Vrijmarkten zijn tijdens Koningsdag in Amsterdam erg populair! Zowel jong als oud vermaken zich doorgaans uitstekend op een vrijmarkt. Vrijmarkten zijn markten waar mensen, vaak tegen betaling, spullen verkopen. Het zijn vaak tweedehands gebruikte artikelen, maar soms worden er ook nieuwe producten verkocht. De vrijmarkt valt niet alleen in Amsterdam in de smaak. In heel Nederland worden vaak traditionele vrijmarkten georganiseerd tijdens Koningsdag. Er wordt soms huisraad verpatst welke niet meer nodig is. Het kan ook gaan om andere overbodige spullen. Het is in ieder geval een leuke manier voor Amsterdammers om een centje bij te verdienen. En bezoekers aan de stad vinden het leuk om lekker tussen allerlei koopwaar te neuzen. De koop en verkoop vindt plaats op straat en in het park. Volgens onderzoekers is het een van de grootste vlooienmarkten ter wereld.Â
Waar zijn de vrijmarkten in Amsterdam precies?
In principe kun je de gehele stad zien als een grote vrijmarkt. Overal op de stoep en straat zijn er mensen die spullen, eten en drinken aanbieden. Toch zijn er een aantal plekken waar populaire vrijmarkten zijn. Wil jij met kinderen een vrijmarkt bezoeken? Dan zijn de volgende plekken tips van Vrije Tijd Amsterdam:
- Vondelpark
- Amstelveld
- Noorderpark
- Erasmuspark
- Westerpark
- NDSM Vrijhaven
- Sarphatipark
- Buikslotermeerplein
Maar, zoals al gezegd, het is op vele plekken leuk rondsnuffelen naar tweedehands spullen. Bezoek bijvoorbeeld ook eens de Apollolaan of Beethovenstraat in Amsterdam Zuid. Of duik gezellig de Jordaan en Watergraafsmeer in. Jullie zullen het zeker naar jullie zin hebben.
Regels vrijmarkt in Amsterdam
Alle mensen mogen op de vrijmarkt in Amsterdam staan. De tijd dat dat is toegestaan is van 06:00 tot 20:00 uur. Officieel gaan de meeste vrijmarkten in Amsterdam om 09:00 uur van start. Uren of zelfs dagen vooraf begint al een strijd om de beste plekken te claimen. Dan zie je bijvoorbeeld ‘gereserveerd’ met tape of krijt op de straat staan. De regel is, enkele uitzonderingen daargelaten, dat je dit overal in Amsterdam mag doen. Wel is het verzoek om de reservering van een plekje zo veel mogelijk met krijt te doen. Dit uit milieu overwegingen. Het is van belang dat entrees van woningen en winkels die geopend zijn, niet worden geblokkeerd. Je mag ook de doorstroom van mensen in Amsterdam niet hinderen. Naast calamiteitenroutes mag geen vrijmarkt georganiseerd worden. Bruggen, brughoofden en brandkranen moeten vrijgehouden worden.
Verboden voor verkoop
Het is verboden om op de vrijmarkt te handelen in levende dieren. Het is niet toegestaan om alcohol te verkopen. Wel mogen er frisdrank in blik of plastic flesjes verkocht worden. Op vrijmarkten in Amsterdam mag geen vlees, vis/visproducten en zuivel te koop worden aangeboden. Reserveren van een verkoopplek mag officieel alleen met stoepkrijt en niet met tape. Krijt is makkelijk te verwijderen. Tape is slecht voor het milieu.
Locaties kindervrijmarkten
Een groot aantal parken in Amsterdam zijn speciaal gereserveerd voor kinderen tot 16 jaar. Zij mogen daar alleen spullen verkopen en andere activiteiten organiseren. Een aantal kindergebieden die door de gemeente zijn aangewezen zijn het Osdorpplein, het Westerpark en het Noorderpark. De exacte locaties van alle kindervrijmarktgebieden staan beschreven op de officiële website van de gemeente Amsterdam.
Netjes achterlaten
Heb je na een gezellig dagje verkopen in Amsterdam nog spullen over? Dan is het verzoek om deze niet te laten slingeren. In Amsterdam zijn speciale inleverpunten aanwezig. Hier kun je terecht met spullen die zijn overgebleven. Je hoeft je geen zorgen te maken over deze artikelen. Ze komen namelijk goed terecht. Goederen die zijn ingeleverd gaan naar kringloopwinkels in Amsterdam. Ze zullen zo dus een nieuw leven krijgen. Met het netjes inleveren wordt voorkomen dat het een puinhoop wordt in de stad. Wel zo prettig natuurlijk.
Gerelateerd artikel: Koningsdag 2024 in Amsterdam: wat is er te doen?