek van het Spaanse vorstenpaar aan Nederland. Ze worden daarbij vergezeld door hun respectievelijke echtgenotes Koningin Máxima en Koningin Letizia. De tentoonstelling DUO. Beyond Two Visions: A Spanish Dutch Creative Collaboration presenteert tien nieuwe muurschilderingen (van ieder 5 x 3,5 meter) die de lange culturele geschiedenis van Spanje en Nederland visueel verkennen. De werken zijn van 19 april tot en met 2 juni 2024 door het publiek te bewonderen in STRAAT.

De tien gerenommeerde straatkunstenaars, vijf uit Spanje en vijf uit Nederland, werken in teams van twee samen rond vijf culturele thema’s. Elk team bestaat uit één kunstenaar uit elk land, en terwijl ze samenwerken om een specifiek thema aan te pakken, creëert elke kunstenaar zijn eigen doek, waarop hij of zij zijn of haar unieke inspiratiebronnen, technieken en visie laat zien. De vijf culturele thema’s zijn: Artistiek erfgoed, Historische ontwikkelingen, Bouwkundige stromingen, Visie op de toekomst en Natuurlijke landschappen.

De tentoonstelling belicht de evolutie en diversiteit van elk land op het gebied van muurschilderingen en straatkunst, van de baanbrekende straatkunstenaars die de wereld hebben geholpen kennis te maken met deze kunstvorm tot degenen die momenteel de publieke perceptie opnieuw vormgeven. Met DUO viert STRAAT niet alleen de vriendschap tussen Spanje en Nederland, maar ook hun onmiskenbare verbondenheid in de levendige wereld van de straatkunst.

Deelnemende kunstenaars

Artistiek erfgoed: Belin x TelmoMiel
Historische ontwikkelingen: Musa 71 x Leon Keer
Bouwkundige stromingen: SUSO33 x Mick la Rock
Visie op de toekomst: Okuda x Mr. June
Natuurlijke landschappen: Irene Lopez x Nina Valkhoff

In de week voor de opening worden de werken gelijktijdig door de kunstenaars gemaakt in een collectief creatief proces.

DUO is bedacht door kunstenaar SUSO33 samen met Santiago Herrero, de directeur Culturele en Wetenschappelijke Relaties van het Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID). DUO is zorgvuldig samengesteld door SUSO33 en STRAAT hoofdcurator David Roos.