Gemeente Amsterdam roept op stad schoon te houden tijdens Koningsdag

“Help de stad schoon te houden”, dat is de oproep van de Gemeente Amsterdam, vooruitblikkend naar aanstaande Koningsdag in Amsterdam. Op de website worden een aantal maatregelen aangekondigd en verzoeken gedaan om Koningsnacht en Koningsdag in de hoofdstad goed te laten verlopen.

Drukke dag

Zo is er te lezen dat Koningsdag een van de drukste dagen van het jaar is. Doordat er veel bezoekers in Amsterdam te vinden zijn, brengt dat automatisch veel afvel met zich mee. De gemeente stelt er alles aan te doen om de hoofdstad schoon te houden. Desondanks doen ze een beroep op medewerking van iedereen die de stad zal bezoeken.

Meer toiletten en afvalbakken

Tijdens de Koningsdag activiteiten worden er extra afvalbakken en toiletten neergezet. Er worden teams samengesteld die bezoekers op de locaties van de toiletten zullen attenderen. Let op: een boete voor wildplassen kost € 140,-. Ook wordt er aangegeven wat de inleverpunten zijn voor spullen die niet verkocht zijn.

Gemeente Amsterdam roept op stad schoon te houden tijdens Koningsdag
Het Frederiksplein is een van de plekken waar extra toiletten zijn geplaatst

Reinigers die actief zijn

Er worden ongeveer 700 reinigers ingezet. Zij maken de stad in de avond en nacht weer schoon. Naar verwachting is de hoofdstad binnen een dag weer spik en span. Bezoekers van de stad worden vriendelijk verzocht hun afval in de afvalbak te gooien.

Vrijmarkt plekje reserveren

Wil je een plekje voor een vrijmarkt in Amsterdam reserveren? Dit kan wel zo gemakkelijk zijn als je spulletjes wilt gaan verkopen. Dan is het verzoek om je plek vast te leggen met stoepkrijt in plaats van tape. Hiermee houd je rekening met het milieu.

Gemeente Amsterdam roept op stad schoon te houden tijdens Koningsdag
Gemeente roept op om verkoopplekjes met krijt in plaats van tape te reserveren

Eigen waterfles meenemen

In het bericht van gemeente Amsterdam wordt ook opgeroepen een eigen fles(je) voor water mee te nemen. Dan draag je ook bij aan een plasticvrije stad.

Lees ook: Koningsdag 2023 in Amsterdam: wat is er te doen?