Finalisten Circular Awards 2024 zijn bekend
Foto credits: Wijnand van Till

De finalisten voor de Circular Awards 2024 zijn bekend. De awards worden toegekend aan innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die een buitengewone bijdrage leveren aan de bevordering van de circulaire economie. Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel heeft een vakjury bestaande uit gerenommeerde experts de kanshebbers gekozen.

Dit jaar zijn er vier categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. Business, Public, Circular Chain en Circular Heroes. Bij deze laatste categorie wordt één persoon in het zonnetje gezet die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de circulaire transitie in Nederland.

Jan Heijns, initiatiefnemer Week van de Circulaire Economie: “Veel ondernemers en ambtenaren in Nederland werken met passie aan de circulaire economie. Met de Circular Awards willen we hun werklust en enthousiasme erkennen. Daarnaast dienen hun verhalen ook als inspirerende voorbeelden. Het is nodig dat meer organisaties zich aansluiten bij de beweging naar een meer circulaire wereld.”

Finalisten

Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten geselecteerd. In de categorie ‘Business’ zijn dat Buurman, United Repair Centre en Tiny Library die tevens ook meedoet aan de Week van de Circulaire Economie. Closing the Loop: het eerste hergebruikte viaduct, PHA2USE en DigiC maken in de categorie ‘Public’ kans op een prijs. De ‘Circular Hero 2024’ wordt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie bekend gemaakt. Nieuw dit jaar is de categorie ‘Circulair Chain’ waarbij de focus ligt op succesvolle circulaire ketensamenwerkingen. Binnen deze categorie zijn Stichting Wood Loop, Stichting Clean Climber en Circulair Plasticketen Rotterdam finalist.

“Het is mooi om te zien dat we dit jaar weer een groeiend aantal aanmeldingen binnen hebben gekregen”, aldus Karen Maas, wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus en jurylid van de Circular Awards. “Opvallend was dat de inzendingen van dit jaar allemaal van hoge kwaliteit waren. Van Product as a Service modellen tot herstel en levensduurverlenging. Dit jaar heeft de jury nadrukkelijk gekeken naar de (potentiële) impact van de initiatieven op de sector, de keten en inclusiviteit. De nominaties voor de Circular Award 2024 in de categorie Business zijn koplopers met veel potentie om de circulaire economie verder te versterken.”

Nationale Conferentie Circulaire Economie 2024

De Circulair Awards worden op de Nationale Conferentie Circulaire Economie uitgereikt op donderdag 14 maart in De Vasim in Nijmegen. Dit jaar zullen onder andere staatssecretaris Vivianne Heijnen en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, spreken tijdens de conferentie. Niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Máxima zal ook een toespraak houden.

Week van de Circulaire Economie

De uitreiking van de Circular Awards vindt plaats tijdens de negende editie van de Week van de Circulaire Economie van 11 tot en met 16 maart. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op het vergroten van bewustwording en het stimuleren van initiatieven op het gebied van circulariteit. Tijdens deze week geven bedrijven en organisaties die voorop lopen in de duurzame transitie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Tijdens workshops, kennissessies en rondleidingen georganiseerd door circulaire koplopers, kunnen (beginnende) circulaire ondernemers elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen. Het volledige programma is op de website te vinden.

Over het Versnellingshuis

Het Versnellingshuis is organisator van de Week van de Circulaire Economie en helpt ondernemers de (volgende) stap zetten in de circulaire economie. Dat doen ze door te inspireren en informeren, in contact te brengen met andere ondernemers of te begeleiden met onze expertise en kennis. Het Versnellingshuis is een samenwerking van het Ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten we een groot netwerk van andere partijen, loketten en hubs, waaronder RVO.nl.