Choice: inzet voor seksuele- en reproductieve rechten en gezondheid
CHOICE: inzet voor seksuele- en reproductieve rechten en gezondheid

CHOICE: inzet voor seksuele- en reproductieve rechten en gezondheid

VTA interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het tiende deel het interview met Monty Aal namens Choice for Youth and Sexuality, één van de boten die meevaart tijdens de Canal Parade in Amsterdam op 4 augustus 2018.

Wat doet ‘CHOICE for Youth and Sexuality’ precies?

CHOICE is een organisatie die zich inzet voor seksuele- en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR) en betekenisvolle jongerenparticipatie wereldwijd. SRGR gaat over dat iedereen recht heeft op veilige en prettige sex, om goed geïnformeerd te zijn over deze onderwerpen en om zelf te kunnen bepalen wanneer ze kinderen krijgen of gaan trouwen. Betekenisvolle jongerenparticipatie houdt in dat jongeren daadwerkelijk invloed hebben op bijvoorbeeld beleid, en dat ze daadwerkelijk een plek aan de tafel krijgen als het om onderwerpen gaat die over jongeren gaan. CHOICE werkt met een aantal betaalde stafleden en een grote groep vrijwilligers die de hele wereld over reizen om te lobbyen voor de hiervoor genoemde onderwerpen en om trainingen te geven aan lokale partnerorganisaties in de landen waar wij actief zijn.

Wat is de reden dat jullie meevaren tijdens de Canal Parade 2018?

Begin dit jaar kwam er vanuit Pride Amsterdam de oproep om een ‘Youth Pride’ boot te organiseren. Wij hadden al langer de ambitie om een keer mee te varen en we besloten om deze kans te pakken. Nu werken met samen met de jongerenafdeling binnen Pride om de boot te realiseren.

Wat heeft volgens CHOICE for Youth and Sexuality de doorslag gegeven dat er dit jaar mee gevaren mag worden?

CHOICE begon ooit als de jongerentak van Rutgers, het Nederlands kenniscentrum over seksualiteit. Dat was in 1997. Sinds 2005 zijn we een onafhankelijke organisatie. We zijn gegroeid van 1 naar 8 stafleden en meer dan 30 vrijwilligers. Daarnaast zijn nu actief in landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ook lobbyen onze jongeren jaarlijks bij de VN, in New York en in Geneve.

Met hoeveel mensen staat CHOICE for Youth and Sexuality op de boot? En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen? Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

Op onze boot is plek voor circa 130 man. We willen een zo divers mogelijk clubje verzamelen: sowieso is iedereen tussen de 14 en 30. Daarnaast willen we ons ook richten op jongeren en jongvolwassenen van buiten de Randstad, middelbare scholieren en andere jongeren die zich inzetten om positieve maatschappelijke verandering teweeg te brengen, online influencers etc. We hebben niet echt selectiecriteria. We doen vooral zelf veel ‘outreach’: het benaderen van andere partijen die mee zouden willen varen.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Onze boot gaan we optuigen met allemaal spiegels en reflecterend materiaal. We willen dat alle toeschouwers hun spiegelbeeld kunnen zien. Dit doen we om onze centrale message te onderschrijven: iedereen kan een held zijn. Hiermee spelen we mooi in op het thema van dit jaar, namelijk heroes. Ons kleurenpalet bestaat uit een brede rits metallic kleuren en glitters.

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018…..

Ja, we vinden het zeker belangrijk dat Pride georganiseerd wordt. De noodzaak is onverminderd groot, en misschien ook wel groter dan de jaren hiervoor. Door het groeiend conservatisme staan homorechten wereldwijd onderdruk. Daarnaast worden we ook hier, in Amsterdam met regelmaat geconfronteerd met de meest afschuwelijke incidenten van homogeweld. De zichtbaarheid van onze gemeenschap wordt onder andere hierdoor steeds minder. Het is juist voor jongeren van extra belang dat ze zeker zijn van een veilig leefmilieu, waarin zij zichzelf kunnen zijn, en dat zij weten dat er hard wordt gewerkt om de emancipatie te bevorderen om geweld tegen LHBTI’s te bestrijden.

Willen jullie nog iets kwijt?

Wij zijn hard op zoek naar sponsoren, zowel financieel als partijen die een in-kind donatie zouden willen doen: frisdrank, bier, hapjes, witte t-shirts, glitter etc. Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde interviews:

Spijker Bar: Proudly Serving the gay community since 1978

Boodschap Drag Queens United: Be a hero: express yourself 

Senioren en medewerkers ervaren de boottocht als fantastisch 

Mister B: we vertegenwoordigen een speciaal deel van de gay community

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

Netzo Amsterdam: een gezellige vereniging waar iedereen zich thuis voelt 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam