Topkok Jonathan Karpathios geeft masterclass aan klas van zoon Yani
Jonathan Karpathios en Sweder Bosch in de keuken van Hubertus & Berkhoff

Op woensdag 20 maart 2024 was topchef Jonathan Karpathios te gast bij Hubertus & Berkhoff, De Culinaire Vakschool. Karpathios gaf een masterclass koken met lokale producten en groente. Hij heeft vroeger zelf op de toenmalige Hubertus Vakschool gezeten en gaf nu een masterclass aan de klas waar zijn zoon Yani in zit. Yani hoopt in de voetsporen van zijn vader te treden. Hubertus & Berkhoff is bijzonder trots dat twee generaties op deze school les hebben (gehad).

Masterclass

Regelmatig krijgen leerlingen van Hubertus & Berkhoff masterclasses van chefs uit het bedrijfsleven. Deze keer dus van Jonathan Karpathios, die zelf vroeger nog les gehad heeft van Sweder Bosch, de huidige teamleider bij Hubertus & Berkhoff. Tijdens deze masterclass leerden de leerlingen over het gebruik van lokale producten en plant-based gerechten. Ook kwam het conserveren van groente aan de orde en hoe te koken met zo min mogelijk afval. Het was een geslaagde masterclass, waar niet alleen zoon Yani weer van geleerd heeft, maar ook al zijn klasgenoten.

Jonathan Karpathios

School bleek voor Jonathan Karpathios (1978) niet zijn favoriete bezigheid te zijn, maar bij de Hubertus Vakschool ontdekte hij dat zijn hart sneller ging kloppen van koken. Daar groeide zijn enthousiasme voor het koksvak. Hij besloot aansluitend de MBO koksopleiding te volgen. Na een paar stages bij leerbedrijven zocht hij de discipline op in het vak. Zo leerde hij koken onder leiding van Jan de Wit bij Restaurant De Nederlanden die toen twee Michelin sterren had en Pierre Gagnierre die drie Michelin sterren kookte bij La Tante Clair in Londen.

Vork en Mes

Na de nodige ervaring in de keuken besloot Karpathios op zijn 26e zijn eigen restaurant te openen: Restaurant Vork en Mes. Dat jaar werd hij ook vader en dacht hij na over wat hij zijn gasten wilde voorzetten. Wat verstond hij onder de beste kwaliteit van eten? Wat wilde hij zijn gasten meegeven? Maar ook: hoe wil ik de wereld achter laten voor mijn zoon? Hij gooide het roer om en, net zo dwars als hij vroeger al kon zijn op school, voerde vanaf dat moment een onconventionele menukaart met groente in de hoofdrol, die onbespoten waren en van dichtbij kwamen. Hij serveerde jarenlang 5-gangen voor € 35,- gebaseerd op groente. Nu is dat heel gewoon, maar vijftien jaar geleden was dit nog heel bijzonder. Omdat de producten nog niet biologisch verkrijgbaar waren, ging hij ze zelf telen in een koude oude kas dichtbij het restaurant en hij legde een moestuin aan voor het restaurant.

The New Generations Chefs

In de jaren erna bracht Karpathios meerdere kookboeken uit, waaronder Echt Eten – met de Groente van Jon en ontving hij de Karel de Vos innovatieprijs voor zijn vegan snack, de Bieterbal. Hij verkocht zijn restaurant en begon, samen met partner Xander Meijer, The Farm Kitchen, een productlijn van plantaardige voeding, te verkrijgen op verschillende bedrijfsrestaurants in Nederland. Drie jaar geleden startte hij met de Kookfabriek, waar je tijdens workshops (plantaardig) kan leren koken. In datzelfde jaar lanceerde hij met The Farm Kitchen ook de wedstrijd: The New Generations Chefs verkiezing, waar jonge chefs strijden om de titel: Beste vegan chef van Nederland. Wie weet doet zijn zoon Yani daar over een paar jaar aan mee!

Topkok Jonathan Karpathios geeft masterclass aan klas van zoon Yani
Yani en Jonathan Karpathios

Hubertus & Berkhoff

Hubertus & Berkhoff, De Culinaire Vakschool, is een vmbo-school voor de basis- & kaderberoepsgerichte en de gemengde leerweg, met de richtingen Horeca, Brood & Banket en Recreatie.