Partij van de Ouderen: Op steeds meer plekken kun je niet contant betalen

Partij van de Ouderen: Op steeds meer plekken kun je niet contant betalen

Wil van Soest: ‘Schandalig. Contant geld is een wettig betaalmiddel”

Steeds vaker betalen mensen met de pinpas of contactloos. Maar er zijn nog veel mensen die met contant geld willen betalen. Dat wordt steeds moeilijker als gemeenten, apotheken, ziekenhuizen en winkels dit betaalmiddel niet accepteren. De Partij van de Ouderen is ontstemd en stelt het aan de kaak in Amsterdam.

Paspoort kun je nergens anders halen

Uit een inventarisatie van het ministerie van Financiën in 2016 bleek dat 21 gemeenten een pin only-beleid hanteren. Het is dus bij die 21 gemeenten niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Dat schrijft het consumentenprogramma Kassa op haar website. Dat moet niet kunnen, vond Tweede Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS. Hij diende begin januari 2019 een motie in waarin geopperd wordt dat elke gemeente contant geld moet accepteren. Hij wordt daarin gesteund door de Amsterdamse Partij van de Ouderen. “Het is gewoon een wettig betaalmiddel en een paspoort of rijbewijs kun je niet ergens anders halen”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest.

Apotheken

Maar niet alleen gemeenten weigeren contant geld, ook apotheken, ziekenhuizen en diverse winkels voeren soms een pin only-beleid. En dat is een doorn in het oog van de Partij van de Ouderen. “Laatst was ik in een apotheek hier in Amsterdam en kon ik niet contant betalen. Ik vind dat schandalig. Veel ouderen betalen graag nog met contant geld en dat moet gewoon kunnen”, zegt van Soest. Een bekend voorbeeld zijn de apotheken van de keten BENU, ook gevestigd in Amsterdam. Zij kondigden in november 2018 aan alleen pinbetalingen te accepteren.

Overzicht op uitgaven

Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en laaggeletterden, is een alleen-pin beleid een vervelende trend. “Voor veel mensen
is contant betalen ook heel belangrijk om binnen hun budget te blijven, zo houden ze gelijk overzicht op hun uitgaven. Juist instanties als ziekenhuizen, apotheken en de gemeente moeten dat niet in de weg staan”, aldus van Soest.

De Partij van de Ouderen stelt schriftelijke vragen aan het Amsterdamse stadsbestuur.

Schriftelijke vragen inzake ‘Contant betalen’

  1. Bent u bekend met het artikel ‘Op steeds meer plekken kun je niet met contant geld betalen’ van Kassa? (1)
  2. Zijn er in Amsterdam stadsdeelkantoren waar contant geld niet meer geaccepteerd wordt? Zo ja, welke stadsdeelkantoren en waarom?
  3. Zijn er in Amsterdam ziekenhuizen waar contant geld niet meer geaccepteerd wordt? Zo ja, welke stadsdeelkantoren en waarom?
  4. Bent u het met de Partij van de Ouderen eens dat contant geld een wettig betaalmiddel is en als zodanig ook geaccepteerd dient te worden bij gemeentelijke instanties, apotheken en ziekenhuizen? Zo nee, waarom niet?
  5. Er zijn diverse apotheken in Amsterdam waar contant geld niet meer geaccepteerd wordt, bent u bereid om hen op te roepen om contant geld weer te gaan accepteren? Zo nee, waarom niet?

Geschreven door Ralf van Sluis

vrijetijdamsterdam.nl