Finalisten AKF Sonneveldprijs 2024 bekend
Foto: Anne van Zantwijk

Na twee volledig uitverkochte halve finales en “zes zeer verschillende voorstellingen, elk geheel authentiek en persoonlijk en allemaal van hoog niveau,” heeft de vakjury vanavond in De Kleine Komedie de drie finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2024 bekendgemaakt. Op zaterdag 6 april zullen Ayoub, Levy en Simon Verlinden strijden om de felbegeerde AKF Sonneveldprijs (juryprijs), de AKF Publieksprijs en de AKF Shaffy Cheque ter waarde van 2.500 euro (een aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds).

De jury bestaat dit jaar uit Silvia Andringa (regisseur), Eran Ben-Michaël (acteur en theatermaker), Tom Dicke (pianist en componist) Rosa Reuten (actrice en docent) en Vincent Wijlhuizen (dramaturg en regisseur).

De finale vindt plaats op zaterdag 6 april 2024 om 20.15 uur in De Kleine Komedie. De presentatie is in handen van cabaretier Rayen Panday.

De zes halvefinalisten Ayoub, Levy, Paddy en de tijdgenoten, David van Rosmalen, Oscar Smit en Simon Verlinden hebben van januari tot begin april hun programma ontwikkeld tijdens de landelijke halvefinalistentournee. Daarnaast hebben ze deelgenomen aan het AKF Keep an Eye Masterclass programma, waarbij ze masterclasses kregen van Raoul Heertje (comedy), Bodil de la Parra (spel) en Mike Boddé (liedtekst en compositie). Bovendien kreeg elke kandidaat individuele coaching van een ervaren regisseur uit het vak.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival staat voor de ontwikkeling van het genre kleinkunst in de breedste zin van het woord. Het is de enige organisatie in Nederland waar kleinkunstenaars in alle fasen van hun carrière welkom zijn, worden uitgedaagd, begeleid en gepresenteerd. De AKF Sonneveldprijs voor nieuw talent wordt dit jaar voor de 37e keer uitgereikt. Oud winnaars zijn onder meer Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Glodi Lugungu, Rosa da Silva, n00b, Valentina Tóth en Luuk Ransijn.

De prijs is vernoemd naar cabaretier Wim Sonneveld (1917-1974).