Boeiende theateravond over Gaybashing in de Melkweg
Je Suis regisseur Raymi Sambo (rechts) in gesprek met de dienstdoende presentator. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Boeiende theateravond over gaybashing in de Melkweg

“De politie op het Rembrandtplein deed helemaal niks toen ik melding maakte van ‘Gaybashing’ door een aantal personen tijdens een avondje stappen in Amsterdam. Pas toen ik uit woede een telefoon tegen een agent zijn harses gooide kwamen ze in actie. Ik werd gearresteerd. Gelukkig maar, beter dit dan dat ik zou moeten vrezen voor mijn leven”, was één van de vele zorgwekkende reacties na afloop van theatervoorstelling ‘Je Suis’ over gaybashing, geregisseerd door acteur Raymi Sambo, maandagavond in de Melkweg in Amsterdam.

De acteur wijdde onder de noemer ‘Je Suis’ op 31 mei een theatrale avond over homohaat en intolerantie jegens de LHBTI community in Nederland en blies de avond speciaal voor Pride Amsterdam 2018 een nieuw leven in.

Het theaterstuk kwam tot stand na research in de vorm van gesprekken met slachtoffers en daders van gaybashing en vormden de basis voor verhalen die door de artiesten werden verweven in een theatrale context waar realiteit en fictie door elkaar liepen.

De artiesten gaven ieder met hun eigen disciplines invulling aan het thema en brachten dit met komische podiumkunsten, waar vooral de vooroordelen waar de LHBTI community mee te maken heeft, over op het publiek. Tijdens de voorstelling deed ook een slachtoffer van gaybashing dapper haar verhaal aan een aandachtig luisterend Amsterdams publiek.

Waar het optreden zelf menig traan van het lachen op de wangen van de aanwezigen in het publiek bezorgde, werd na afloop op serieuze toon in een gesprek tussen makers en publiek gesproken over gaybashing en deelden slachtoffers van homogeweld en discriminatie hun ervaringen. En die verhalen, dat was best beangstigend en confronterend.

Zo deelde bezoekers hun persoonlijke ervaringen. Twee van hen gaven aan te maken te hebben gehad met bedreiging en/of geweld vanwege hun geaardheid tijdens een avondje stappen in de stad en na melding bij dienstdoende agenten werd er niks aan gedaan en lieten ze slachtoffers aan hun lot over.

Notabene, Jaike Belfor, één van de toneelspelers op het podium in De Melkweg liet na afloop weten pas sinds kort met haar geliefde vriendin hand in hand over straat te durven lopen. Saillant detail: Als hobby doet Jaike al dertig jaar aan verschillende vechtsporten waaronder de beruchte MMA gevechten.

Boeiende theateravond over Gaybashing in de Melkweg
Jake Belfor (midden) aandachtig luisterend tijdens gesprek na afloop. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Een bezoeker liet weten na verschillende keren in aanraking te zijn geweest met anti-homogeweld zich bij nieuwe situaties verdedigt door de punt van zijn sleutelbos tussen zijn vingers te doen om iets terug te kunnen doen. Daarnaast dient zijn wandelstok als zelfverdedigingsmiddel.

De meeste van de aanwezigen zijn het wel met elkaar eens dat na wegrennen, zelfverdediging de beste reactie is op homohaters. De makers laten vanaf het podium weten dat Tijgertje vroeger lessen gaf in zelfverdediging aan de LHBTI community, waarna het publiek inhaakt door te zeggen dat die cursussen tegenwoordig ook weer te volgen zijn.

Toch past terug vechten niet bij alle aanwezigen in de zaal. “Ik vecht niet dat doe ik niet gewoon. Dat past niet bij mij. Ik ga het dus ook niet doen”, aldus een toeschouwer die recentelijk nog is uitgescholden en in elkaar is geslagen omdat hij zoenend afscheid had genomen van zijn date. “Het ergste vond ik nog dat ik mijn moeder moest bellen om het te vertellen. Zij had de vrees voor zo’n telefoontje namelijk al jaren”, laat de man met een door het Milkshake Festival opgelopen schorre stem dapper weten aan het publiek. Ondanks de ervaring peinst de man er niet over om niet meer hand in hand te lopen of zijn vriend te zoenen in het openbaar.

Twee andere bezoekers, een stel, vinden het vooral vervelend dat de politie niet optreedt na het doen van aangifte. Dat is nog wel een punt van discussie want door de aanwezigen wordt aangegeven dat door de huidige wetgeving in Nederland niet veel mogelijk is om de daders echt strafrechtelijk aan te kunnen pakken.

Acteur Raymi Sambo haakt er nog op in door het op te nemen voor de politie Roze in Blauw. “Ik zit tegenwoordig in een terugkerend overleg waaraan ook de burgemeester meedoet en een afvaardiging van Roze in het Blauw. Het probleem is dat van hogere hand geen budget wordt vrijgemaakt voor Roze in Blauw. Gevolg, de mensen van Roze in Blauw doen het werk vrijwillig”, aldus de serieus kijkende Sambo vanaf zijn stoel op het podium.

Roze in Blauw is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor Lesbiënnes, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders (LHBT) binnen én buiten de politie.

Boeiende theateravond over Gaybashing in de Melkweg
De podiumartiesten van Je Suis. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Na afloop bedanken de makers het publiek die op hun beurt de makers een warm applaus gunnen. Het zou jammer zijn als het tot twee voorstellingen beperkt zal blijven. Vrije Tijd Amsterdam doet bij deze een publieke oproep aan één van de Nederlandse televisiezenders om de voorstelling en het gesprek na afloop een keer op televisie te tonen. Op televisie uitzenden zou kunnen bijdragen aan landelijke vermindering van anti homogeweld.

Credits:

Jaike Belfor, Sia Cyrroes, Ayrton Kirchner, Anil Jagdewsing, Denise Aznam, Yara van Fraeijenhove, Perry Gits

Schrijver: Ayden Dijkstra

Moderator: Botte Jellema

Regisseur: Raymi Sambo

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen: 

Pride Amsterdam 2018 van start gegaan 

Marching for those who cannot join us

Krachtenbundeling New York City Marketing en I Amsterdam 

Thema bijeenkomst transgender vluchtelingen en transgender asielzoekers

Engelse en Amerikaanse creatieve debuteren in Amsterdam