Grachtengordel in Amsterdam
Een deel van de Prinsengracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Grachtengordel in Amsterdam

De grachtengordel in Amsterdam bestaat al sinds de 17e eeuw. De grachtengordel in Mokum is onderdeel van de Amsterdamse binnenstad. De grachtengordel in Amsterdam ligt langs de vier Amsterdamse hoofdgrachten. De vier Amsterdamse hoofdgrachen zijn de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. De vier grachten eindigen door vier flauwe bochten in de Amstel. De vier hoofdgrachten worden verlengd door de volgende grachten: de Nieuwe Herengracht, Nieuwe Prinsengracht, Nieuwe Keizersgracht. Deze grachten lopen vanaf de Amstel richting het noordoosten tot aan de Muidergracht. Daar begint de Plantage. Daarnaast zijn er nog veel meer grachten in Amsterdam.

Uiteenzetting grachtengordel

De grachtengordel bestaat uit kades, straten, woonhuizen en bruggen op bijna unieke kavels die dezelfde lengte en breedte hebben, met geloten binnentuinen. Dit worden de zogenoemde keurblokken genoemd. Rondom de grachtengordel vind je nog veel meer grachten in Amsterdam. In de grachtengordel vind je vele grachtenpanden. Sommige grachtenpanden zijn een gevolg van de welvaart in de Gouden Eeuw, maar de meeste stammen uit de 18e eeuw. De panden zijn vanaf het begin tot de dag van vandaag vele malen verbouwd. Dit is de reden dat er veel verschillende architectuurstijlen en gevels voorkomen.

Werelderfgoedlijst

De grachtengordel staat sinds 1 augustus 2010 op de Werelderfgoedlijst. Het is een belangrijke trekpleister voor de toeristen die Amsterdam bezoeken. Panden die op deze lijst staan zijn veelal cultureel en natuurlijk erfgoed. De panden worden gezien als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Het is belangrijk dat het erfgoed behouden zal blijven. De grachten zijn ook populair bij de mensen die houden van varen in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl