‘Infocalypse’ op komst: in gesprek met Nina Schick, Anita van Rootselaar, Rudy Bouma en Paul Tang

Fake news, deepfakes en cheapfakes: experts voorzien door deze ontwikkelingen de komst van een zogeheten ‘infocalypse’, een situatie waarin niemand meer weet wat betrouwbare en gemanipuleerde informatie is. Hoe maak je dat onderscheid duidelijk in de digitale wereld? Welke verantwoordelijkheid dragen de grote techbedrijven, die het speelveld vormgeven? Op woensdag 2 juni om 19:30 uur spreekt De Balie-programmamaker Tim Wagemakers hierover met Anita van Rootselaar, Nina Schick, Rudy Bouma en Paul Tang. 

Woensdag 2 juni om 19:30 uur: The Suspicious Society | Dit programma is gratis mee te kijken via een livestream | www.debalie.nl

Auteur Nina Schick is gespecialiseerd in hoe technologie de politiek en de samenleving beïnvloedt in de 21e eeuw. Schick was politiek adviseur voor de Britse regering over de Brexit en de immigratiecrisis. Ook werkte ze voor de verkiezingscampagne van de Franse president Emmanuel Macron. Tegenwoordig is ze schrijver en onafhankelijk politiek commentator voor onder meer de BBC, CNN en Al Jazeera. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen verscheen haar boek Deepfakes and the Infocalypse – What You Urgently Need to Know.

Anita van Rootselaar maakte een podcastserie voor het Democratisch Laboratorium van de Radboud Universiteit rondom de vraag: staat de democratie onder druk?

Rudy Bouma is verslaggever voor Nieuwsuur. Hij maakt vaak reportages over tech-onderwerpen zoals desinformatie in het digitale domein.

Europarlementariër Paul Tang houdt zich veel bezig met eerlijke belastingen, duurzame financieringen en de rol van data en technologie in onze samenleving.

Over deze serie: De wantrouwige samenleving
Wie het nieuws volgt heeft het langs zien komen: protesten online en offline, felle kritiek op de mainstream media en het beeld dat mensen controle verliezen op de veranderingen in hun wijk. Het lijkt alsof we elkaar steeds minder vertrouwen. Maar is dat ook zo? En wat betekent deze beeldvorming óf deze waarheid voor onze democratie? De Balie en de Radboud Universiteit slaan de handen ineen en presenteren een drieluik over de wantrouwige samenleving.