Reusachtige flamingo-installatie van straatkunstenaar en 'artivist' Dulk naar STRAAT Museum
Dulk, Rondalla del Fang

Een gigantische flamingo-installatie van 7 meter hoog van de beroemde Spaanse straatkunstenaar en ‘artivist’ Dulk wordt toegevoegd aan de vaste collectie van het STRAAT Museum te Amsterdam. De installatie wordt vanaf 13 oktober 2023 het pronkstuk van de expositie Urban Artivism, waarin aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering. In dit parcours door het hele museum zijn 15 kunstwerken opgenomen van straatkunstenaars die zich inzetten om dit uiterst actuele thema te adresseren. Het is het tweede project dat STRAAT onder het sponsorschap van ABN AMRO realiseert.

Krachtige middelen voor activisme

Street art en graffiti zijn krachtige middelen voor activisme die kunstenaars in staat stellen hun mening te uiten en te pleiten voor sociale en politieke verandering. De afgelopen jaren hebben deze kunstvormen ook een grote rol gespeeld bij het vergroten van het bewustzijn rondom milieukwesties en de noodzaak om deze problematiek aan te pakken.

Reusachtige flamingo

Een deel van deze gigantische flamingo was te zien in Rondalla del Fang, Dulks tentoonstelling in het CCCC (Centro del Carmen de Cultura Contemporánea) in Valencia in 2021. Het kunstwerk is aangepast in een versie voor STRAAT en verwijst naar het natuurpark Albufera, nabij het Spaanse Valencia, waar deze flamingo’s leven en bedreigd worden.

Het werk nodigt de kijker uit om deel uit te maken van een denkbeeldige wereld vol energie en met een bijzondere gevoeligheid voor kleur. Via deze droomwereld met dieren en de natuur vertelt Dulk een persoonlijk, universeel verhaal. Vanaf 6 oktober is de kunstenaar met zijn team live aan het werk in STRAAT.

Parcours voor jong en oud

Geschilderde symbolen op de vloer leiden de bezoekers – jong en oud – naar de verschillende kunstwerken die zich richten op het creëren van milieubewustzijn. Een speciale audiotour verstrekt informatie over de kunstenaars en diverse ‘problematische’ feiten om het milieubewustzijn te vergroten.

Kinderen kunnen aan het einde van hun bezoek in de museumwinkel door Dulk gemaakte kleurplaten ophalen. Door middel van informatiezuilen wordt in het museum verder aandacht besteed aan diverse activistische verhalen en belangrijke mijlpalen in de graffiti- en straatkunstgeschiedenis.

Over Dulk

Antonio Segura (artiestennaam Dulk), geboren in 1983, is een van de belangrijkste straatkunstenaars uit het Spaanse Valencia. Hij begon zijn carrière met straatkunst en muurschilderingen, maar blijft zichzelf heruitvinden door voortdurend nieuwe media te verkennen, onder meer tekenen, beeldhouwkunst en fotografie. Dulk staat bekend om zijn portretten van bedreigde diersoorten.

Via beeldhouwkunst, installaties en schilderkunst zien we zijn eigen versie van een menagerie van wezens opmerkelijk evolueren om verovering of verlies van het leefgebied te voorkomen.

Door omgevingsstressoren als gevolg van klimaatverandering wijzigt immers de evolutie van vele soorten. In de surrealistische wereld van Dulk wordt deze transformatie verder versterkt, bijvoorbeeld door de toevoeging van slagtanden en stekelige tanden. Hiermee kunnen bedreigde diersoorten de negatieve invloed van menselijke handen als het ware afwenden en worden ze hierdoor ondoordringbaar.

Dulks portretten illustreren op symbolische wijze een geschiedenis van conflict en hebzucht en moedigen het publiek aan om bewust naar de toekomst te kijken.

Urban Artivism is van 13 oktober 2023 tot en met 28 januari 2024 te zien in STRAAT op het NDSM-Plein 1 in Amsterdam. Voor meer informatie zie straatmuseum.com of instagram.com/straatmuseum.