Vrouwenontbijt in Nieuw-West tijdens Internationale Vrouwendag
Foto credits: Quassila photography

Op 8 maart wordt in Amsterdam Nieuw-West, in het kader van Internationale Vrouwendag, een vrouwenontbijt georganiseerd. Vrije Tijd Amsterdam blikt vooruit met de organisatoren van het ontbijt.

Zou je allereerst het vrouwenontbijt in Nieuw-West eens willen introduceren

“Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Een dag waarop we stil staan bij de rechten en de positie van de vrouw. Ook in Nieuw-West. Als stadsdeelcommissie zijn we de oren en ogen van de wijk. Wij vertalen signalen van de straat door naar het dagelijks bestuur van ons stadsdeel en de gemeenteraad.

Door onze vrouwen in Nieuw-West te verwennen met een ontbijt en door in gesprek te gaan over verschillende thema’s, willen wij te weten komen wat er onder vrouwen speelt en signalen ophalen. Ook vinden we het belangrijk dat er in ons stadsdeel een sterk netwerk van vrouwen bestaat. Wij hopen dat ons ontbijt hier een bijdrage aan kan leveren.”

Wie zijn de organisatoren van dit evenement?

“Het vrouwenontbijt wordt georganiseerd door de vrouwelijke leden van de stadsdeelcommissie: Sarah, Esther, Minure, Esraa, Renée, Loubna, Denise, Monique en Reina (GroenLinks, DENK, D66, PvdA en de Groene Basis Piraten). Wij vinden het belangrijk om als oren en ogen van de wijk te verbinden. Daarom organiseren we dit ontbijt bewust partij breed en kleurloos. Om vrouwen binnen ons stadsdeel te verbinden en het gesprek aan te gaan.”

Wat doet de Samenstelling stadsdeelcommissie Nieuw-West precies?

“De stadsdeelcommissie is een verkozen commissie per stadsdeel. Stadsdeelcommissieleden gaan de buurt in om signalen en verhalen op te halen en brengen deze in bij het dagelijks bestuur of gemeenteraad. Dit gebeurt middels adviezen en/of moties. Met als doel beleid te beïnvloeden of te initiëren. Een voorbeeld hiervan is het vrouwenontbijt. Waar we door middel van gesprekken met vrouwen uit ons stadsdeel verhalen en signalen ophalen en vertalen naar het stadsdeel of de gemeenteraad.”

Is de Internationale Vrouwendag nog echt nodig?

“Zeker! Stilstaan bij vrouwenrechten/mensenrechten blijft altijd noodzakelijk. Het feit dat vrouwen nu stemrecht hebben of kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt, wil niet zeggen dat dit altijd zo blijft. Vrijheid en democratie zijn nooit logisch. Daarom blijft het goed om binnen en buiten de politiek aandacht te blijven vragen. Om ervoor te zorgen dat we met elkaar bewust blijven van de verworven rechten die vrouwen nu hebben en om ervoor te zorgen dat we deze behouden.”

Kun je iets meer vertellen over stichting Argan?

“Aanvankelijk begon Argan als een klein buurtcentrum dat zich richtte op de jongeren uit de nabije omgeving. In de loop der jaren heeft Argan zich ontplooid tot een centrum op stedelijk niveau, dat Amsterdammers een breed en aansprekend programma biedt dat aansluit op maatschappelijke thema’s en de actualiteiten. Vele gespreksonderwerpen hebben inmiddels de revue gepasseerd, en daarbij was Argan vaak taboedoorbrekend.”

Hoe is het gesteld met de positie van vrouwen in Nieuw-West?

“Het blijft altijd noodzakelijk om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen in ons stadsdeel. Zo voelen vrouwen zich nog steeds onveilig en ondervertegenwoordigd. Er is een sterke behoefte bij vrouwen om gehoord te worden. Denk hierbij aan zichtbaarheid, representativiteit, kansen op onderwijs of op de banenmarkt. Ons stadsdeel kent een vrouwenagenda en daar zijn wij als stadsdeelcommissie erg trots op.

Middels de vrouwenagenda versterkt ons dagelijks bestuur de positie van vrouwen in ons stadsdeel en maakt het de stem en de behoefte van vrouwen in ons stadsdeel zichtbaar. Initiatieven als een vrouwenontbijt zorgt ervoor dat we ons dagelijks bestuur van extra input kunnen voorzien om mee te nemen in de vrouwenagenda van Nieuw-West.”

Wie kunnen er deelnemen? En wat is de aanmeldprocedure?

“Iedere vrouw woonachtig in/betrokken bij Nieuw-West, kan deelnemen aan het ontbijt. Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar [email protected]. Vermeld je naam en email. Wees wel snel want we hebben beperkt plek en er zijn nu al meer dan 80 deelnemers.”

Hoe is de vorige editie verlopen?

“Vorig jaar organiseerde we voor het eerst, met alle vrouwelijke volksvertegenwoordigers uit Nieuw-West, een vrouwenontbijt. Het was een groot succes. Er kwamen toen 80 vrouwen uit Nieuw-West ontbijten en we hadden waardevolle gesprekken over bijvoorbeeld veiligheid of kansen op de arbeidsmarkt. Er werden nieuwe contacten gelegd. Het succes en de warme reacties van vorig jaar, zijn de redenen waarom we ook dit jaar weer een ontbijt voor vrouwen uit Nieuw-West organiseren.”

Gerelateerd artikel:

Internationale Vrouwendag 2024 in Amsterdam: Wat te doen?

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam