Varen in en rondom Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wil jij gaan varen in Amsterdam? Bij mooi weer zijn er veel mensen die gaan varen in Amsterdam. De hoofdstad kent een mooie grachtengordel en ontelbare grachten waar je doorheen kunt varen. De Gemeente Amsterdam stelt geregeld nieuwe regels op met betrekking tot varen in Amsterdam. Voordat je gaat varen in Amsterdam is het raadzaam om de regels even door te nemen. We hebben de regels die op dit moment gelden hieronder kort samengevat. De gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld voor varen en aanmeren. Deze regels zijn opgesteld om varen en aanmeren voor iedereen prettig en veilig te houden. Veel mensen varen graag door de grachten in Amsterdam.

Vaarregels binnen Amsterdam

Op het moment van schrijven moet je in verband met Corona in de boot 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Uitzondering is net als op de wal de mensen van gezamenlijke huishoudens. In Amsterdam mag je niet harder dan 6 kilometer per uur varen. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Je dient (stuurbord) rechts op het water te varen. Langere boten krijgen in Amsterdam voorrang. Dat wil zeggen dat als je boot korter is dan 20 meter, je voorrang dient te verlenen aan langere boten. Je mag varen met maximaal 12 personen plus een schipper.

Je dient je boot een naam te geven. Mocht je willen aanmeren in Amsterdam, dan kan dit alleen met een geldig vignet. Je dient ook de regels voor aanmeren in acht te nemen. Je bent te gast op het water. Vandaar dat het belangrijk is om rekening met de buurt te houden. Het is niet de bedoeling om harde muziek te draaien en/of te schreeuwen. Ben jij de bestuurder van de boot? Bestuurders van boten mogen geen alcohol nuttigen.

Uitzonderingen 12+ regel

De gemeente Amsterdam heeft de 12+ regel in het leven geroepen om overlast op het water tegen te gaan. Er zijn enkele uitzonderingen om wel met meer dan 12 personen het water op te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een boot huren met een vergunning. Een andere uitzondering is als je gaat varen op het IJ. Dan is de 12+ regel ook niet van kracht. Bij de Westroute of Kostverlorenvaartroute (Staande Mast Route) gelden de 12+ regels ook niet. Het gaat hier om het Westerkanaal-Singelgracht-Kattensloot-Kostverlorenvaart-Schinkel-Nieuwe Meer. Een andere uitzondering is de Oostroute of Amstelroute. Dat wil zeggen Oosterdok-Schippersgracht-Nieuwe Herengracht-Amstel.

Mogelijke nachtsluiting en maximale snelheid

De gemeente Amsterdam kan de beslissing nemen om de grachtengordel van 00:00 tot 07:00 uur te sluiten voor boten. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen om te zorgen dat de inwoners van de Amsterdamse binnenstad een normale nachtrust kunnen hebben. In de hoofdstad mag je niet harder dan 6 kilometer per uur varen. Er zijn wel enkele uitzonderingen van kracht. Zo mag je 7,5 kilometer per uur varen op de Kostverlorenvaart, het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht en op de Amstel, in de richting van Ouderkerk aan de Amstel.

Schone motor, muziek en lawaai

De gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld met betrekking tot motoren, muziek en lawaai. Zo mogen boten niet varen met oudere tweetakmotoren. Een uitzondering hiervan is als je over de doorgaande vaarwegen aan het varen bent. Uitzonderingen zijn onder andere de Amstelroute, Kostverlorenvaartroute en het IJ. Mocht je jouw motor na 2007 in Nederland gekocht hebben, hoef je niet in actie te komen. Een buitenboordmotor die voor 2007 is gekocht dient te voldoen aan de Europese norm: 2003/44/EC. Er mag geen muziek gedraaid worden op de boot. Er mag geen lawaai gemaakt worden op de boot. Je riskeert dan een boete van 140 euro. Je apparatuur mag zelfs in beslag genomen worden door de politie of handhavers.

Verlichting

Boten tot 7 meter lang moeten een wit (top)licht gebruiken. Dit licht moet rondom schijnen. Mocht jouw boot langer dan 7 meter zijn, kun je een groen licht aan het stuurbord (rechts) gebruiken. Een rood licht voor de linkerzijde (bakboord). Je hebt eveneens een (top)licht nodig dat rondom de boot schijnt. In plaats daarvan kun je ook voor een (top)licht gaan op het voorschip en een wit licht op het achterschip.

Vergunning Passagiersvaart

Via de website van de Gemeente Amsterdam kun je een exploitatievergunning voor passagiersvaart aanvragen. Je hebt daar tevens de mogelijkheid om een bestaande vergunning te wijzigen. Een aanvraag tot wijziging moet onder andere ingediend worden als je een vaartuig wilt verbouwen, een vaartuig wilt vervangen, een vaartuig een andere naam wilt geven of als je een vaartuig wilt verkopen aan een andere organisatie.

Vignetten

Ben je in het bezit van een pleziervaartuig en wil je daarmee afmeren in de hoofdstad? In deze situatie zul je hier belasting over moeten betalen. Dit geldt eveneens voor boten die aan de eigen steiger zijn gelegen. Na betaling van het ‘binnenhavengeld’ zul je een vignet ontvangen. Je dient de vignet op je boot te bevestigen. Een vignet beschikt over een chip. In Amsterdam heb je rode, groene en witte vignetten. Rood staat voor een boot met diesel- of benzinemotor, met een ligplek in de stad, maar niet gelegen in een jachthaven. Een groen vignet houdt in dat je een boot hebt zonder motor of elektrische motor. Wit wil zeggen dat je boot in een jachthaven ligt of ergens buiten de gemeente Amsterdam.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

16 REACTIES