Abdelhamid Idrissi verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2018

Abdelhamid Idrissi verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2018
Foto credits: Wouter van der Wolk

Abdelhamid Idrissi verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2018

Abdelhamid Idrissi is door het publiek verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2018. De Amsterdammer kreeg zondagavond de prijs uit handen van burgemeester Femke Halsema. De uitreiking vond plaats in het Internationaal Theater Amsterdam, de Stadsschouwburg. Idrissi is oprichter van 24 Studiezalen in Noord en Nieuw-West, waar jongeren uit kwetsbare wijken of gezinnen in alle rust kunnen studeren. ‘Het Eberhartje’ werd uitgereikt aan Paul Scheerder, die zich sinds de jaren 70 onvermoeibaar voor minderbedeelden inzet.

Er waren dit jaar een recordaantal stemmen uitgebracht. Ongeveer 19.000 stemmen welteverstaan, waarvan er 19.000 stemmen naar Abdelhamid zijn gegaan. “Veel jongeren in kwetsbare wijken krijgen niet de liefde en aandacht, die ik in mijn jeugd wel kreeg. Met de Studiezalen wil ik de kennis en het zelfvertrouwen van deze groep vergroten. Ik ben er enorm trots op dat zoveel Amsterdammers dit project een warm hart toedragen”, is te lezen op de FB pagina van de Amsterdammer van het jaar.

Het Eberhartje is een erespeld voor iemand met een hart van goud. Deze juryprijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Femke van der Laan, ter nagedachtenis aan oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Dit jaar heeft Paul Scheerder de speld in ontvangst genomen uit handen van Femke van der Laan. Sinds de jaren 70 zet hij zich met hart en ziel in voor Amsterdammers die het minder getroffen hebben. Hij heeft onder andere het Leefkringhuis opgericht en twee voedselbanken.

Tien ‘gewone’ Amsterdammers, die in 2018 een positieve bijdrage hebben geleverd aan de stad, maakten kans op de titel Amsterdammer van het jaar. Stichting Amsterdammer van het Jaar organiseert jaarlijks de verkiezing van de Amsterdammer van het Jaar. Tijdens een feestelijke middag in de Stadsschouwburg wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar wordt gekozen uit 10, mede door het publiek, geselecteerde kandidaten. De kijkers van AT5 kunnen op deze kandidaten stemmen.

De tien kandidaten hebben ieder voor zich iets van betekening voor de stad gedaan. Hun achtergrond is divers, man/vrouw, jong/oud, sociaal of sportief, allochtoon of autochtoon. Iedereen brengt zijn/haar eigen achterban mee. De verkiezing verbroedert Amsterdammers en zorgt voor sociale cohesie. De prijs is een erkenning voor hun inzet en geeft een gevoel van trots zijn op de stad.

vrijetijdamsterdam.nl