Klassiek op het Amstelveld
Foto via Klassiek op het Amstelveld

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan de organisatie van ‘Klassiek op het Amstelveld’.

Wilt u Klassiek op het Amstelveld introduceren?

“Van 16 t/m 18 september 2022 wordt voor de tiende keer op rij het ‘Klassiek op het Amstelveld’ festival (KOHA) georganiseerd. Tijdens deze jubileumeditie in hartje Amsterdam vinden op vrijdag en zaterdag verschillende klassieke optredens plaats op het Amstelveld en is er op zondag het ‘Open Podium’ te zien in de Amstelkerk. KOHA staat al 10 jaar bekend als een festival dat klassieke muziek van hoog niveau toegankelijk maakt voor iedereen én jong klassiek talent een podium biedt.”

Wie is de organisatie achter KOHA?

“In 2013 maakte oprichtster Tatiana Chevtchouk uit Oekraïne haar lang gekoesterde droom waar en organiseerde zij de eerste editie van KOHA. Haar passie voor klassieke muziek ontstond toen piano haar door een moeilijke jeugd loosde in militaire kampen in Oekraïne en Rusland. Met KOHA deelt Tatiana haar passie en hoopt zo anderen te inspireren. Inmiddels is het team uitgegroeid tot een meerkoppige professionele organisatie.”

Is klassiek op het Amstelveld geschikt voor jong en oud?

“Ja, KOHA biedt een podium voor jong en gevestigd talent. Op vrijdag en zaterdag zijn er bekende (inter)nationale namen als Anna Fedorova, Daniel Rowland en het Concertgebouw Kamerorkest te bewonderen. Zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur is er een kinderprogramma met een muzikale speurtocht en een muzikaal sprookje. Op zondag is er een ‘Open Podium’ voor talent vanaf 6 jaar.”

Hoe bijzonder wordt de 10-jarige jubileumeditie ‘Back to the Roots’ 16 t/m 18 september?

“De tiende editie van het festival heeft als thema BACK TO THE ROOTS. Door de sterke verbintenis met Oekraïne houdt de verschrikkelijke oorlog in het thuisland van Tatiana haar en het team dagelijks bezig. De wens was dan ook sterk om een editie te organiseren die de nadruk legt op verbintenis via muziek.”

Kunt u het programma van deze dagen toelichten?

“Tijdens Klassiek op het Amstelveld kan het publiek een uiteenlopend muzikaal programma verwachten. Vrijdagavond wordt het festival geopend met ‘Masterpieces’, een speciaal voor het 10-jarig jubileum samengesteld programma uitgevoerd door vijf wereldberoemde musici: Anna Fedorova, Daniel Rowland, Maja Bogdanovic, Nicholas Schwartz en Floor Le Coultre. Wanneer de zon ondergaat verandert het Amstelveld in een sprookjesachtig tafereel, waar kaarsen de prachtige vleugelnootbomen uitlichten en het Amersfoorts Jeugd Orkest het romantische ‘Night Of Romance’ presenteert.

Op zaterdag mogen kinderen tijdens een educatieve speurtocht orkestleden zoeken met antwoorden op muzikale vragen. Hierna zal de eigen productie ‘Het Bosmeisje’ worden uitgevoerd, wat in de vorm van een sprookje het spannende en bijzondere levensverhaal van Tatiana Chevtchouk uitlicht. De rest van de dag staan er verschillende concerten op het programma, waaronder ‘Candlelight Concert’ en ‘The World Connected’. Op zondag wordt het festival afgesloten in de Amstelkerk met het ‘Open Podium’, waarbij jonge musici de kans krijgen om te ervaren hoe het is om op een echt podium een concert te geven.”

Hoe kan men aan een ticket komen?

“Het evenement is gratis en voor iedereen vrij toegankelijk.”

Zijn er voor de bezoekers mogelijkheden voor een gezellig hapje en drankje?

“Ja, er zijn diverse kraampjes met eten en drinken. Naast honderden stoelen voor het publiek, staan er aan de randen picknicktafels en statafels.”

Zijn er ook hoogtepunten van KOHA te vermelden?

“Het Bosmeisje is een van de hoogtepunten. Voor het eerst een eigen productie van KOHA. Edwin Rutten is verantwoordelijk voor de bewerking en is de verteller. Hij wordt muzikaal begeleid door het Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov.

Tijdens het concert Back to the Roots op zaterdag laat jong talent hun culturele achtergrond zien en horen met muziek uit Oekraïne, Turkije en Argentinië. Het belooft een verrassend programmaonderdeel te worden.

Het Spotlight Concert vindt voor de tweede keer plaats en blijft een vast onderdeel van het festival. Jonge talenten mogen soleren met de musici van het Concertgebouw Kamerorkest.”

Hoe worden jonge talenten gescout?

“KOHA heeft nauwe banden met conservatoria in binnen- en buitenland. Voor het Open Podium kan iedereen vanaf zes jaar zichzelf opgeven. De jonge solisten van het Spotlight Concert met het Concertgebouw Kamerorkest zijn geselecteerd op basis van audities.”

Wat houdt ‘Vriend van KOHA’ in?

“Vrienden van KOHA doneren jaarlijks een minimumbedrag van 45 Euro. Deze muziekliefhebbers worden meerdere keren per jaar uitgenodigd voor bijeenkomsten en previews van het festival.”

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam