Dierendag in Amsterdam: applaus voor 4 dierenwelzijn organisaties!
Bron: wikipedia / author Richardkiwi

Vandaag is het net als in de rest van het land ook dierendag in Amsterdam. Voor de redactie van Vrije Tijd Amsterdam een mooi moment om eens wat organisaties te benoemen die zich met hun ziel en zaligheid inzetten voor het welzijn van de dieren. En natuurlijk zijn we in gedachten bij al die lieve dieren.

Dierenambulance Amsterdam

We starten met de dierenambulance Amsterdam. Een kijkje in de geschiedenisboeken leert ons dat deze in 1978 is opgericht door vrijwilliger Henk Peters. Omdat de mensen steeds meer met dieren naar Henk kwamen, werd besloten een dierenambulance in het leven te roepen.

De Dierenambulance Amsterdam is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar. Een etmaal kent bij de dienstverleners drie diensten. De dagdienst van 9.00 tot 18.00 uur, de avonddienst van 18.00 tot 23.00 uur en de nachtdienst van 23.00 tot 9.00 uur. Een dienst wordt uitgevoerd met één of meerdere dierenambulances met op iedere ambulance een chauffeur en een bijrijder. Beiden zijn opgeleid tot dierenhulpverlener.
Op de meldkamer van de Dierenambulance komen alle telefoontjes binnen. Deze wordt bemand door een à twee centralisten. Alle medewerkers zijn intern opgeleid met een introductiecursus en een dieren EHBO­ cursus.

Dierenambulance Amsterdam, adres: Voorlandpad 2, 1098 TZ Amsterdam

De poezenboot

De grondlegger van de poezenboot is mevrouw Van Weelde. Zij vond rond 1966 een poes met kittens naast de boom tegenover haar woning aan de Herengracht en nam de taak op zich om de diertjes te verzorgen en te vertroetelen. Het begon allemaal met die ene moederpoes en haar kittens… Toen kwam de volgende zwerfkat binnen en nog één en nog één… Al snel stond ze bekend als de kattendame en werd ze ook benaderd als mensen niet meer voor hun kat konden zorgen.

Mevrouw Van Weelde is 21 mei 2005 op 90 jarige leeftijd overleden. Tot op hoge leeftijd bleef zij nog begaan met de Poezenboot. Toch moesten de werkzaamheden voortgezet worden en langzaam aan werd het stokje overgedragen aan Judith. Zij was als tiener al betrokken bij al het werk op en rond de Poezenboot en is er dus zo een beetje mee opgegroeid. Toen mevrouw Van Weelde niet meer in staat was om naar de Poezenboot te komen was Judith, naast mantelzorger, de schakel tussen beiden.

In 2018 vierde de poezenboot haar 50 jaar jubileum met een groot feest, en terecht.

De poezenboot adres: Singel 38G, 1015 AB Amsterdam

Dierenopvang Amsterdam

“We zijn er voor dieren mét – maar zeker ook voor dieren zonder – een baasje. Bijna dagelijks zien we hier dieren die zo ziek, beschadigd of getraumatiseerd zijn dat het behoorlijke inspanningen kost om ze een tweede kans te geven. Daar blijven we vol toewijding en vertrouwen aan werken, maar nog liever zouden we zien dat het helemaal niet zo ver komt.

Het liefst zouden we namelijk willen voorkomen dat een huisdier bij ons eindigt. Een huisdier is het gelukkigst bij een fijne baas die vol liefde en respect voor hem zorgt. Hoe fijn zou dat zijn: alleen nog maar gelukkige huisdieren in heel Amsterdam”, is de indrukwekkende tekst die is te lezen op de website van de Dierenopvang Amsterdam die is gelegen aan de Ookmeerweg.

Dierenopvang Amsterdam, adres: Ookmeerweg 271, 1067 SP Amsterdam

Dierenasiel Amsterdam-Noord/Oostzaan

Het Dierenasiel Amsterdam-Noord/Oostzaan is een begrip in de regio Amsterdam, Zaanstreek en omstreken. Als één van de weinige asiels dat uitsluitend katten opvangt, is het uniek in zijn soort. Het asiel wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gerund door oprichters Wim en Iny Damstra.

Zij begonnen in 1970 met het opvangen van moederpoezen met kittens. Zij bezorgden de kittens een nieuw en goed thuis. Ook de moederpoes werd na sterilisatie bij een nieuw huishouden ondergebracht.

In 1972 verhuisden Wim en Iny naar de Diamantbuurt in Amsterdam-Zuid. Gestimuleerd door hun passie om katten te helpen, liepen ze daar tijdens het uitlaten van de honden gelijk de vuilnisbakken na om eventueel bruut afgedankte kittens eruit te vissen. In 1976 betrok het echtpaar een flat aan Het Laagt in Amsterdam-Noord.

Zij bleven doorgaan met het opvangen van katten in nood. Tijdens piekperiodes liep het soms de spuigaten uit. In hun appartement liepen zo’n 100 katten rond en in iedere hoek van de kamer stond wel een kattenkooi. Het zijn historische feiten die aan de basis liggen van het huidige dierenasiel.

Stichting Dierenleed en Dierenasiel Amsterdam-Noord/Oostzaan bestaat geheel uit vrijwillig(st)ers aangevuld met een 5-tal subsidiekrachten.

Dierenasiel Amsterdam-Noord/Oostzaan, adres: Zuideinde 220, 1511 GM OOSTZAAN

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: 5 x leuke plekken in Amsterdam om te dansen