Alex Klaasen en Peter van de Witte winnen 32ste Annie M.G. Schmidtprijs

Tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival werd zondagavond, in een tot de nok toe gevulde De Kleine Komedie, de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2023 bekendgemaakt. Alex Klaasen ontving uit handen van juryvoorzitter Jurrian van Dongen de prijs voor het lied “152W96TH street”, afkomstig uit zijn theaterprogramma No Ponies. De muziek werd geschreven door Peter van de Witte.

Juryrapport

De jury, bestaande uit Jurrian van Dongen (voorzitter), Bertram van Alphen, Cor Bakker, Eva Bauknecht, Marcel Bijlo, Haytham Safia, Hijlco Span, Amir Vahidi en Joy Wielkens, prijzen Klaasens’ “genadeloze eerlijkheid”:

“Tekstschrijver en componist rekken met bravoure de grenzen op van wat een Nederlands theaterlied kan zijn. Ze creëren een ontsporende mini-musical, die zich niet alleen afspeelt rond Broadway maar ook flirt met musicalauteurs als Stephen Sondheim en Jason Robbert Brown. Geraffineerd brengt de muziek structuur aan in een ervaring die alle kanten op schiet. Alex Klaasen vertolkt zijn nachtmerrie weergaloos. Z’n stem vol levensgretigheid, dan weer dof van ellende, dan weer weemoedig. Elke zin met een timing alsof de paniekaanval nu aan de hand is (…) Genadeloze eerlijkheid en exact de goeie details in een vorm die past als een handschoen maken van deze zeer persoonlijke belevenis een universeel kunstwerk.”

De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival en wordt sinds 1992 uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. De prijs is vernoemd naar schrijver Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan de prijs verbond. De buste is ontworpen door kunstenaar Frank Rosen. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 3500 euro gekoppeld.

Dit jaar vond de uitreiking voor het eerst in De Kleine Komedie plaats. Alle genomineerden speelden voorafgaand aan de uitreiking live hun lied op het podium. Het gastoptreden werd verzorgd door nieuw talent Sem Konijn.