Themabijeenkomst transgender vluchtelingen en transgender asielzoekers
Op maandag 30 juli 2018 organiseerde TransAmsterdam tijdens de Amsterdam TransPride een themabijeenkomst ‘Transgender vluchtelingen/asielzoekers’. De TransPride staat in het teken van dialoog en verbinding, met als doel om onder andere de positie van transgender vluchtelingen en asielzoekers stap voor stap te verbeteren. De organisatie wil verschillende thema’s die in de transgemeenschap spelen, diep raken en bezighouden, bespreekbaar maken. Tijdens de avond gingen de aanwezigen bestaande uit transgender vluchtelingen, asielzoekers, ervaringsdeskundigen en organisaties zoals vluchtelingenwerk en het COA centraal orgaan opvang asielzoekers, in gesprek over de positie van transgender asielzoekers in Nederland. Vragen en thema’s die aan bod kwamen waren: discriminatie, opvang, veiligheid, vrijheid, medische en psychologische zorg.
Een trans man is een transgender man die bij geboorte en vóór zijn transitie voor meisje/vrouw werd aangezien en als zodanig stond geregistreerd. Een trans vrouw is een transgender vrouw die bij geboorte en vóór haar transitie voor jongen/man werd aangezien en als zodanig stond geregistreerd.
“TransAmsterdam heeft de afgelopen jaren regelmatig contact met transgender vluchtelingen tijdens hun meetings en events zoals InClusion en de TransPride. Het team van TransAmsterdam vangt op, maakt verbinding en ondersteunt waar mogelijk. De organisatie geeft advies, helpt en verwijst door naar partners en organisaties met expertise op dit vlak”, aldus Yvo Vas Dias, de oprichter en voorzitter van TransAmsterdam.
Yvo vervolgt: “Tijdens ‘TransPride 2017 transmannen forum’, vertelde transmannen uit Iran, Jordanië en Zimbabwe schokkende verhalen over ervaringen in hun geboorteland. Verhalen van discriminatie, onderdrukking, uitsluiting en geweld. In de loop van de tijd ziet men transgender vluchtelingen hier opbloeien, ontwikkelen en groei doormaken.
Het is van belang ze uit hun isolement te halen en onderdeel te maken van de maatschappij. Zo krijgen ze de kans een waardevol lid van de gemeenschap te worden in Amsterdam en Nederland. Hier kunnen zij zich als transgender vrij voelen en bewegen, een opleiding volgen, werk zoeken, nieuwe vrienden ontmoeten en eindelijk zichzelf zijn.
Transgender vluchtelingen zijn een kwetsbare groep. In hun land van herkomst worden ze meestal verstoten door hun familie. Vaak zijn ze hun leven niet zeker. In Nederland komen ze in een asielzoekerscentrum terecht, waarna ze mogelijk een verblijfsvergunning krijgen. Maar ook hier hebben de transvluchtelingen het niet gemakkelijk. In de eerste plaats moeten ze aantonen waarom ze zijn gevlucht en waarom ze niet terug kunnen. Wanneer er weinig informatie is over de situatie in het land van herkomst maakt dat de asielprocedure bijzonder moeilijk. Komt nog bij dat asielzoekerscentra ook niet altijd even veilig zijn. Er zijn incidenten met bedreiging, intimidatie, verkrachting en geweld bekend. Er is gevoel van schaamte, angst en onbegrip, wat leidt tot isolement, psychisch lijden en wanhoop.
Ook de toegang tot essentiële medische transzorg moet meer aandacht krijgen. Asielzoekers hebben slechts beperkte toegang tot zorg. Zo kan een asielzoeker pas naar een genderteam nadat er een verblijfstatus is toegekend. Helaas duurt het meestal nog maanden voordat er een woning is toegewezen, en transgenders een inkomen hebben waaruit een normale zorgverzekering betaald kan worden. Zo gebeurd het dat mensen waarvoor transgenderzorg noodzakelijk is soms meer dan een jaar moeten wachten voordat ze op een wachtlijst van het genderteam mogen komen te staan. Gevolg is dat ze een psychische lijdensweg moeten doorstaan die onnodig nog zwaarder wordt.”
TransPride 2018, georganiseerd door TransAmsterdam, startte 29 juli na een speech van burgemeester Halsema en duurt tot en met 3 augustus. Het event bestaat uit een verrassend, gevarieerd programma met nationale- en internationale artiesten, verdiepende dialogen, workshops, dj’s en een open podium met optredens waaronder zang en dans.
Het thema dit jaar is TransHeroes. Dat kunnen bijvoorbeeld transpersonen zijn die zich inzetten voor de transgemeenschap en/of anderen inspireren met hun verhalen. Het zijn rolmodellen zoals de moedige transpersonen die al gevlucht zijn om zichzelf te mogen zijn. Tijdens TransPride laten ze de kracht en veelzijdigheid van de transgemeenschap zien.
Woensdag 1 augustus wordt er om 14:00 uur verzameld bij ‘de Generator’ bij de ingang Oosterpark, waarna er als onderdeel van Transpride 2018, vanaf 15:00 uur met een bonte stoet wordt gewandeld richting de Pride Oost op het Javaplein. Tijdens de tocht worden er trans vlaggetjes aan het publiek uitgedeeld om zo contact te maken met de buurt en een brug te slaan.
Donderdag 2 en vrijdag 3 augustus zijn er tijdens ‘Trans Art Culture Fair’ van de COC’s Shakespeare Club in het Amsterdam Museum onder andere workshops, boekpresentaties, TransHero Photoshoots die gevolgd kunnen worden en zijn er optredens van dichters, verhalenvertellers en is er een open podium met acts. Met de TransPride Closing Party wordt TransPride 2018 op feestelijke wijze afgesloten.
TransAmsterdam is een transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. Zij hebben als doel de zichtbaarheid van transgenders te vergroten en de beeldvorming te verbeteren. Ze bieden een podium voor transgenders en iedereen die belangstelling heeft in het transgender thema. Ze organiseren verschillende activiteiten zoals festivals, kunst- en culturele evenementen, workshops, trainingen en themabijeenkomsten voor en door transgender personen.
Ze werken samen met kunstenaars, fotografen, acteurs, dichters, muzikanten, schrijvers, filmmakers, kunstschilders, kunst- en culturele organisaties van nationale en internationale bodem. Door positieve zichtbaarheid van transgender personen te stimuleren, bevorderen ze de emancipatie en empowerment van transgenders in de hoofdstad en daarbuiten. Via kunst en cultuur wilt TransAmsterdam laten zien dat transgenders meer zijn dan hun gender. Kunst en cultuur speelt een verbindende factor tussen transgender gemeenschap en samenleving.
Door: Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl
Volg TransAmsterdam en Transpride 2018 via de volgende kanalen:
facebook.com/amsterdamtranspride
Gerelateerd artikelen:
Boeiende theateravond over gaybashing in de Melkweg
Pride Amsterdam 2018 van start gegaan
Marching for those who cannot join us
Krachtenbundeling New York City Marketing en I Amsterdam
Engelse en Amerikaanse creatieve artiesten debuteren in Amsterdam