Het verhaal achter Boerderij op IJburg

Het verhaal achter Boerderij op IJburg

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Catherine Smit van Boerderij op IJburg.

Kunt u ‘Boerderij op IJburg’ eens introduceren?

De Boerderij is van alles tegelijk: een gezellige, kleinschalige manege, een kinderboerderij, een buurtmoestuin, een naschoolse opvang en een zorgboerderij.

Wie zijn de organisatoren achter de ‘Boerderij op IJburg’?

Met een paar vaste medewerkers, gediplomeerde instructeurs voor de rijlessen en een min of meer vaste groep vrijwilligers zorgen we ervoor dat alles goed loopt.

De boerderij ligt op een mooie locatie in IJburg, kunt u deze locatie eens toelichten?

We hebben na lang zoeken deze mooie plek gevonden, midden in het groen. In het najaar van 2017 zijn we verhuisd naar deze locatie, tegen de oostrand van IJburg aan. Onze 18 pony’s staan in een prachtige, ruime paddock tussen de bomen. Ze leven het hele jaar door buiten, in een kudde – dit is de meest natuurlijke manier om paarden te houden.

Het verhaal achter Boerderij op IJburg

Wilt u degenen die de moestuin hebben opgezet eens in het zonnetje zetten?

De buurtmoestuin is volop in gebruik, er groeit en bloeit van alles. Mede dankzij onze eigen compost (we hebben ponymest in overvloed) is de bodem erg vruchtbaar. Buurtbewoners huren er een eigen stukje grond en verbouwen daarop hun eigen biologische groenten. Ook hebben we dit jaar een heel stel fruitbomen en een ‘eetbare’ haag aangeplant. Vrijwilligers hebben langs de zonnige voorgevel van het gebouw een meterslang bijenhotel ingericht.

Welke dieren zijn er op de boerderij?

Op de Boerderij zijn allerlei boerderijdieren te vinden, zoals kippen, schapen, wolvarkens, hangbuikzwijntjes, geiten, konijnen en cavia’s. Veel van onze dieren hebben een ‘verhaal’: ze zijn gered van de slacht (de kippen), komen uit een dierenopvang of zijn via de Dierenbescherming bij ons gekomen. We vinden het heel fijn om al deze dieren op de Boerderij een goed bestaan te bieden.

Er zal vast veel werk verzet moeten worden, wie doet al dit werk en maakt de boerderij gebruik van vrijwilligers?

Voor elke boerderij geldt: het werk is nooit gedaan! De dieren hebben elke dag verzorging nodig en er gaan vaak dingen stuk, maar gelukkig krijgen we veel hulp van vrijwilligers. Vooral in het weekend nemen zij de vaste beheerders veel werk uit handen. Met de dieren, maar ook achter de bar bijvoorbeeld. Daarnaast helpen alle kinderen die op de Boerderij (rij)les krijgen een handje mee.

Zijn er genoeg vrijwilligers of kunnen mensen zich nog aanmelden?

We kunnen altijd hulp gebruiken! Heb je interesse, stuur dan even een mailtje waarin je uitlegt waarmee je zou willen helpen. Dit kan van alles zijn: de verzorging van de dieren, activiteiten voor kinderen, de moestuin, organisatie of fondsenwerving…

Er komen veel kinderen op de boerderij, kunt u eens wat leuke anekdotes vertellen?

Het komt geregeld voor dat er dieren ontsnappen, en dat zorgt vaak voor grappige momenten. Dan zie je dat de (bejaarde) schapen nog prima over een hekje kunnen springen om bij het kippenvoer te komen! We hebben ook gemerkt dat de pony’s een beetje bang zijn voor de grote varkens. Alleen Johnny, ons muildier, liet zich niet kennen. Hij joeg ze zonder pardon de paddock uit. Het is leuk om te zien hoe bezoekende kinderen op de dieren reageren. Veel kinderen voelen zich meteen op hun gemak, maar er zijn ook kinderen die niet vaak in contact komen met dieren. Zij vinden het best spannend om tussen al die nieuwsgierige kippen te staan. Of ze voelen voor het eerst de zachte wol van een schaap, dat is leuk om te zien.

Mogen de kinderen ook helpen met de verzorging van de dieren?

De kinderen helpen na hun les (onder begeleiding) mee met de verzorging van alle dieren, ook de pony’s. Op die manier leren ze veel over de dieren en de natuur.

Worden er ook leuke activiteiten georganiseerd?

Door de coronacrisis hebben we jammer genoeg een paar stille maanden achter de rug. We hopen dat we snel weer volledig open kunnen. Gelukkig kunnen de ponykampweken komende zomer wel doorgaan. In de schoolvakanties organiseren we een geweldig ponykamp voor overdag, met rijlessen en leuke spelletjes op het terrein. Verder hebben we een paar keer per jaar een drukbezochte open dag met ponyrijden, een vuurtje, een leuke (knutsel)activiteit voor kinderen en veel gezelligheid.

Kunnen bezoekers ook een hapje en een drankje nuttigen?

Zodra we weer bezoekers op het terrein mogen toelaten, gaat ook de bar weer open. Volg voor meer informatie hierover onze berichten op de website, op Facebook en Instragram. We hopen dat de bar na de zomer ieder weekend weer open mag en dat er dan veel bezoekers langskomen voor een kop koffie of thee, een lekkere tosti of versgebakken cake!

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten, ponykampen en rijlessen (ook voor volwassenen), bezoek dan onze website of volg ons op Facebook en Instragram.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad