Oliebedrijf Saudi Aramco maakt beursgang bekend
Riyad Saudie Arabie. Photocredits: Pixaby.com

Saudi Aramco zorgt voor groot nieuws in de oliewereld. Vandaag werd wereldkundig dat het grootste oliebedrijf ter wereld naar de beurs gaat. De in olie gespecialiseerde organisatie staat voor tien procent van de wereldwijde olieproductie en gaat beginnen met het uitgeven van aandelen. In de beginperiode zal dat nog maar een klein deel van het totaal zijn.

Handel op de beurs van Riyad

De aandelen van de oliegigant zullen in eerste instantie worden verhandeld op de beurs van Riyad. Er gaan geluiden dat er later nog noteringen in het buitenland zullen volgen. Het prospectus, een wettelijk vereist document dat veelal juridisch van aard is bij een emissie van financiële producten, zoals aandelen en obligaties, verschijnt over een week, op 10 november.

Vele miljarden binnenhalen

De Arabieren willen met de beursgang vele miljarden binnen halen. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, wil het geld gebruiken voor een nieuw investeringsfonds, dat is bedoeld om banen te creëren en het land in de toekomst minder afhankelijk te maken van olie. Saudi-Arabië kent een hoge werkloosheid van ruim tien procent.

Net zoveel waard als Apple en Google samen

De oliegigant hoopt circa 100 miljard dollar op te kunnen halen, bij een beurswaarde van 2 biljoen dollar. Het bedrijf zal dan het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld zijn. Saudi Aramco is dan net zoveel waard als Apple en Google samen.

Over Saudi Aramco

Het in Saudi- Arabië gevestigde bedrijf is de grootste oliemaatschappij ter wereld in productie en reserves. In het land zijn ze zelfs dé staatsoliemaatschappij. Saudi Aramco beschikt over een capaciteit van 10 miljoen vaten per dag en een bewezen reserve van 260 miljard vaten, of een kwart van de wereldreserves.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: RTL Z: Uitgever van gaymagazine Winq is failliet