Artis event homoseksualiteit dierenrijk
Foto ARTIS, Ronald van Weeren

Een rondje Artis tijdens event homoseksualiteit in het dierenrijk

Woensdag wandelde ik aan de hand van twee Artis medewerkers mee tijdens de speciale rondleiding over homoseksualiteit in het dierenrijk. De LHBTI-rondleiding wordt gegeven in het kader van Pride Amsterdam. Aankomend weekend, op zaterdag en zondag, is de rondleiding exclusief te volgen.

Een ideaal combinatie event, mocht je van plan zijn een kijkje te gaan nemen bij de zaterdagse Canal Parade, de Closing party van zondag op De Dam, of één van de vele andere Pride initiatieven die er in de hoofdstad gaande zijn.

Buiten het feit om dat ik de lezers van vrijetijdamsterdam.nl, graag informeer over dit leuke event in Artis, is het voor mezelf een persoonlijk bewustwordingsmomentje; een bezoekje aan Artis verveelt nooit, dat zou ik best weleens wat vaker kunnen doen.

Enfin, tijdens de door zonnestralen vergezelde midweekse dag, werd ik opgehaald aan het begin van de Artis toegangspoort. Vanaf daar begon, onder begeleiding van de twee Artis medewerkers, mijn bijzondere tocht door het dierenrijk in Amsterdam-Oost.

Een wandeling op zoek naar het verhaal achter homoseksualiteit in het dierenrijk, waarvan we je middels dit artikel, maar enkele tipjes van de sluier zullen geven. Want, het leukste is om zelf bijgepraat te worden, terwijl je naar aapjes, olifanten, vissen, roze flamingo’s en andere dieren aan het koekeloeren bent.

Een rondje Artis tijdens event homoseksualiteit in het dierenrijk
Foto Artis, Ronald van Weeren

Even valt het woensdagmiddag stil, terwijl we met zijn drieën voor een rif aquarium staan. Stil vanwege enkele feitjes die zojuist verteld zijn door de Artis-bioloog. “Als er in een éénslachtige omgeving meerdere vrouwtjes (of mannen) vissen leven, dan verandert er één van geslacht. Het zou dus zo kunnen zijn dat er het ene moment vier vrouwtjes zijn, terwijl het viertal het volgende moment met drie vrouwtjes en een mannetje bij elkaar zijn.

Een rondje Artis tijdens event homoseksualiteit in het dierenrijk
Foto ARTIS, Ronald van Weeren

Als een individu verandert van man naar vrouw, noemen ze dit proterandrie. Als het verandert van vrouw naar man, noemen we ze dit protogynie”, vertelt de Artis-bioloog terwijl hij met zijn vinger richting het aquarium wijst. ‘Is dit echt waar. Je neemt me toch niet in de maling, is mijn eerste reactie’, waarna er volmondig wordt bevestigd dat dit toch echt de waarheid is.

Even voor dit moment was ik al verrijkt met leuke wetenswaardigheden over sociale aapjes, flamboyant ogende roze flamingo’s én niet op de laatste plaats de grote familie aan Artis pinguïns. Het luisteren wordt een nog mooiere belevenis omdat je op hetzelfde moment naar de leuke dieren aan het kijken bent.

Een rondje Artis tijdens event homoseksualiteit in het dierenrijk
Foto ARTIS, Edwin Butter

Terwijl we bij de Giraffen sta word ik ook daar weer bijgepraat over weetjes, waarvan ik voor de rondleiding nog niks vanaf wist, en het olifantenverhaal is ook leuk. Omdat de vrouwtjes olifanten nogal kieskeurig zijn, blijft de mannetjes olifant soms alleen over. Maar, niet voor lange tijd, de mannetjes olifanten zoeken dan liefde en steun bij elkaar, ook vanuit het seksuele perspectief. Die eenzaamheid is niet alleen de reden van seksuele interactie tussen olifanten van hetzelfde geslacht.

Artis event homoseksualiteit dierenrijk
Foto ARTIS, Ronald van Weeren

Je kunt er over bijgepraat worden als je een rondleiding volgt. Een route door een vrolijk park met dito dieren en heerlijke boeiende verhalen over homoseksualiteit in het dierenrijk. Ik kan je een bezoekje aan Artis met deze rondleiding van harte aanbevelen.

Geschreven door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook onze blog over Pride Amsterdam 2019